Penová torta fotorecept

tothka - bez fotkytothka, 10. januára 2012
Penová torta (fotorecept)
Foto: tothka

K pridaniu tohoto receptu ma vyprovokovala @domci4 , keď dnes v diskusii hľadala pomoc s penovou tortou. Neviem síce z koľkých vajec ju chcela Zobraziť celý popisK pridaniu tohoto receptu ma vyprovokovala @domci4 , keď dnes v diskusii hľadala pomoc s penovou tortou. Neviem síce z koľkých vajec ju chcela robiť, ale snáď jej tento môj recept pomôže pri príprave tej jej tortičky.

12
porcií
30 minút
príprava
120 minút
na 100 °C

Suroviny

1 kg
10 ks
100 g
500 g
1 250 ml šálka
na ozdobenie




Postup

  1. 1

    10 bielkov a 800 g cukru vyšľaháme nad parou do hustej peny, najlepšie elektrickým šľahačom, aby sme neprišli o ruky

    Penová torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    z papiera na pečenie, alebo alobalu si pripravíme 4 kruhy, na ktoré vreckom nastriekame, prípadne len tak rozotrieme vyšľahanú hmotu a nastriekame aspoň okraje, ja som striekala na čiernu fóliu

    Penová torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravené pláty sušíme na plechu v rúre zohriatej na 100 st. asi hodinu, s použitím teplovzduchu, možno aj trošku dlhšie, to záleží od rúry a hrúbky vrstvy, akú sme naniesli na papier, zvyknem sušiť naraz dva korpusy.

    Penová torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pokým usušíme tortu, pripravíme si krém. Nad parou šľaháme 10 žltkov, 1 celé kakao a 250 ml silnej kávy do hustej kašovitej hmoty

    Penová torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zvyšok cukru vymiešame s maslom a postupne pridávame vychladenú kakaovú hmotu a vyšľaháme do jemného krému. Po usušení a vychladnutí korpusov krém opatrne natrieme v troch vrstvách a vrchný korpus ozdobíme krémom a cukrovými perličkami

    Penová torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hotovú tortu necháme dobre vychladiť a oslávencovi zaželáme k sviatku všetko najlepšie a dobrú chuť.

    Penová torta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vrchný korpus môže byť upravený aj takto. Tu je vidieť aké rozdielne môže byť kakao rovnakej značky keď si z neho neurobíš dostatočnú zásobu.

    Penová torta (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

jarunka
Krasna torticka ale mne by sa zisiel nejaky recept na zuzitkovanie bielkov po Vianocnom peceni. Mala som ich 10. Ak niekto ma nejaky taky recept budem vdacna.
laurisia
Ahoj. A aké veľké si mala tie pláty? Inak nádhera - jedla som takúto tortičku len raz v živote, asi pred dvadsiatimi rokmi a neskutočne mi chutila. Nemusí tá torta odstáť nejaký ten deň, aby sa dala krájať?
1x martau
tatranka
Je krásna tvoja tortička.Na tento tip torty som sa nikdy neodvážila.
anaska
Ďakujem za rcp. Takúto tortu má moja nevesta najradšej. Ukladám KK. Postup si pekne popísala, pre istotu sa opýtam na čo treba dať zvlášť pozor aby výsledok bol taký pekný,ako je Tvoja torta
damisa
ja robím laskonky, milujeme ich, pozri si mám tam recept. Tiež pridám bielka do varenia, napr. fašírky, plnka do kuraťa alebo mäsa
irenaw
ďakujem za recept. veľmi rada robím torty pre celú šíru rodinu a takúto ešte nikto nedostal, spravila som si kvôli nej novú záložku v KK :O) @jarunka kokosky s tvarohom sú výborné a rýchle, ja robím tie isté ako sú na www.recepty.cz
danielas
Jarunka, čo tak Suchár? U nás ide veľmi na odbyt. Tu je môj rp
4 bielka,12dkg práškový cukor,14dkg hladká múka,10dkg lieskovce /alebo aj s mandľami - asi tak po 5dkg mandlí a 5dkg lieskovcov/
Bielka vyšľaháme,pridáme cukor a do tuha došľaháme,dosypeme múkou a nakoniec oriešky. Vylejeme do vymastenej a pomúčenej formy na biskupský chlebík a pečieme tak 40-60min .Ešte horúce zabalíme do celofánu a na druhý deň natenko asi na hrúbku 1,5- 2 mm strojom nakrájame .Dáme na plech a v rúre usušíme. Nech chutí!
danielas
Thotka,Tvoja tortička je krásna.Poznám ju,na väčšie rodinné oslavy si ju dávame robiť a poslať zo Zlatých Moraviec. Myslím,že Nitra, a okolie sú práve známe touto delikatesou. Všetci sa na ňu tešíme a vrhneme ako na prvú...ale potom na čas prestávka. Je moc sýta.To však nič nemení na fakte, že ju milujeme a zas ju objednáme a tešíme sa na ňu.Už som ju raz aj robila,za asistencie Tvojej krajanky,vyšla dobre,možno zopakujem,nažhavila si ma
elekra
Prvý krát som ju jedla zo Skýcova, naozaj ten kraj je touto chutnou tortou známy. Neboj sa, dá sa to zvládnuť, len naozaj treba poriadne vyšľahať bielka na korpusy, nechať ich vysušiť a pracovať s nimi veľmi opatrne. Ale odporúča, torta stojí za námahu!
julica
Júj, to kilo cukru je potrebné? Nedá sa to znížiť aspoň o polovicu?
chapona
táto torta je spomienkou na študentské časy;spolubývajúce na internáte zo Zlatých Moraviec ju nosili vždy po hodoch, je sýta ale chuťovo nenapodobiteľná; stále ju mám rada, vlani som ju urobila, ale nebola celkom ako tá zo Zlatých Moraviec, mala som len "vygooglený rct"
aroooo
torta je krásna,sýta,sladká a neopakovateľná, pekáva ju aj moja suseda, a hovorí, že treba riadne do tuha vyšľahať sneh a sušiť pomaly, aby ostala biela, ne nažltlá.Aj keď sladké nemôžem, ukladám, možno niekedy nie tortu ale niečo menšie s týmto krémom, ktorý sa mi tiež páči
nitranka
Krásna tortička, ja ju tiež robievam, ale celkom inak. Bielka nešľahám nad parou a používam kombináciu práškového aj kryštáľového cukru. A do krému nedávam cukor, príp. len minimum, aby bol horký a vyvažoval sladkosťplátov. Ak by mal niekto záujjem, môžem sem pre porovnanie hodiť svoj recept :). Jarunka, ak máš zvyšné bielka, nemusíš robiť len tortu, ale môžeš si nastriekať "pusinky"-nenanplnené a dobre vysušené ti vydržia dlho, ak príde návšeteva natrieš zopár nutellou (spojíš 2 dokopy) a máš rýchlu pochúťku :)!
bejgi
tortička je prekrásna, svadobná :) ale chcela som sa opýtyť ako ju potom podávaš, nereže sa ťažko a ak, tak ako prosím @Tothka , ďakujem
tothka
@bejgi na krájanie tejto torty potrebuješ ostrý nôž arájaš ako klasickú tortu, možno trochu opatrnejšie, pretože je veľmi krehká, ale aj keby sa ti trošku polámala, nevadí, na chuti jej to neuberie
@julica bohužiaľ, tú tortu robí práve ten cukor vyšľahaný nad parou
@laurisia tortu som robila podľa 26 cm dna tortovej formy a obyčajne mi ešte vystane aj na pár kúskov kokosiek
domci4
Ahoj chcela by som ju robiť z 5 vajec, ale neviem aký priemer by to mal byť...ďakujem za pridanie... :)
mataliptak
nádherná torta ......... podobnú som jedla ale len raz v živote a bola vynikajúca a táto tvoja vyzerá fakt božskyyyyyyyyyyy 1* :-)
domci4
nepomôžete mi rozráratať suroviny z 5 vajec?
3sandra3
nádherná torta, tlieskam.... @domci4 veď ked chceš robiť z 5 vajec, tak si daj všetky suroviny na polovinu a urob si aj menší priemer,,, cca 15 cm. Veď to nie je problém. Snáď.
marijanka712
