Perkelt zo sumca

Tibor Szilárdi
šéfkuchár hotela Dália v Košiciach, 11. novembra 2012
Perkelt zo sumca
Foto: Pravda - Robert Hüttner
5
porcií
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

750 g
100 g (čerstvá)
100 g
100 ml
250 ml




Postup

  1. 1

    Filety zo sumca nakrájame na väčšie kocky, aby sa počas prípravy nerozpadávali, osolíme, okoreníme a necháme chvíľu postáť.

  2. 2

    Počas toho na oleji speníme nakrájanú cibuľu, do ktorej pridáme nakrájanú papriku, chvíľu restujeme, pridáme nakrájané paradajky a sumca. Všetko spolu na prudkom ohni restujeme asi 5 minút a potom pridáme cesnak, feferónky a mletú červenú papriku. Jemne podlejeme vodou alebo vývarom a necháme chvíľu zredukovať.

  3. 3

    Zelenina a cibuľa urobia perkelt dostatočne hustým aj bez pridávania múky či iných zahusťovadiel. Perkelt podávame s tvarohovými rezancami alebo fliačkami s opraženou slaninkou a kyslou smotanou.

Diskusia k receptu

bozulka
Môže byť...múka v žiadnom prípade...Len kde zobrať sumca a nepytlačiť...?
radox1
pre lepsie vyniknutie chuti sumca by som volil 33% smotanu.
nonna
@RADOX1 - a pokazil tú diétnosť, že? A zdravosť tučnou a ťažkou smotanou. Alebo v tomto prípade by to tak nebolo????!!!!! Silnou smotanou skôr jemnú chuť ryby zahltíte. A naozaj veľmi rada by som si prezrela Vaše kulinárske umenie a schopnosti, ale napriek tomu, že ste tu registrovaný už dlho, tak nieto čo pozerať. Okrem Vašich vždy premúdrych a podpichovačných komentárov.
frezia68
Ryby nemám v obľube,ale toto jedlo vyzerá tak lákavo a tá krásna paprika :-)
radox1
k rybe u mna nejde nakysla chut,preto sladka a zasadne iba 33 alebo viac.ked varim nepozeram na zdravost,ale na finalny efekt a dokonalu chut.tie vymysly ako napr.smotana na varenie a podobne light verzie neuznavam,nakolko volakedy nic take nebolo a fungovalo vsetko na poctivych surovinach.preco sem nedavam recepty som vysvetlil v niektorom minulom prispevku.
ty urcite aj svieckovu robis z kyslej smotany.
nonna
@radox1 - opakujem a žiadam aj tu, aby ste mi láskavo netykali. Odrazu sa nestaráte o zdravosť.....len viete kritizovať, keď podľa Vašich súdov n iečo zdravé nie je. A keďže ja sa snažím stravovať zdravšie, tak sviečková je mimo môjho dosahu. Nehlcem ju. A keď sem neprispievate a je mi "osem" prečo, jeden si domyslieť vie, tak sa zdržte Vašich hlúpych komentárov. Viacerí ich už majú plné zuby a nestoja Vám o ne. Ak neviete byť seriózny a výsť tu s kožou na trh, tak nepichajte do ostatných. Je TO maximálne neseriózne a neférové.
radox1
ake odrazu,ja sa nikdy nestaram o zdravost,to ste si ma asi s niekym zmylili.nie ja,ale vy sa do mna navazate.ja som len vyjadril nazor,ze by som uprednostnil sl.smotanu.inac ten recept je zvladnuty dokonale.
boxik
pre bozulka
Ak máš náhodou cestu do Maďarska, tak tam dostať fileta zo sumca skoro v každom supermarkete.
nonna
@radox1 - neviem, čo je navadzanie, ale do mojich recepisov ste sa zastaral Vy. Ja do Vašich nie, NIET do čoho! A ak ste vyjadril svoj názor, tak potom aj ja. A len tak na margo, varí sa kapustnica s rybami a kyslou smotanou, veľmi starý a osvedčený recepis.
tiginko
pani @nonna , ak sa neurazíte, @radox1 hovoril o navážaní, nie navádzaní....kapustnica je úplne odlišné jedlo ako perkelt, máte pravdu, do tej sa kyslá smotana hodí. Možno by ste mohli trošku pribrzdiť s tou zdravou stravou a sem-tam zhrešiť niečím výborným nezdravým, vraj to ukľudňuje....
nonna
@tiginko - ooo sorry, veľmi ste pozorná a malicherná a chrbát držiaca Vášmu Radoxovi. Pokiaľ viem, bola reč o tom, že ku rybám sa nehodí kyslá smotana všeobecne. A sorry ešte raz, ale o moju výživu a jej sortu nemajte obavy a starosť. Ani o moje zhrešenia. Sú v takej miere, aby ma udržali pri zdravom mozgu i kľude. Pokiaľ nebude akcia, z mojej strany reakcia určite NIE. Nemám interesu o TO. Majte fajn večeru, nejakú lipidickú najlepšie, či glukózovú, tie vraj najviac ukľudňujú...
radox1
nie,bavime sa konkretne o tomto perkelte.napr.do halasle si davam kyslu smotanu.
radox1
a opakujem este raz,len som napisal nazor touto vetou:pre lepsie vyniknutie chuti sumca by som volil 33% smotanu.nato ste sa zacali do nma obuvat.
tiginko
začína ma to tuším baviť s Vami pani @nonna , chuť na večeru ma práve prešla, huraaa
bozulka
Pre @boxik , žiaľ ja som už docestovala.Budem dúfať,že sa niekedy podarí bratovi-je rybár.
jozka2
Radox1,Tibor je sef kuchar tak vie o com hovori inak by tuto pracu nemohol robit a on robi jedla podla receptov ktore musel napisat niekto z gastronomie,vy si tam mozte dat aj sojove mlieko ale ta kysla smotana tam ma nieco do seba a k rybam kysla chut patri a co citron davam ho na tanieri prave na rybu.
jozka2
ale nech je tam kysla ci sladka smotana kazdy suto prisposobi podla seba,ale Tiborove recepty su parada na oci urcite aj chutovo ,nehadajte sa zivot je kratky.
jozka2
mne sa z vasej hadky hieco stane vraj netylajte mi,nonna tu si kazdy tyka preco si mame vykat ak si to tak velmi vyzadujete musite to stale napisat vela ludi zije v krajinach kde sa nevyka a teraz mame rozmyslat ci vykat ci tykat to je malichern.
.
evanaaa
A už je to tu-jedna nevinná poznámka vyvolá takú búrku. Ale aj mne sa zdá, že si niekto mýli @radox1 s niekym iným. Radšej , ak nemám istotu by som mlčala. A ešte, čo sa týka @rajnica , aj mňa niekedy vytáča, ale s niektorými jeho poznámkami by som niekedy aj súhlasila, ale to zas neznmená, že ho uznávam.
No a čo sa týka receptu, možno by sa dala aj iná ryba použiť, len či by bol výsledok rovnaký. A k tej smotane: ja zvyknem dávať obe ( večer si ich zmiešam, nechám vonku, nie v chladničke a na druhý deň ich použijem do varenia.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia