Pečeň z husokačky konfitovaná na cesnaku

tiginko - fotkatiginko, 17. novembra 2013
Pečeň z husokačky konfitovaná na cesnaku
Foto: tiginko

Keď nám túto dobrotu mama robievala, vždy sme sa o ňu v rodine o piatich členoch takmer pobili. Teraz sme chvalabohu na ňu len Zobraziť celý popisKeď nám túto dobrotu mama robievala, vždy sme sa o ňu v rodine o piatich členoch takmer pobili. Teraz sme chvalabohu na ňu len dvaja, naše deti také nemusia.

10 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

 (alebo kačky)
2 - 3 strúčiky




Postup

  1. 1

    Očistenú pečeň vložíme do malej nádoby, vhodnej do rúry. Pridáme pár strúčikov posekaného cesnaku a zalejeme teplou (nie horúcou) masťou.

    Pečeň z husokačky konfitovaná na cesnaku - obrázok 1
  2. 2

    Vložíme zakryté do vyhriatej rúry a pečieme 30 min na 200°. Ak sú väčšie, aj 40 min. Takto pripravené sú šťavnaté, zľahka ružovkasté. Necháme vychladnúť a natierame na chlieb. Solíme až pri konzumácii. V masti zaliate vydržia aj dlhšie skladovanie, ale ako dlho, to sa mi ešte nepodarilo zistiť, lebo miznú hneď. Fotka nič moc, ja viem. Ale bohužiaľ nestihla sa iná. Možno nabudúce, a idem si zohnať nejakú peknú kokotku, v tej sa to aj upečie, skladuje aj pekne servíruje.

Diskusia k receptu

radost
moja milá-tys ma tým "hanlivým" skoroslovom temer zabila..hned som gúglila..zas som vo vyššom informačnom leveli...:-)
pečienku doteraz len na panvici..takto-v trúbe-lepšie to bude..??
panuje v niečom zhoda:
doma to ľúbime všetci-teda oba..
:-)
tiginko
ja viem @radost , tiež nechápem, ako prišli francúzi na takéto čudné pomenovanie. Ale ty si to nazvala krásne, máš úžasne poetické vyjadrovanie. Ty nemusíš uverejňovať žiadne skvostné recepty, bohate stačia takéto "perly" :-)
afataga
v poslednom case vytvaras akesi prudko jedle pokrmy :-), kokotky maju v metre, rozne velkosti, ked som pocula prvy krat, tiez som skoro padla na zadok :-)
mariamka
recept nema chybu, slinky tecu, o tom potom, ale vies co sa mi zabka strasne lubi, ta krasna dokonala slovencina ,, kde tie zaby na to chodia?? :))
kimlo
Takato dobrota stoji veru za zjedenie, idem zhanat tu pecen z tej onej...
joel
no tušim sa to vola aj židovský šmalec, ale ja fakt neviem, čo su tie.... čo maju u vás v obchode
manya
ani neviem, čo som kúpila v Tescu Lučenec, pred týždňom ešte mali.
havino
si ma potešila s týmto receptom, spôsobom, že v rúre, fakt, nádobky s hanlivým názvom mám rôznych veľkosti a husokačky už budú dve na sviatky, bo na sušené prsia od teba som jednu doobjednala a ku každej je pridaná aj pečeň, tá minuloročná vážila 700 g, som rada tomuto receptíku. Keby som aj cibulu pridala do masti, čo povieš?
tiginko
@havino určite môžeš skúsiť s cibuľou, experimentovať sa oplatí vždy. V jednom recepte som videla aj posypať pred konfitovaním čerstvo zomletým čiernym korením
eviana
Vyzerá to veľmi fajne, viem si predstaviť tú skvelú chuť. A to ešte nie je robené z vykŕmenej kačacej pečene, však?
tiginko
@eviana kamarát má prirodzene chovanú hydinu, takže žiadne násilné dokrmovanie. Preto pečienka bola aká bola. Ale aspoň sme sa ňou zbytočne neprepchávali, len sme si chvíľku pochutnali :-) Ja podobné dobroty milujem, aj napríklad taký cesnakový podbradok (mňam), aj keď ich mávame málokedy, hádam raz-dvakrát ročne. O to viac si ich vychutnávame
havino
@tiginko , vdaka za recept, prvý krát robila som takto pečeň z husokačky, je to bašta, žiadna robota, uložiť a dať piecť. Mala som dva druhy pečene, jedna bola tá biela, čo je samý tuk, ale dosť malý kúsok pre 7 stravníkov na predjedlo, z tej som robila plátky na jablkách, druhú som mala takú, ako ty, podobná kuracej, ale podstatne väčšia, takže mi prišiel tvoj recept veľmi vhod, dala do pekáčika, schválne som ti ho odfotila na porovnanie, že koľko toho bolo a pojedlo sa, plná bola do rovna, včera som nestíhala fotiť, dala som aj jednu veľkú cibuľu, aj cesnaku, výborné s tou cibuľou a ja som pečeň už rovno pokrájala na drobnejšie kúsky. Po vybratí z rúry, ešte horúce som málinko posolila a premiešala. Jednoducho, rýchlo a chutne, vdaka.




