Penová torta

acar - bez fotkyacar, 6. októbra 2009
Penová torta
Foto: acar

Naša najobľúbenejšia torta.

12
porcií
30 minút
príprava
60 minút
na 100 °C

Suroviny

10 ks
1 kg
10 dkg
8 dkg
375 g




Postup

  1. 1

    Penové pláty: Bielky s cukrom vymiešať nad parou na veľmi hustú penu. Vymiešanú penu vytláčať cez cukrárenské vrecko na papier na pečenie, na ktorom je nakreslený tvar torty. Sušiť v rozohriatej rúre 1 hodinu pri 100 stupňoch.

  2. 2

    Kakaová plnka: Žĺtky, kryštálový cukor a kakao vymiešať nad parou do zhustnutia. Po vychladnutí pridať maslo a znovu premiešať mixérom.

  3. 3

    Penové pláty plniť plnkou cez cukrárenské vrecko.

Diskusia k receptu

sandratamer
Zaujímalo by ma, ako sa tá torta vlastne pečie. Na fotke sú minimálne tri pláty. Suší sa to sto minút... Dá sa to upiecť na jeden krát?
acar
Každý plát je zvlášť na plechu a suší sa 60 minút pri 100 stupňoch + ventilátor. Ja upečiem naraz 3 pláty nakoľko mám 3 plechy, ktoré sa naraz vojdú do rúry.
uschi
Chcela by som vedieť, celá táto torta je z 10 vajec? Aký priemer majú pláty, je to na tú klasickú malú tortovú formu?
acar
Táto torta má priemer 26 cm a je robená z 15 vajec. Pláty sa pečú na papieri na pečenie, na ktorom mám nakreslený kruh, aby som mala všetky pláty rovnaké.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Ako dlho sa tie bielka šľahajú nad parou??? Bielka sú vyšľahané za chvíľu, ale tu zrejme sa musia nejakú dobu šľahať. Koľko asi?
katka216
a ked mam obyčajnu elektricku ruru tak môžem naraz všetky 3 platy?,,,a ako dlho a pri akej teplote?
lacosk
My dávame do plnky ešte roztopiť jednu čokoládu na varenie. Do žĺkov keď sa šľahajú nad parou. Pri tejto torte je krása v kontraste chutí. Plnka horká "cesto"sladké.
alexis
mozem sa spytat prave som nasla recept kde ide do bielkov krystalovy cukor a nie praskovy ....je v tom nejaky rozdiel ???? dakujem
mariaklara
@acar , prosím Ťa, sušíš ju v teplovzdušnej alebo v klasickej rúre? ja práve milujem takú šťavnatú, ako píšeš, už roky naberám odvahu, no nie a nie sa odhodlať...
mariaklara
Ja teplovzdušnú nemám, dnes som nabrala odvahu a urobila som si 3 penové pláty v el. rúre, ráno to budem plniť, uvidím ako som ju urobila.
martina05
Takze zase ju idem robit.....Jani dakujem za recept a aj ze si ma ju naucila:-) :-) :-) :-)
kukulienka71
Krásna! Práve takú mám veľmi rada, a ako píše @lacosk , s tou roztopenou horkou čokoládou v kréme. Je to asi moja najväčšia slabosť zo sladkostí, táto vaša najobľúbenejšia. Ešte som ju ale nerobila, bojím sa, že by som ju zjedla sama, len čo by bola hotová :-D Si šikovná!!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia