Pate brisee (krehke maslove cesto)

amelie - fotkaamelie, 16. augusta 2010

Krehke maslove cesto sa pouziva na sladke aj slane kolace. Jeho priprava je velmi lahka. Recept na Tarte tatin z tohto cesta

Suroviny

300  g
150  g
1 ks
stipka
1-2 pl




Postup

  1. 1

    Maslo vyberieme z chladnicky skor, aby zmaklo. v mise ho vymiesame so zltkom a so solou. striedavo pridavame muku a vodu. Ked minieme vsetky suroviny a cesto zhustne, premiesime ho rukou a vytvarujeme gulu. v mikrotenovom vrecku ho vlozime aspon na 2 hodiny do chladnicky. najlepsie je, ak si cesto pripravime vecer e nechame ho v chladnicke celu noc. Poznamka: niekto dava namiesto zltka cele vajce, mne sa to velmi neosvedcilo, cesto je potom tuhe.

Diskusia k receptu

alexdidi
Ukladám si cesto, vyskúšam celú tortičku, ale opäť malé vysvetlenie...15cl znamená čajové lyžičky?....nie centilitre...
amelie
opravene, nenapadlo mi, ze to moze vyzerat aj ako cajove lyzicky. 15 centilitrov by mohla byt 1 az 2 polievkove lyzice.
2010
nejdem sa hadat ale sa mi zda ked je tam vajicko je to "pate sucree",
bez vajicka je to "pate brisee".
amelie
nemal si na mysli pate sablee? donho sa dava cele vajce a rovnake mnozstvo cukru ako masla, cize dost vela. do pate brisee sa cukor nedava. s pate sucree som sa nestretla.
amelie
zaujalo ma to, pozrela som sa do googlu. su tam same recepty v anglictine, ani jeden po francuzsky, hoci ho vydavaju za francuzske cesto. mozno je to ako s francuzskymi zemiakmi - tu ich nepoznaju - alebo spanielskymi vtackami.
amelie
zaujimava adresa, ulozim si ju, su tam dobre napady :-) na oplatku: www.meilleurduchef.com. najdes tam aj pate brisee.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia