Penová torta fotorecept

majuska0606 - fotkamajuska0606, 26. mája 2013

Veľmi dobrá maškrta, ktorá u nás nesmie chýbať na žiadnej rodinnej oslave :-)

50 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

700 g
300 g
10 ks
10 ks
1 ks
200 g
200 g
1 PL
1 ks




Postup

  1. 1

    Takže potrebujeme: hore uvedené suroviny - používam konkrétne tieto

    Penová torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    A začíname :-) Z papiera na pečenie si vystrihneme požadovaný tvar torty, na každý plát 1 ks :)

    Penová torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Najskôr oddelíme bielka od žltkov. Spolu v miske mixérom vyšľaháme bielka s kryštálovým cukrom nad parou. Pozor: miska v ktorej šľaháme nesmie byť menšia ako hrniec :) . Každý kto robí penové torty má inú teóriu dĺžky šľahania, mne sa zaručene podarí ked šľahám 45-50 minút na najnižšom stupni na mixéri. Je to síce zaberák, ale výsledok stojí za to. Na fotke je už hotový vyšľahaný bielok. Je hotový vtedy,ked sa krásne leskne a cukor je roztopený a vôbec v pene nechrumká. Ked sme hotoví, penu odstavíme,necháme trocha vychladnúť.

    Penová torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pripravíme si cukrárske vrecuško so zdobiacim nadstavcom a začneme zdobiť.. toto množstvo peny je na 4 pláty, kde tri su klasicke a jeden ozdobný,ten pojde na vrch..Ja si zvykávam na plátoch ktoré su vo vnutir torty len penu roztriet po povrchu pečiaceho papiera a okraje vycifrovat :-) vrchný plát vyzdobím tak ako potrebujem, podla príležitosti aká je :-) a ked sme hotoví pláty sú na pečiacom papieri, dáme ich sušiť do trúby pri 60-65 stupňoch nikdy nie viac, lebo by nám zhnedli alebo zgumoveli a sušíme 3 hodiny pri pootvorených dierkach na rúre :-)

    Penová torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tu sú hotové všetky aj s ozdobným :) Pláty sú hotové vtedy ked sa papier ľahko odlepuje od spodu plátu. ak zistíme že je ešte mokrý - najma v strede zvykne, tak šup naspať do rúry.Pláty odporúčam nechať 1 deň postáť až potom naplniť krémom

    Penová torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Následne si pripravíme krém a to tak, že vyšľaháme tiež nad parou žltky spolu s kryštálovým cukrom asi cca 15-20 min šlahania pokiaľ sa cukor neroztpí. Masa pude postupne počas šľahania tuhnúť. Pomaly prišľahávame do krému kakao,čokoládu a uvarenu horúcu kávu, tú dávam len pár 2-3 polievkove lyžičky..ked máme vyšľahané hmotu odstavíme a dáme chladnúť . Medzi tým si nakrájame na drobné kúsky Heru a maslo,a to do jemna vyšľaháme. Kakaovú hmotu pomaly ked vychladne a je tej istej teploty ako maslo po lyžičkách zašľahávame k maslu. Následne máme hotový krásny krém. Necháme ho v chlade odstat asi 30 min a hor sa do zdobenia. Foto hotového krému som žiaľ zabudla urobiť farbu vidíte ale na horných pusinkách na hotovej torte :-)

  7. 7

    Potom už len zdobíme podla fantázie. Hotovú tortu nechávam v noci odstáť v chlade. Nuž a potom len dobrú chuť maškrtníkom :)

    Penová torta (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

selmapuma
tiež mám odskúšané a je to fantázia ,ale ja mám bez práš. cukru
monda
Tak s touto tortou si sa naozaj pohrala, je to prplačka ,ale stojí za to nádherná a určite je výborná v chuti.Mám takú chuť, že hned by som si z nej ukrojila jeden kúsok:-)
martamm
Tak by som si pochutila na kusku tejto dobroty, ale svestko sladke sa na mna nalepi uz pri pohlade, nieto este pri konzumacii, to je zivot za trest :(
izabella929
ja túto tortu volám,,,krása pre oči..) veľmi krásne sa dajú z bielkov a cukru vykúzliť, obdivujem prácu všetkých, ktorí ju tvoria...aj ke´d nie som milovníčkou tort, ale vždy sa na krásu rada pozriem...famózna práca...)
martamm
Chcem sa este spytat, nepripaluje sa ten cukor na steny nadoby? Ja ked takto slaham nad parou, vzdy mam hrubu vrstvu pripecenu na miske.
majuska0606
dakujem Vam :-) nepripalil, iba sa mi stava to ze ked mi dlho trvá zdobenie korpusu ze robim vela pusiniek, tak sam akoby tvrdne - kryštalizuje a vtedy sa tam vytvori taka mala vrstva, ale pri slahani sa mi to nestalo, práve naopak, s penou sa dalo pekne pracovat, ja si vzdy stisim vodu v hrnci na najnizsi plamen, ked zacnem slahat, moze byt ze ked velmi vrie nieco to spraví
majuska0606
martam: to tak chodí niekto ju moze zjest celu a nic mu nie je, ja som napriklad z tejto nemala ani kus, rysujem do plavok :D ale teší ma ked chutí hlavne ostatným, ja sa zdržím, ale nabuduce ked budem robit si kusok dám...kazdopadne je to hora cukru a masla, po kuse takejto torty ist rubat do lesa aby sa spalili kalorie :D
luss44
no mňám, s touto dobrotou by som si rada osladila nedeľný večer...
mesiar50
Torta mi pripomenula dávne dedinské svadobné hostiny
Tvoje dielo by sa tam nemuselo určite hanbiť...
ariela6
jeje to je pekna tortička to ja nedokažem gratulujem
frezia68
Idem už radšej spať,lebo tá krása láka ochutnať a obdivujem trpezlivosť a šikovnosť :-)
zinnajdha
prepáč, pôvodne som názov prečítala: "pentová torta"... ešte že je to penová torta !
orchidea
Nemám slov...pekná tortička a zrozumiteľne spracovaný recept...ukladám si a keď získam odvahu vyskúšam....:)
denyany
aj ja už dlho naberám odvahu, aj pár zaujímavých receptov mám uložených v KK, ale tortu som ešte nezrealizovala
. aj táto tvoja ma trochu posmelila... je krásna a určite aj úžasne chutila.
lulula
mne sa ten popis nejako nezdá.... bielky šľaháme s kryšt. cukrom a potom aj žĺtky s kryštálovým... ako ho mám rozdeliť?? 1/2 na 1/2?? a ten práškový kde potom použijem??? a tá káva - v ingred. je písaná 1 PL a v popise píšeš, že dávaš 2-3 PL. a to 1 plát treba sušiť 3 hodky??? lebo som sušila podľa iného receptu a 1 plát stačilo 1 hodku sušiť....
rybka59
Krásny recept robila som torta je vyborná dakujem za recept




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia