Foto: slawek
Je to rodinný sposob prípravy, ktorý sa už asi 100 rokov dedí z matky na dcéru, a niekedy i na syna. Tým, že Zobraziť celý popisJe to rodinný sposob prípravy, ktorý sa už asi 100 rokov dedí z matky na dcéru, a niekedy i na syna. Tým, že sa nepridavaju prakticky žiadne korenia, vynikne prirodzená lahodná chuť domácej kukuricou vykŕmenej kačky.
Postup
-
1
Pečená kačka
-
2
Očistenu a umytú kačku deň pred plánovanou pripravou dôkladne nasolime zvonka i zvnútra, babička Bernuška vzdy zdôrazňovala že soľ treba dať aj pod kridla.
-
3
Na druhý deň ju umiestnime hruďou nadol do keramického alebo skleného pekáča s prikrývkou, podlejeme vodou zmiešanou mliekom a prikrytú dáme piecť do vyhriatej rúry. Prvých 20 minut pečieme pri teplote 220°C, potom ju znižime na 180°C a pečieme 2-2,5 hodiny.
-
4
Počas pečenia ju pravidelne obraciame a zberáme vytopený tuk. Tuk i rôsol, ktorý zostane na dne pekáča je lahôdkou nielen na lokšsi, ale aj na čerstvom chlebíku.
-
5
Kým sa kačka pečie, pripravíme si kapustu: Na rajnici skaramelizujeme cukor, pridáme postrúhanú červenú kapustu, posolíme a necháme na miernom ohni udusiť. Ked je hotová (my ju máme radi trochu chrumkavú), dochutime ju soľou, rascou a jablčnym octom. Na tanieri polejeme získaným kačacím tukom.
-
6
Podávame s parenou knedľou a kapustou. Tuk okrem skvelej nátierky možno použiť aj na prípravu pečeňovej paštéty, ale aj rôznych omáčok na cestoviny. Je to skrátka lahôdka.
namiesto knedle "mekuškavé" lokšíky.