Pečeňová paštéta na korpuse a la sacher
šéfkuchár hotela Holiday Inn v Žiline, 7. októbra 2012
Foto: Pravda - Robert Hüttner
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
300 g |
|
100 g |
|
8 ks |
|
300 g |
|
100 ml (tokajské) |
|
100 ml |
|
Korpus a la sacher: | |
3 ks |
|
100 g, zmäknuté |
|
100 g |
|
100 g |
|
80 g |
|
1 ks |
|
1/2 vrecko |
|
|
Postup
-
1
Pečeň odblaníme a namočíme cez noc do vína s brandy. Na druhý deň pečeň spolu so zmäknutým maslom a vajíčkami rozomelieme a mixérom rozmixujeme na hladkú kašu. Dosolíme a dokoreníme čerstvým mletým korením. Zmes dáme do formy (na terinu), ktorú vložíme do vodného kúpeľa a pečieme pri 100 oC asi hodinu. Po upečení formu zaťažíme a dáme do chladu do druhého dňa uležať.
- 2
Korpus a la sacher: Maslo, cukor a žĺtky vymiešame do penista, pridáme roztopenú, no nie horúcu čokoládu, zamiešame a pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva. Vmiešame bielkový sneh. Masu nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre asi 40 až 50 min. pri teplote 180 oC. Korpus upečieme deň vopred, aby sa dobre odležal.
- 3
Obdĺžnikovú formu vystelieme potravinárskou fóliou. Na dno dáme pripravený čokoládový korpus, ktorý potrieme časťou marhuľového džemu a naplníme kačacou paštétou. Dáme znovu do chladu aspoň na päť hodín. Keď je „torta“ zatuhnutá, opatrne ju vyklopíme a horúcim ostrým nožom nakrájame. Podávame s pikantným marhuľovým džemom a čerstvým pečivom. Pre efekt môžeme potrieť brusnicovou alebo ríbezľovou zaváraninou.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu