Pečeňová paštéta na korpuse a la sacher

Roman Martinkovič
šéfkuchár hotela Holiday Inn v Žiline, 7. októbra 2012
Pečeňová paštéta na korpuse a la sacher
Foto: Pravda - Robert Hüttner
10
porcií
60 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
100 g
8 ks
300 g
100 ml (tokajské)
100 ml
Korpus a la sacher:
3 ks
100 g, zmäknuté
100 g
100 g
80 g
1 ks
1/2 vrecko




Postup

  1. 1

    Pečeň odblaníme a namočíme cez noc do vína s brandy. Na druhý deň pečeň spolu so zmäknutým maslom a vajíčkami rozomelieme a mixérom rozmixujeme na hladkú kašu. Dosolíme a dokoreníme čerstvým mletým korením. Zmes dáme do formy (na terinu), ktorú vložíme do vodného kúpeľa a pečieme pri 100 oC asi hodinu. Po upečení formu zaťažíme a dáme do chladu do druhého dňa uležať.

  2. 2

    Korpus a la sacher: Maslo, cukor a žĺtky vymiešame do penista, pridáme roztopenú, no nie horúcu čokoládu, zamiešame a pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva. Vmiešame bielkový sneh. Masu nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre asi 40 až 50 min. pri teplote 180 oC. Korpus upečieme deň vopred, aby sa dobre odležal.

  3. 3

    Obdĺžnikovú formu vystelieme potravinárskou fóliou. Na dno dáme pripravený čokoládový korpus, ktorý potrieme časťou marhuľového džemu a naplníme kačacou paštétou. Dáme znovu do chladu aspoň na päť hodín. Keď je „torta“ zatuhnutá, opatrne ju vyklopíme a horúcim ostrým nožom nakrájame. Podávame s pikantným marhuľovým džemom a čerstvým pečivom. Pre efekt môžeme potrieť brusnicovou alebo ríbezľovou zaváraninou.

Diskusia k receptu

evanaaa
Obidvoje vypadá dobre, ale každé zvlášť, neviem, ako by mi to spolu chutilo.
dogagador
@evanaaa : ked skvele chuti udena sunka s vianockou, alebo slane pracliky v cokolade, tak preco by pasteta nemohla byt na sacher korpuse uzasna?