torta je prekrásná a iste neuveritelne dobrá ráz ked naberiem odvahu možno, že sa do nej pustím a preto by som bola rada keby aj @nitranka svok recep dala sem do databázy , aby som si mohla vybrať čo bude ten lahší variant , alebo menej sladší , lebo aj ja nemusím až tak velmi sladké.Ale výsledok fakt stál za námahu sú famózne obide @tothka , vidieť ža technológiu máš v malíčku a ide ti to ako na bežiacom páse.
domci4
3sandra3 ja som si to neuvedomila...bože :( ja som trdlo....
orchidea
Takúto tortičku mám veľmi rada ale ešte som ju nerobila, nemám odvahu, recept si ukladám a určite sa raz rozhodnem skúsiť ju. Tvoja je krásna.
tothka
@domci4 myslím, že už si na to prišla aj sama, stačí spraviť z polovičnej dávky a do plnky môžeš z cukru ubrať, plnka bude kontrastnejšia, keď robím pre seba, tiež uberám cukor v kréme. Musíš pri sušení dať pozor na teplotu podľa rúry, aby zostala pekná biela, môžeš sušiť aj na teplovzduchu, to som zabudla dopísať, asi opravím v recepte
bubuayogi
milujem penovu tortu a stale snivam, ze jedneho dna sa zobudim a poviem si - teraz je ten den, ked sa pustim do jej vyroby..tak teraz cestne prehlasujem, ze nebudem detinska, prekonam svoj strach a v juni na narodky si ju urobim :)
sneica
nadherna torta...chuti urcite skvele...:)
tetrisss
Za takuto tortu dam zivot /no to som trochu prehnala :) /, neskutocna dobrota...
cistinka
Musím ju niekedy vyskúšať...vyzerá neodolateľne :-)
domci4
a ešte ten papier :) na pečenie mam trošku pomastiť olejom? pojde to ľahko z neho dole?
tothka
@domci4 ja papier na pečenie nemastím, pri polovičnej dávke bude aj korpus menší a pri troške opatrnosti to určite zvládneš, neboj sa .
3sandra3
@domci4 vidíme, že sa fakt chystáš urobiť túto tortičku, tak ti držíme palce a neboj, uvidíš, že to zvládneš. Potom daj vedieť. :-))
domci4
@3sandra3 hej ale s polovičnej dávky a ak sa podarí tak ;) ach už mi je to tu blbé takto Vás tu všetkých otravovať, len viete ako je...2 krát meraj a 1 strihaj ;)
tothka
@domci4 Vidím, že k tomu pristupuješ s veľkým rešpektom, z tej polovičnej dávky by som dala možno aj 20 cm, keď dobre našľaháš bielky, určite sa to podarí. Daj potom vedieť, ako si dopadla. Keby si bola v NR možno by som ti pomohla aj pri jej zhotovení, lebo lepšie je raz vidieť, ako stokrát počuť, teda čítať.
marcy
nejedla som,ale je brutálne láááákaváááá....určite vyskúšam na moje narodky,u nás niečo nové :o)
evanaaa
Mojou túžbou je už dávno túto dobrotu ochutnať, už keď ju pikla Pavlovova, hihi, preháňam, ale je fakt......práve dnes ju piekla - sušila Nigella ( na TV Paprika), ale ona sa nekašľala, na pečiaci papier nakreslila kruh podľa pokrievky, alebo čoho a snehovú hmotu len tak nacápala všetku na jednu vrstvu, neuhládzala ju, piekla na 150°C, len neviem, ako dlho. Potom na ňu dala krém a len tak hocijak ho rozotrla, na to nejaké zrniečka z ovocia a lebo drobné ovocie, ako povedala. Aj tak by mi stačilo. A ešte - do snehu dala asi za lyžici škrobu - maizeny, tuším kukuričnej. Začiatok som síce nevidela, ale už to dávali.
@tothka , ani ja yb som si netrúfla na tú tvoju, skôr by som to skúsila len tak, ako píšem vyššie, lenže ja by som miesto cukru dávala sladidlo práškové, nebolo by to pootm ani tak sladké hádam.
evanaaa
....piekla, nie pikla.....rozotrela, no dúfam, že tie preklepy si vylúštite aj samy.
domci4
Dakujem za radu a pomoc.Chcela by som to vyskusat radsej z tej polovicnej davky,aby mi nicoho nebola skoda :-)...
domci4
Táákže ludia je odskúšaná a...výborná..nie je ten krém ani veľmi sladky...cesto som iba rozotierala na papier. Robila som s polovičnej dávky ale vyšli mi len 3 korpusy...Ach je sýta, stačil mi 1 kúsok..Varecháčky nebojte sa..moja síce nevyzerá tak pekne, ale tak čo. bolo to len pre nás :P doma..dakujem všetkým za pomoc
tothka
@domci som strašne rada, že si sa odhodlala a upiekla si si tortu podľa tohoto receptu. Keď hmotu iba rozotieraš, máš obyčajne väčšiu spotrebu
ale aj tak ti gratulujem, že ti to vyšlo a hlavne, že všetkým doma chutila.
Si šikovná mladá baba, prajem ti ešte veľa kulinárskych úspechov.
3sandra3
@domci4 tak sa skláňam pred Tebou, že si ju vyskúšala ,,,neboj, druhýkrát už bude krajšia, ale isto je chutná. Tak , keďže si nás povzbudila, tak isto ju aj vyskúšam.
domci4
:) dala som veľa kávy ale... :) je to v poriadku, už je zjedená...a @tothka ďakujem a @3sandra3 určite vyskúšaj, neboj sa... Ja som najprv mala dilemu s tými kruhmi, že ako to nakreslím a tak...to bolo nervov a potom? že idem na to... nechcelo sa mi robiť tie pusinky na korpus, tak som to len natrela, aj tak to bolo len pre nás a na koštovku... nabudúce už viem že treba menej kávy..urobila som si veľmi silnú a myslím si, že postačili aj tie 3 korpusy pretože fuu ja som po kusku už nič iné nezvládala.. :) tuším si idem dať... :)
betty21
nádherná, takéto ochutnávam ako výslužky zo svadby, si veľmi šikovná :)
elka56
