Pepparkakor - švédske keksy

Autor receptu: bubaya

Pepparkakor - čítaj pepa.káko., to R je také polovičné. Tieto tenké, chrumkavé keksíky robí moja kamarátka na Vianoce. Má rodinu vo Švédsku, takže recept je skutočne originálny, žiadne slovenské keksy á lá Stockholm. Konečne po niekoľkých rokoch som od nej vymámila recept a upiekla. Sú dobré, krehké, chrumkavé, z jednej dávky ich vyjde veľááááá. Takže od Vianoc ich pečiem takmer každý týždeň. A tak sa s vami, milé kolegyne vo varení, podelím. ,

120 ks
porcií
20 minút
príprava
5 minút
na 210 °C

Suroviny

Postup

  1. Vodu, sirup, cukor a maslo trochu zohrejem, aby sa maslo rozpustilo. Najlepšie vo vodnom kúpeli, alebo na veľmi miernom ohni. Pridám korenie a jedlú sódu. Kto má rád pikantnejšie, môže pridať korenia aj viac. Kto má radšej sladšie, nech si pridá cukru, alebo sirupu.
  2. Keď je maslo rozpustené, pridám tekutú zložku do múky. Vypracujem pevné, hladké cesto. Nechám zabalené vo fólii stáť do druhého dňa. Môže stáť aj dlhšie, a môže sa aj zmraziť a nič sa mu nestane.
  3. Na druhý deň vyvaľkám na pomúčenej doske cesto tak tenko, ako sa len dá. Čím tenšie, tým lepšie. Povykrajujem formičkami rôzne tvary, dám na plech. Netreba mastiť, ani dávať papier, a keksíky sa môžu dať celkom blízko k sebe, neroztekajú sa. Pečiem cca 5 - 6 minút pri teplote 210°C. Keksíky musia byť pekne hnedé a chrumkavé.
  4. Nechám ich do druhého dňa na linke vychladnúť, teplé by v krabici zvlhli.
  5. Cukrový sirup dostať kúpiť v Ikei, alebo možno nejakých lepších potravinách. Kým mi kamarátka nedoniesla zo Švédska, vyrábala som si sama. Cca 10 dkg kryštálového cukru som skaramelizovala, priliala vody cca 2 dl. a varila, kým to nezosirupovatelo.