Pečená kačka podľa babičky Bernušky

slawek - fotkaslawek, 11. novembra 2012
Pečená kačka podľa babičky Bernušky
Foto: slawek

Je to rodinný sposob prípravy, ktorý sa už asi 100 rokov dedí z matky na dcéru, a niekedy i na syna. Tým, že sa nepridavaju prakticky žiadne korenia, vynikne prirodzená lahodná chuť domácej kukuricou vykŕmenej kačky.

Suroviny

1 ks domáca kukuricou vykŕmená
 podla potreby
2 dl
1 dl
1 ks hlávka
1 lyžica
 podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pečená kačka

    Pečená kačka podľa babičky Bernušky - obrázok 1
  2. 2

    Očistenu a umytú kačku deň pred plánovanou pripravou dôkladne nasolime zvonka i zvnútra, babička Bernuška vzdy zdôrazňovala že soľ treba dať aj pod kridla.

    Pečená kačka podľa babičky Bernušky - obrázok 2
  3. 3

    Na druhý deň ju umiestnime hruďou nadol do keramického alebo skleného pekáča s prikrývkou, podlejeme vodou zmiešanou mliekom a prikrytú dáme piecť do vyhriatej rúry. Prvých 20 minut pečieme pri teplote 220°C, potom ju znižime na 180°C a pečieme 2-2,5 hodiny.

    Pečená kačka podľa babičky Bernušky - obrázok 3
  4. 4

    Počas pečenia ju pravidelne obraciame a zberáme vytopený tuk. Tuk i rôsol, ktorý zostane na dne pekáča je lahôdkou nielen na lokšsi, ale aj na čerstvom chlebíku.

    Pečená kačka podľa babičky Bernušky - obrázok 4
  5. 5

    Kým sa kačka pečie, pripravíme si kapustu: Na rajnici skaramelizujeme cukor, pridáme postrúhanú červenú kapustu, posolíme a necháme na miernom ohni udusiť. Ked je hotová (my ju máme radi trochu chrumkavú), dochutime ju soľou, rascou a jablčnym octom. Na tanieri polejeme získaným kačacím tukom.

    Pečená kačka podľa babičky Bernušky - obrázok 5
  6. 6

    Podávame s parenou knedľou a kapustou. Tuk okrem skvelej nátierky možno použiť aj na prípravu pečeňovej paštéty, ale aj rôznych omáčok na cestoviny. Je to skrátka lahôdka.

    Pečená kačka podľa babičky Bernušky - obrázok 6

Diskusia k receptu

22 komentárov k receptu
krásne do zlatova upečená, aj keď nie som hladná dostala som chuť... no a bola veru poriadne vykŕmená, tuku mala požehnane... :-)
Dakujem Vam pekne za ocenenie. Tajomstvom doruzova a dochrumkava upecenej kacky je prave to mlieko, ktore sa prida do vody na podliatie kacky pri peceni. A aj tuk po nom krasne vonia.
Tento rok som sa kačičiek skoro prejedla, ale tvoja, @slawek , láka, aj keď ......robím podobne, ako ty, tiež ju riadne nasolím, ale na druhý deň pred pečením tú soľ ( poriadne votretú do kože) opláchnem a posolím už len mierne. Kačku trochu podlejem, dám na brucho, ale neskôr ju otočím na chrbát, to si asi zabudol ( napísať) a mlieko dávam až pri konci, polejem ním kačku. Tak, dobrú chuť!
Robila som dnes kačku a kapustu podľa tvojho receptu, chválim všetko, ale kapustu zvlášť, robila som doteraz podľa iného receptu, ale v tomto tvojom jasne vynikne práve tá chuť kapusty, už som si aj zapísala do budúcna. A my máme túto dobrotu s lokšami, mňami. :)
už je v rúre.ja každý rok pečiem kachnu vždy okolo 7.júna,keď má náš synčok narodeniny.dnes má zrovna 29.samozrejme karamelizovaná kapusta nesmie chýbať,ktorú ma naučila ešte nebožka mama,a ktorá tvrdila,že tú kapustu som urobil ešte lepšiu ako ona.je to naša rodinná tradícia,pretože,když se taková pečená kachna povede,tak,nad to není.tento rcp praktizujem preto,lebo takto pripravovala pečenú kachnu aj moja mama,a bola vždy super.už sa teším na dnešný obed.
Výborný receptík. Chválim, podľa tohoto receptu je kačka alebo aj húska prekrásne voňavá a nesmierne vysoko chutná. Poradím položiť na tanier
namiesto knedle "mekuškavé" lokšíky.
Pravdou je, že kačka na tento spôsob je iná, je fantastická. Nenapadlo by ma, že trochu mlieka s ňou spraví také divy. Bez debaty, lepšiu sme nejedli. Ostanem pri tomto recepte. Moja porcia.


Včera bol kráľovský obed. Zabudla som síce z Vášho receptu mlieko, ale kačka bola aj tak výborná. Podávala som s lokšami a hrčekovými knedľami - kto si čo vybral... Ďakujem za recept, pekný deň!
Pozdravujem všetkých a želám pekný večer.Zajtra sa chystám upiecť kačku,tak som nazrela do receptov.Dávno mi posielala manželová mamička-moja svokra krmené kačky a to cez železnicu.Krásná spomienka-to bolo...uplne jednodúchy recept-naporciovať kačicu dať do veľkého kastrola/dostali sme ich na Vianoce dva nevestý/kačicu posoliť,zaliať pol litrom vody a dusiť.Keď sa -voda vyparila opiekla sa z oboch strán a bola nezabudnuteľne chutná a voňavá,ale to boli krmené kačky-paráda.Z kupenej kačice to neide-skúšala som to - tak idem piecť v rúre.Teším sa ako bude chutiť a červenou kapustou.

Pridaj komentár k receptu: