Penová torta (fotorecept)

Autor receptu: tothka

K pridaniu tohoto receptu ma vyprovokovala @domci4 , keď dnes v diskusii hľadala pomoc s penovou tortou. Neviem síce z koľkých vajec ju chcela robiť, ale snáď jej tento môj recept pomôže pri príprave tej jej tortičky.

12
porcií
30 minút
príprava
120 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. 10 bielkov a 800 g cukru vyšľaháme nad parou do hustej peny, najlepšie elektrickým šľahačom, aby sme neprišli o ruky
  2. z papiera na pečenie, alebo alobalu si pripravíme 4 kruhy, na ktoré vreckom nastriekame, prípadne len tak rozotrieme vyšľahanú hmotu a nastriekame aspoň okraje, ja som striekala na čiernu fóliu
  3. Pripravené pláty sušíme na plechu v rúre zohriatej na 100 st. asi hodinu, s použitím teplovzduchu, možno aj trošku dlhšie, to záleží od rúry a hrúbky vrstvy, akú sme naniesli na papier, zvyknem sušiť naraz dva korpusy.
  4. Pokým usušíme tortu, pripravíme si krém. Nad parou šľaháme 10 žltkov, 1 celé kakao a 250 ml silnej kávy do hustej kašovitej hmoty
  5. Zvyšok cukru vymiešame s maslom a postupne pridávame vychladenú kakaovú hmotu a vyšľaháme do jemného krému. Po usušení a vychladnutí korpusov krém opatrne natrieme v troch vrstvách a vrchný korpus ozdobíme krémom a cukrovými perličkami
  6. Hotovú tortu necháme dobre vychladiť a oslávencovi zaželáme k sviatku všetko najlepšie a dobrú chuť.
  7. Vrchný korpus môže byť upravený aj takto. Tu je vidieť aké rozdielne môže byť kakao rovnakej značky keď si z neho neurobíš dostatočnú zásobu.