Pečeňová paštéta na korpuse a la sacher
šéfkuchár hotela Holiday Inn v Žiline, 7. októbra 2012

Foto: Pravda - Robert Hüttner
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| 300 g | 
                                                             | 
                                                    
| 100 g | 
                                                             | 
                                                    
| 8 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 300 g | 
                                                             | 
                                                    
| 100 ml (tokajské) | 
                                                             | 
                                                    
| 100 ml | 
                                                             | 
                                                    
| Korpus a la sacher: | |
| 3 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 100 g, zmäknuté | 
                                                             | 
                                                    
| 100 g | 
                                                             | 
                                                    
| 100 g | 
                                                             | 
                                                    
| 80 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 1/2 vrecko | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Pečeň odblaníme a namočíme cez noc do vína s brandy. Na druhý deň pečeň spolu so zmäknutým maslom a vajíčkami rozomelieme a mixérom rozmixujeme na hladkú kašu. Dosolíme a dokoreníme čerstvým mletým korením. Zmes dáme do formy (na terinu), ktorú vložíme do vodného kúpeľa a pečieme pri 100 oC asi hodinu. Po upečení formu zaťažíme a dáme do chladu do druhého dňa uležať.
- 2
 Korpus a la sacher: Maslo, cukor a žĺtky vymiešame do penista, pridáme roztopenú, no nie horúcu čokoládu, zamiešame a pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva. Vmiešame bielkový sneh. Masu nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre asi 40 až 50 min. pri teplote 180 oC. Korpus upečieme deň vopred, aby sa dobre odležal.
- 3
 Obdĺžnikovú formu vystelieme potravinárskou fóliou. Na dno dáme pripravený čokoládový korpus, ktorý potrieme časťou marhuľového džemu a naplníme kačacou paštétou. Dáme znovu do chladu aspoň na päť hodín. Keď je „torta“ zatuhnutá, opatrne ju vyklopíme a horúcim ostrým nožom nakrájame. Podávame s pikantným marhuľovým džemom a čerstvým pečivom. Pre efekt môžeme potrieť brusnicovou alebo ríbezľovou zaváraninou.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
 - 2
 





 


Diskusia k receptu