Penová torta (fotorecept)
Autor receptu: tothka
K pridaniu tohoto receptu ma vyprovokovala @domci4 , keď dnes v diskusii hľadala pomoc
s penovou tortou. Neviem síce z koľkých vajec ju chcela robiť, ale snáď jej tento môj
recept pomôže pri príprave tej jej tortičky.
12 porcií |
30 minút príprava |
120 minút na 100 °C |
Postup
- 10 bielkov a 800 g cukru vyšľaháme nad parou do hustej peny, najlepšie elektrickým šľahačom, aby sme neprišli o ruky
- z papiera na pečenie, alebo alobalu si pripravíme 4 kruhy, na ktoré vreckom nastriekame, prípadne len tak rozotrieme vyšľahanú hmotu a nastriekame aspoň okraje, ja som striekala na čiernu fóliu
- Pripravené pláty sušíme na plechu v rúre zohriatej na 100 st. asi hodinu, s použitím teplovzduchu, možno aj trošku dlhšie, to záleží od rúry a hrúbky vrstvy, akú sme naniesli na papier, zvyknem sušiť naraz dva korpusy.
- Pokým usušíme tortu, pripravíme si krém. Nad parou šľaháme 10 žltkov, 1 celé kakao a
250 ml silnej kávy do hustej kašovitej hmoty
- Zvyšok cukru vymiešame s maslom a postupne pridávame vychladenú kakaovú hmotu a vyšľaháme do jemného krému.
Po usušení a vychladnutí korpusov krém opatrne natrieme v troch vrstvách a vrchný korpus ozdobíme krémom a cukrovými perličkami
- Hotovú tortu necháme dobre vychladiť a oslávencovi zaželáme k sviatku všetko najlepšie
a dobrú chuť.
- Vrchný korpus môže byť upravený aj takto. Tu je vidieť aké rozdielne môže byť kakao rovnakej značky keď si z neho neurobíš dostatočnú zásobu.