no krásna,tak tu na východe som sa s takou ešte nestretla,ale raz vyskúšam a potom - možno stále :)
leann
Ahojte varecháčky mam otazku susit mam v otvorenej rure alebo zatvorenej?
tothka
Tortu vždy pečiem v zatvorenej rúre a zvyknem piecť na teplovzduchu. Obyčajne pečiem dva plechy. Záleží od toho akú máš rúru a ako sa dá spoľahnúť na termostat, pretože rovnomerná teplota je veľmi dôležitá aby ti torta neprihorela.
barborka18
mňam,tak táto tortička je úžasná,ja ju volám snehová torta a je to moja srdcová záležitosť.receptík ma potešil a samozrejme ukladám,
tothka
barborka18 pochvala po takom čase poteší, prajem ti úspech pri jej príprave, ale s tým určite počkáš až na menej horúce obdobie.
diablovadcera666
vyzera neodolatelne som zvedava ci aspon s polovice tak dobre ako tato bude vyzerat moja ... dakujem za recept :) @tothka nitranska penova je najlepsia ...:-)
bubul
Ahoj Tothka,chcela by som prvý krát vyskúšať tvoju penovú tortu,všetko mi je v podstate jasné akurát neviem presne aký velký priemer toho kruhu si mám spraviť tak aby mi to vyšlo na 4 pláty a potom že ked si dám sušiť najskôr dva pláty,lebo viac sa mi tiež nezmestí tak čo s tými ostatnými vyšlahanými bielkami? kam ich mám zatial odložiť,do chladničky alebo len tak nechať stáť v izbovej teplote?...
bubul
budem rada ak mi poradí hocikto kto má s tým skúsenosti :-))
babinka
@bubul , autorka receptu uviedla, ze robila 26 cm...a 4 platy? To sa mi vidi vela, lebo bude vysoka. Vsetko zavisi od toho, kolko snehu spotrebujes na jeden plat, ja napr. som sa s tym nehrala, ale vymazala dva kolesa spachtlou a tretie, vrchne som robila ako mriezku . Tu druhu otazku neviem odpoved, uz si nespominam, ako som to robila, a to som robila dve torty taketo. Naozaj su prilis sladke, nikto nezvladol viac nez kusok torticky, preto je dobre ju ozdobovat napr ovocim
lauti
Velmi dobry recept, mne sa podaril, tortu som robila do tvaru srdca. (Nakreslila som si sablonu). Dakujem
tothka
@bubul , je mi ľúto, že som ti nemohla odpovedať, keď to bolo aktuálne, ale mala som v oprave počítač a až teraz mi ho syn priniesol. Ale ak si sa len chystala na pečenie, prípadne do budúcnosti, tie pláty ktoré budeš mať pripravené na pečenie môžeš mať v pohode v kuchyni na stole, veď sú na papieri a upečieš ich potom. Dôležité je aby si mala v poriadku termostat na rúre a pečenie je jednoduché. Môžeš v polčase pečenia preložiť - vymeniť plechy aby sa rovnomerne upiekli, ale ak máš aj teplovzduch tak je to jednoduchšie.
stenlly
Penova torta je uzasna sladkost. Najlesie ju vedia z okolia Velkych Kozmaloviec.je umenie upiect tuto tortu - alebo krivičky. Poznam ju od detstva a milujem ju:-)
francuzska1
no huraaa uz viem ako sa ta torta vola a dokonca ma na nu aj recept;-) som ju jedla len raz v zivote (zatial) a neskutocne mi chutila, som si ju pomenovala, ze "bielkova" a myslim si o tejto torte, ze je to iny level!!! velmi pekne spracovany recept a ozaj chutna torticka, priam na spapkanie!!! ohromne dakujem za recept!!!!!! pekny vecer ;-)
zuzu29
Ja by som sa chcela spýtať asi koľko treba tie bielky šľahať s cukrom
ďakujem
tothka
@zuzu29 mne to trvá asi tak 15 min, záleží aký máš šľahač, myslím na obrátky. Bielka musia pri šľahaní urbiť tzv. vejár vtedy sú dostatočne tuhé. Najdôležitejšie je však pečenie - sušenie v rúre, dodržať čas a teplotu.
@francuzska1 @stenlly ďakujem za komentár
tweety12
@Tothka nerozumiem tomu vysusit v rure. Znamena to ze si ju mam predohriat na 100 stupnou a potom vypnut a potom dat do ruri alebo dat piect do rury na 100 stupnou na ventilator alebo nechat ruru na 100 stupnou ventilator a pootvorenu. Vazne neviem ako sa susia v trube veci
Dakujem
tothka
@tweety12 prečítaj si pozornejšie bod 3. je to tam napísané. Rúru predhrejem a pečiem, lepšie povedané suším pri teplote 100 stupňov pri zatvorenej rúre. Môžeš aj na teplovzduchu, veľmi záleží od toho akú hrubú vrstvu bielka si naniesla ako plát.
tweety12
Dakujem :-) uz som pochopila
precitala som tu o penovych tortach tolko receptov a postupov susenia ze som uz tomu vazne nechapala.
julyamatias
super recept vyskúšam v piatok a uvidím ešte som takú tortu neskúšala robiť aj sa bojím aj sa teším na pečenie dúfam že sa mi to podarí budem ju robiť synčekovi na meniny a vyskúšam v tvare toho žltého panderlačika z rozprávky ja zloduch! škoda že sa sem do komentáru nedá pridať foto :)
marika21
Krásna , chutná torta. Niekoľko sme ich zjedli. Tieto torty sú vynikajúce. Je veľmi pekná.
katka78
@Tothka ďakujem pekne za recept! Moja mamina má penovú tortu veľmi rada, prekvapila som ju ňou na meniny. Robila som len z polovičnej dávky a myslím, že sa celkom vydarila. Teda až na to odfláknuté zdobenie, nie som veľmi trpezlivá na okrasné detaily.


