Foto: tothka
K pridaniu tohoto receptu ma vyprovokovala @domci4 , keď dnes v diskusii hľadala pomoc s penovou tortou. Neviem síce z koľkých vajec ju chcela Zobraziť celý popisK pridaniu tohoto receptu ma vyprovokovala @domci4 , keď dnes v diskusii hľadala pomoc s penovou tortou. Neviem síce z koľkých vajec ju chcela robiť, ale snáď jej tento môj recept pomôže pri príprave tej jej tortičky.
porcií
príprava
na 100 °C
Postup
-
1
10 bielkov a 800 g cukru vyšľaháme nad parou do hustej peny, najlepšie elektrickým šľahačom, aby sme neprišli o ruky
-
2
z papiera na pečenie, alebo alobalu si pripravíme 4 kruhy, na ktoré vreckom nastriekame, prípadne len tak rozotrieme vyšľahanú hmotu a nastriekame aspoň okraje, ja som striekala na čiernu fóliu
-
3
Pripravené pláty sušíme na plechu v rúre zohriatej na 100 st. asi hodinu, s použitím teplovzduchu, možno aj trošku dlhšie, to záleží od rúry a hrúbky vrstvy, akú sme naniesli na papier, zvyknem sušiť naraz dva korpusy.
-
4
Pokým usušíme tortu, pripravíme si krém. Nad parou šľaháme 10 žltkov, 1 celé kakao a 250 ml silnej kávy do hustej kašovitej hmoty
-
5
Zvyšok cukru vymiešame s maslom a postupne pridávame vychladenú kakaovú hmotu a vyšľaháme do jemného krému. Po usušení a vychladnutí korpusov krém opatrne natrieme v troch vrstvách a vrchný korpus ozdobíme krémom a cukrovými perličkami
-
6
Hotovú tortu necháme dobre vychladiť a oslávencovi zaželáme k sviatku všetko najlepšie a dobrú chuť.
-
7
Vrchný korpus môže byť upravený aj takto. Tu je vidieť aké rozdielne môže byť kakao rovnakej značky keď si z neho neurobíš dostatočnú zásobu.
4 bielka,12dkg práškový cukor,14dkg hladká múka,10dkg lieskovce /alebo aj s mandľami - asi tak po 5dkg mandlí a 5dkg lieskovcov/
Bielka vyšľaháme,pridáme cukor a do tuha došľaháme,dosypeme múkou a nakoniec oriešky. Vylejeme do vymastenej a pomúčenej formy na biskupský chlebík a pečieme tak 40-60min .Ešte horúce zabalíme do celofánu a na druhý deň natenko asi na hrúbku 1,5- 2 mm strojom nakrájame .Dáme na plech a v rúre usušíme. Nech chutí!
@julica bohužiaľ, tú tortu robí práve ten cukor vyšľahaný nad parou
@laurisia tortu som robila podľa 26 cm dna tortovej formy a obyčajne mi ešte vystane aj na pár kúskov kokosiek
@tothka , ani ja yb som si netrúfla na tú tvoju, skôr by som to skúsila len tak, ako píšem vyššie, lenže ja by som miesto cukru dávala sladidlo práškové, nebolo by to pootm ani tak sladké hádam.
ale aj tak ti gratulujem, že ti to vyšlo a hlavne, že všetkým doma chutila.
Si šikovná mladá baba, prajem ti ešte veľa kulinárskych úspechov.
ďakujem
@francuzska1 @stenlly ďakujem za komentár
Dakujem
precitala som tu o penovych tortach tolko receptov a postupov susenia ze som uz tomu vazne nechapala.
som veľmi rada, že ti to takto pekne vyšlo na prvý raz, držím palce , treba si to viac krát zopakovať a prídeš na svoj spôsob.