Pečená kačka podľa babičky Bernušky

slawek - fotkaslawek, 11. novembra 2012
Pečená kačka podľa babičky Bernušky
Foto: slawek

Je to rodinný sposob prípravy, ktorý sa už asi 100 rokov dedí z matky na dcéru, a niekedy i na syna. Tým, že sa nepridavaju prakticky žiadne korenia, vynikne prirodzená lahodná chuť domácej kukuricou vykŕmenej kačky.

Suroviny

1 ks domáca kukuricou vykŕmená
 podla potreby
2 dl
1 dl
1 ks hlávka
1 lyžica
 podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pečená kačka

    Pečená kačka podľa babičky Bernušky - obrázok 1
  2. 2

    Očistenu a umytú kačku deň pred plánovanou pripravou dôkladne nasolime zvonka i zvnútra, babička Bernuška vzdy zdôrazňovala že soľ treba dať aj pod kridla.

    Pečená kačka podľa babičky Bernušky - obrázok 2
  3. 3

    Na druhý deň ju umiestnime hruďou nadol do keramického alebo skleného pekáča s prikrývkou, podlejeme vodou zmiešanou mliekom a prikrytú dáme piecť do vyhriatej rúry. Prvých 20 minut pečieme pri teplote 220°C, potom ju znižime na 180°C a pečieme 2-2,5 hodiny.

    Pečená kačka podľa babičky Bernušky - obrázok 3
  4. 4

    Počas pečenia ju pravidelne obraciame a zberáme vytopený tuk. Tuk i rôsol, ktorý zostane na dne pekáča je lahôdkou nielen na lokšsi, ale aj na čerstvom chlebíku.

    Pečená kačka podľa babičky Bernušky - obrázok 4
  5. 5

    Kým sa kačka pečie, pripravíme si kapustu: Na rajnici skaramelizujeme cukor, pridáme postrúhanú červenú kapustu, posolíme a necháme na miernom ohni udusiť. Ked je hotová (my ju máme radi trochu chrumkavú), dochutime ju soľou, rascou a jablčnym octom. Na tanieri polejeme získaným kačacím tukom.

    Pečená kačka podľa babičky Bernušky - obrázok 5
  6. 6

    Podávame s parenou knedľou a kapustou. Tuk okrem skvelej nátierky možno použiť aj na prípravu pečeňovej paštéty, ale aj rôznych omáčok na cestoviny. Je to skrátka lahôdka.

    Pečená kačka podľa babičky Bernušky - obrázok 6

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
krásne do zlatova upečená, aj keď nie som hladná dostala som chuť... no a bola veru poriadne vykŕmená, tuku mala požehnane... :-)
Nadherne nafotene jedlo, hotove umelecke dielo. Mnam, veru aj mne sa zbiehaju slinky. A paci sa mi Tvoj recept na kapustu. Odkladam do KK, vyskusam.