Penová torta (fotorecept)

Autor receptu: majuska0606

Veľmi dobrá maškrta, ktorá u nás nesmie chýbať na žiadnej rodinnej oslave :-)

50 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Takže potrebujeme: hore uvedené suroviny - používam konkrétne tieto
  2. A začíname :-) Z papiera na pečenie si vystrihneme požadovaný tvar torty, na každý plát 1 ks :)
  3. Najskôr oddelíme bielka od žltkov. Spolu v miske mixérom vyšľaháme bielka s kryštálovým cukrom nad parou. Pozor: miska v ktorej šľaháme nesmie byť menšia ako hrniec :) . Každý kto robí penové torty má inú teóriu dĺžky šľahania, mne sa zaručene podarí ked šľahám 45-50 minút na najnižšom stupni na mixéri. Je to síce zaberák, ale výsledok stojí za to. Na fotke je už hotový vyšľahaný bielok. Je hotový vtedy,ked sa krásne leskne a cukor je roztopený a vôbec v pene nechrumká. Ked sme hotoví, penu odstavíme,necháme trocha vychladnúť.
  4. pripravíme si cukrárske vrecuško so zdobiacim nadstavcom a začneme zdobiť.. toto množstvo peny je na 4 pláty, kde tri su klasicke a jeden ozdobný,ten pojde na vrch..Ja si zvykávam na plátoch ktoré su vo vnutir torty len penu roztriet po povrchu pečiaceho papiera a okraje vycifrovat :-) vrchný plát vyzdobím tak ako potrebujem, podla príležitosti aká je :-) a ked sme hotoví pláty sú na pečiacom papieri, dáme ich sušiť do trúby pri 60-65 stupňoch nikdy nie viac, lebo by nám zhnedli alebo zgumoveli a sušíme 3 hodiny pri pootvorených dierkach na rúre :-)
  5. Tu sú hotové všetky aj s ozdobným :) Pláty sú hotové vtedy ked sa papier ľahko odlepuje od spodu plátu. ak zistíme že je ešte mokrý - najma v strede zvykne, tak šup naspať do rúry.Pláty odporúčam nechať 1 deň postáť až potom naplniť krémom
  6. Následne si pripravíme krém a to tak, že vyšľaháme tiež nad parou žltky spolu s kryštálovým cukrom asi cca 15-20 min šlahania pokiaľ sa cukor neroztpí. Masa pude postupne počas šľahania tuhnúť. Pomaly prišľahávame do krému kakao,čokoládu a uvarenu horúcu kávu, tú dávam len pár 2-3 polievkove lyžičky..ked máme vyšľahané hmotu odstavíme a dáme chladnúť . Medzi tým si nakrájame na drobné kúsky Heru a maslo,a to do jemna vyšľaháme. Kakaovú hmotu pomaly ked vychladne a je tej istej teploty ako maslo po lyžičkách zašľahávame k maslu. Následne máme hotový krásny krém. Necháme ho v chlade odstat asi 30 min a hor sa do zdobenia. Foto hotového krému som žiaľ zabudla urobiť farbu vidíte ale na horných pusinkách na hotovej torte :-)
  7. Potom už len zdobíme podla fantázie. Hotovú tortu nechávam v noci odstáť v chlade. Nuž a potom len dobrú chuť maškrtníkom :)