Perky - celiatické fotorecept

elisticka - fotkaelisticka, 14. júla 2010
Perky - celiatické (fotorecept)
Foto: elisticka

Tieto perky som urobila podla vlastného receptu. Najlepšie sú z múky Fariny. Je to zemiakove cesto vhodné na sladké ale aj slané variácie.

12
porcií
60 minút
príprava
12 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
200 g
2 ks
1/8 KL
12 KL
250 g
2 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    pripravíme si bezlepkovú múku ,vajcia,zemiaky a ine ingrediencie

    Perky - celiatické (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na dosku si dáme odváženú múku ,pridáme soľ a do stredu rozbijeme vajcia a vypracujeme cesto(najskôr som dala len 1 vajce ale bolo málo musela som pridať ešte jedno)

    Perky - celiatické (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    cesto sa velmi dobre dalo spracovať,potom som rozválkala na hrúbku asi 3mm a vykrojila kolečká podla formy.nalnila som lekvárom

    Perky - celiatické (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    naplnené som uzavrela pomocou formy .zo zvyškov cesta urobila šúľance

    Perky - celiatické (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    do vriacej osolenej vody pomaly popúštame perky a varíme ,až vyplávajú necháme dovariť ešte 7 minút

    Perky - celiatické (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    uvarené vyberieme neoplachujeme a na vrch dáme maslo.rýchlo sa roztopí,hotové posypeme tvarohom a cukrom ale môžeme aj makom alebo orechami.

    Perky - celiatické (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

tatranka
Krásny recept.Vzácny pre ľudí s celiakiou.Veľmi sa teším,že pomáhaš druhým.Takto som si to predstavovala.Si šikulka.Držím ti veľmi palce!!!!
kuchticka
@elisticka , krasne spracovane, az sa mi zbehaju sliny. Urcite su dobre. Ja robievam perky zo zemiakoveho cesta tiez; plnene slivkovym lekvarom a posypane mletym makom. Neviem aku to mate Farinu a vas, ale u nas je FARINA krupica.
elisticka
kuchticka a cinkla dakujem za upozornenie o múke.ale Farina je aj zobrazená,nik by sa nemal zmýlit.a dakujem za pochvalu:-)))))
andrea77
môžem potvrdiť, že sú výborné aj ja robím tak isto cesto a robím aj na slano ako bryndzové pirohy, sú lepšie ako z normálnej múky, ktoré po vychladnutí stvrdnú a z tejto bezlp. múky sú stále jemné a chutia výborne aj neceliatikom
coldbery
ďakujem za príma recept....elisticka ty si fantastická kuchárka...považujem sa za dobru kuchárku,ale ty ma strčíš do vrecka...
evanaaa
Múka Farina je bežne dostať ? Určite je drahšia, ale ak je z nej dobrý produkt, tak sa oplatí. Perky sú dobré zo zemiakového, tvarohového, ale iste aj z tohoto cesta.
elisticka
@evanaaa múka Farina bezlepková je dostať v hypermarketoch v kutikoch celiakia a aj v lekarnach .je dosť draha ale celiatikom sa predpisuje a majú doplatok asi tak 50% ceny.
bambinko
elisticka toto vyzera vynikajuco ! Urcite to bude prva vec ktoru spravim malemu ked sa vrati z prazdnin (a dakujem dnes za to priatelstvo na FB)
Klobuk dolu! :))
dobizu
@elisticka - recept vyzerá fantasticky!!! Ukladám si ho do KK. Ak sa môžem spýtať, aké máš skúsenosti s Farinou? Ja som ju pozerala v zozname predpisovaných bezlepkových výrobkov a chcem si ju dať predpísať. Je to niečo ako Pomix uni? Ďakujem!
elisticka
@dobizu tato farina je vhodna na vsetko ako slize perky aj halusky drzia vyborne spolu.zatial sa to vydarilo len z nej.ta uni je skor na kolaciky.daj si ju predpisat je fakt vyborna na tieto jedla co som uvadzala.vsetko som poskusala aj z inych ale nebolo to ono.ja mam doma vsetky druhy tak tu uvadzam len vyskusane.uz som napr.nemala na palacinky specialku a neboli dobre boli take tvrde .
dobizu
@elisticka - si zlatá, ďakujem. Dám si predpísať aj farinu aj promix uni, ešte som pozerala tú mix c - tá by mohla byť niečo ako promix uni, čiže na múčniky a zákusky.
victus
Ďakujem za recept, bol naozaj vynikajúci. Určite zaradím medzi naše obľúbené jedlá :-)
govinda
Su genialne. Vase recepty su velmi pekne spravene. Moj prvy pokus a vysiel na jednotku. Cesto bolo super a dobre spracovatelne, pomahala aj moja 3 rocna dcerka a napodiv nebola zacapana:D. Dakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia