Perník, ktorý muža nepustí na pivo

Autor receptu: zemo

Mojej úchvatnej žene sa podaril husársky kúsok. Spojila nespojiteľné. Má recept na perník, kde sa dáva bublinkatá minerálka, aby sa perník "zdul". Doma jej nebolo, a tak vyskúšala dať do korenistého perníkového cesta pivo. Stal sa zázrak!

30 minút
príprava
30 minút
na 180 - 200 °C

Postup

  1. Pozeral som sa neveriacky na jej prípravu pernika. No keď som ho ochutnal, zaujúkal som od nesmiernej chuti tohto koláčika, ktorý namôj veru spôsobí revolúciu v kulinárii. Nebol by som to však ja, aby som sa nepriživil na ženinej genialite. Ponúknem vám kreatívny návrh: nič sa nestane, ak namiesto bublinkatej minerálky použijte čierne pivo alebo suchý sekt. A namiesto posekanej čokolády pokojne primiešajte do cesta džem alebo jam. Tam totiž ide hlavne o bulbinky, ktoré zdvihnú a nadľahčia perník. V našom prípade s horkastým plzenským sa odvážne zasnúbila korenistá chuť perníka. Keďže neprekonateľná mňamka tohto nápoja ma chtiac, či nechtiac, takmer skoro niekedy až vždy vytiahne od rodinného krbu, ale zároveň som aj na sladké, práve preto považujem nápad mojej ženy za geniálny: skrátila mi reťaz pridaním pivka do perníka, a ja som vôbec neprotestoval a nehľadal výhovorky, aby som sa vyparil na pivo!
  2. Tak a teraz postup. Všetky suché prísady zamiešate v nádobe. Do nich patrí aj nadrobno nasekaná čokoláda. Vajcia a tekuté zložky perníka dáte do šejkra, teda aj olej, a hrkáte s ním, kým sa nespoja. Nemusí to byť práve tento barmanský nástroj, ale je to štýlovejšie a vzbudí to u nevedomého muža väčší šok, než keby ste to šľahali klasicky metličkou.
  3. Všetko zamiešate v nádobe, kde ste mali suchú zložku perníka. Miešate a miešate, kým vám nezačína ruka odpadávať. Vtedy je to už určite lesklé, fajné a celé spojené.
  4. Nájdete zvyšok oleja, vymastíte pekáč aj po stranách. Potom prisypete za hrsť múky a umnými pohybmi, ktoré si nezadajú nič s cirkusovým vrcholným artistickým číslom, hrkáte a nakláňate pekáč tak, aby sa múka spojila s olejom a vytvorila súvislú vrstvu aj po stranách plechu. Medzitým ste si trúbu vyhriali na 200 stupňov. V elektrických trúbach odporúčam nastaviť teplovzdušné pečenie. V plynových...tak to neviem.
  5. Vložíte perník na 15 minút do trúby. Neotvárate a nepozeráte na koláč! Po 15 minútach stíšite teplotu na 180 stupňov a pečiete ďalších 15 minút. Zoberiete svokrinu ihlicu na štrikovanie a pichnte do perníka. Na viacerých rôznych miestach. Ak sa na ihlicu nič nelepí, je to hotové. Ak na nej zostáva mazľavý obal cesta, dáte opatrne dopiecť na pár minút.
  6. Vytiahnete z trúby. Po vychladnutí perník nakrájate a neviete sa dočkať ovácií.