Foto: jawadea
Tento recept mám od starej mami Paulínky a už je teký rodinný putovný. Stále sme ich jedávali na sladko s makom, ale novinkou v Zobraziť celý popisTento recept mám od starej mami Paulínky a už je teký rodinný putovný. Stále sme ich jedávali na sladko s makom, ale novinkou v domácnosti je s bryndzou a tá sa ešte viac osvedčila. Aj keď je to tradičné vianočné jedlo, môžeme si na nich kedykoľvek pochutiť, rýchlo pripraviť tým, že ich máme napečené a uskladnené.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Z odobratého mlieka, droždia, cukru a trošky múky si pripravíme kvások. Hotový, vykysnutý kvások pridáme do preosiatej múky, kde sme pridali soľ, zvyšné mlieko a maslo. Cesto dobre vypracujeme, aby sa nám oddeľovalo od ruky alebo misy. Cesto nenechávame kysnúť môžeme hneď robiť.
-
2
Cesto si rozdelíme na malé bochníky, ktoré si postupne vyšúľame dlaňami na valčeky cca 1cm hrubé, tieto rozkrájame na rovnomerné asi 2 cm veľké kúsky.
-
3
Kúsky cesta kladieme na vymastený plech reznou plochou dole.
-
4
Opekance pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C asi 20 minút
-
5
Opekance vložíme do studeného, osoleného kúpeľa (1/2l mlieka a 1/2l vody) a privedieme na najslabšej teplote za občasného premiešania do varu. Zmäknuté opekance scedíme a dochutíme na slano s bryndzou alebo na sladko s makom.
Je to síce prácne , ale výsledok stojí za to , nemáš chybu pedanta:-)
kupovane opekance -?to je hroza.radsej to treba skusit.nie je to nic tazke - klasika kysnute cesto a vygulat gulicky,ja sa s tym ani nezabavam,ze to sulam a krajam,dakedy som to robila,no preslo ma to uz. trham si po kusockoch cesto,gulam v ruke gulicku, dam rovno na plech,ukladam tak,aby sa nezlepili pritom kludne pozeram telku,a je to.
Aj kysnute cesto treba vediet, ake spravit, ci na kolace, buchty na pare alebo bobalky, nie je to to iste, na kolace ide viac tuku ako na buchty. Mne sa tento rok bobalky nepodarili, varia sa dlho, aby zmakli, a potom splasnu a su tvrde, myslim si, ze som dala vela oleja. Treba dat na to pozor.