tiginko
@havino ty nikdy nesklameš, si veľmi šikovná a kreatívna v kuchyni, ale už sa tuším opakujem. Ja to poznám, tieto dobroty majú vždy úspech, sú, aspoň u nás, pripravované len vzácne a preto vždy chválené do nebies a zjedené raz-dva...
havino
@tiginko , až ma rumenec chytá, naozaj, úprimne, dakujem, ale ved ja sa tu od vás učím a chytám, ako slamky, ale chcem Ti ešte toto napísať a vlastne pochváliť tvoj recept, odporúčať. V tej malej nádobke, som ostatnú pečeň, pre zmenu chuti, pomixovala ponorným mixérom, pridala čosi masla, viem tuku dosť, ale na zjemnenie a výborná paštéta, výbornááá. Som dnes jednej kámoške povedala, popri pečení mäsa v rúre vložím aj pekáčik, nech sa nepečie taký drobec sám, ten čo je na foto, ja skúsim aj kuracie, ale dostať aj mrazené husacie stále, masť z husokačky mám dva poháre a urobím si či už kúsky, alebo paštétu, na rýchle použitie, ale tri dni, ak nie viac sa tomu nič nemôže stať. S takýmto chlebíkom a cibulou to bolo ohromné. Mastnučké, ale dobréééé. Tá cibuľa už pri pečení dala ohromnú chuť. Naozaj vdaka, skúšala som aj iné, ale v jednoduchosti je krása, stále to hovorím. Kačacie prsia sa stále sušia, mám 4 ks, z dvoch som dala dole kožu, napíšem k receptu bližšie, ale veľmi slubne to vyzerá, snád zajtra sa budú zajedať.



tiginko
robíš chute dievča... Tak teda nech ti chutí a perfektne varí v nastávajúcom roku minimálne tak, ako doteraz :-)
mariamka
tak @tiginko dovarene, zdegustovane este za tepla, vyborne! schvalne pisem "dovarene", lebo som pecienku robila v malom kastroliku hore na najmensom plyne ponorenu v uz slanej kacacej masti /vypek z pecenej kacky/, bublala aj s cesnakom asi 40 min, ked mierne vychladla tak som ju pokrajala na drobucko,
boli to mrazene husacie pecienky pol kila, druhu polku som urobila narychlo na panvici len s korenim, troskou rasce a tymianu, podliate sladkou smotanou, k tomu tarhonu.. pisem to len preto, ze co urobil tento moj "barbar", nalozil si to vsetko dokopy na jeden tanier, a zalizuje sa za usami, nedavam sancu ze ta pecen stihne stuhnut :) dakujem pekne za vyborny recept ..
tiginko
gratulujem @mariamka... mne práveže teplá pečeň takto v masti veľmi nechutí, preto mi vyhovuje studená verzia na chlebíku. Ale keby som môjho k tomu pustila "za tepla", tiež mi nič nezostane.
myscho
tak to fakt neviem co tym myslis ze tvoje deti take nemusia, prave tu nad tym slintam :P
havino
Zuzi, ja som Ti zabudla tu foto dať, sviatky boli, starosti iné, vymazávam čo nepotrebujem a našla som ju, ja som sa opäť po roku cez Vianoce vrátila k Tvojmu receptu, tentokrát som pečeň uložila už na smaženú cibuľu, rozmixovala s maslom jemne kapanek, podávala s brusnicovým chilli džemom, nevesta Polka, dva večere len toto pýtala :-)


tiginko
no parádne... to verím, že to musela byť bašta! Ale mala si tie pečienky také riadne tuším. Dúfam, že tento rok tiež bude zdroj, už sa teším. A ďakujem Táni za odozvu, som veľmi rada :-)
haji
@Tiginko ,Havino raní mě mrtvice! Nemohu sem chodit, bo je to nápor na psychiku a moje chutě...!! Jééje krásný recept a ještě krásnější fotky, úúžasná práce - náádhera sama!! Díky moc!! Holky šikulky!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia