Pepparkakor - švédske keksy
Autor receptu: bubaya
Pepparkakor - čítaj pepa.káko., to R je také polovičné.
Tieto tenké, chrumkavé keksíky robí moja kamarátka na Vianoce. Má rodinu vo Švédsku, takže recept je skutočne originálny, žiadne slovenské keksy á lá Stockholm. Konečne po niekoľkých rokoch som od nej vymámila recept a upiekla. Sú dobré, krehké, chrumkavé, z jednej dávky ich vyjde veľááááá. Takže od Vianoc ich pečiem takmer každý týždeň. A tak sa s vami, milé kolegyne vo varení, podelím. ,
120 ks porcií |
20 minút príprava |
5 minút na 210 °C |
Postup
- Vodu, sirup, cukor a maslo trochu zohrejem, aby sa maslo rozpustilo. Najlepšie vo vodnom kúpeli, alebo na veľmi miernom ohni. Pridám korenie a jedlú sódu. Kto má rád pikantnejšie, môže pridať korenia aj viac. Kto má radšej sladšie, nech si pridá cukru, alebo sirupu.
- Keď je maslo rozpustené, pridám tekutú zložku do múky. Vypracujem pevné, hladké cesto. Nechám zabalené vo fólii stáť do druhého dňa. Môže stáť aj dlhšie, a môže sa aj zmraziť a nič sa mu nestane.
- Na druhý deň vyvaľkám na pomúčenej doske cesto tak tenko, ako sa len dá. Čím tenšie, tým lepšie. Povykrajujem formičkami rôzne tvary, dám na plech. Netreba mastiť, ani dávať papier, a keksíky sa môžu dať celkom blízko k sebe, neroztekajú sa. Pečiem cca 5 - 6 minút pri teplote 210°C. Keksíky musia byť pekne hnedé a chrumkavé.
- Nechám ich do druhého dňa na linke vychladnúť, teplé by v krabici zvlhli.
- Cukrový sirup dostať kúpiť v Ikei, alebo možno nejakých lepších potravinách. Kým mi kamarátka nedoniesla zo Švédska, vyrábala som si sama. Cca 10 dkg kryštálového cukru som skaramelizovala, priliala vody cca 2 dl. a varila, kým to nezosirupovatelo.