lakocinka
vždy to bola u nás kultovka, ale nikdy som ju nerobila, dávali sme si ju upiecť profesionálom, keď som ju robila prvýkrát podľa tvojho receptu pre vyše mesiacom, bola super, všetko išlo ako malo, až na odliepanie z papiera, to som sa trochu potrápila, ale na chuti to nevadilo, ozaj to nie je také zložité ani náročné ako vyzerá, asi len stačí perfektne popísaný recept, ďakujem pekne
kukulienka71
Konečne som sa na k nej odhodlala a viem aj, že nabudúce urobím menšie ružičky snehu, skôr sa pláty presušia. Použila som priveľkú ružicu na vrecku. Teplovzduchom mi to nepasovalo, po jednom sa sušili lepšie. Ďakujem za recept, @tothka , pripájam fotku svojej prvotinky:-)


tothka
Musím povedať že tento príspevok po takom dlhom čase od uverejnenia môjho receptu ma veľmi milo prekvapil. Tvoja tortička je vskutku super.
som veľmi rada, že ti to takto pekne vyšlo na prvý raz, držím palce , treba si to viac krát zopakovať a prídeš na svoj spôsob.
stefan1973
Dobrý deň piekol som podľa vášho receptu momentálnr pečiem druhú, je výborná. Všetci obdivujú chuť korpusom aj plnky. Ďakujem za recept, ste super. :)
mishelka98
Ahojte, druhý krát robim tuto torticku, prvý krát sa mi krasne podarila a teraz mi uschli korpusy iba zvonku a odspodu sú stále polosurové. Čo mám robiť poraďte🥺
andy5
Krásna tortička. Odhodlávam sa ju urobiť dcére k pr.sv.prijímaniu. No časovo neviem či všetko stihnem. Môžem si urobiť pláty už v stredu ak plniť budem až v sobotu?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia