Foto: elysa
Minulý mesiac som vďaka Vám a môjmu receptu, ktorý Vás zaujal vyhrala parný hrniec. Včera som ho už mala doma na stole a dnes Zobraziť celý popisMinulý mesiac som vďaka Vám a môjmu receptu, ktorý Vás zaujal vyhrala parný hrniec. Včera som ho už mala doma na stole a dnes sme si "potykali". Bohužiaľ- tých mojich doma na zdravé varenie, teda stravovanie nenahovorím, tak som to vzala po slovensky- kedže naša slovenská kuchyňa je u nás najobľúbenejšia, tak parené buchty vyhrali, ale na rad príde časom aj niečo zdravé...
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Z droždia, 1 pl múky, 1 kl cukru a vlažného mlieka urobíme kvások. Ostatnú múku, cukor, vajcia, na hrot noža soli pripravíme do misy, pridáme kvások a vypracujeme cesto. Mlieko pridávame postupne, podľa toho. koľko múka "vypýta". Dáme kysnúť na teplé miesto, cca 45 minút. Priznávam moje cesto miesil robot.
-
2
Takto nakyslo na synovom paplóne v detskej izbe...
-
3
Na pomúčenej doske cesto vyvaľkáme na asi 1 cm a vykrajujeme kolieska, ja používam väčšiu šálku. Teraz som aj zapla parný hrniec na 5 minút a zistila som, že to nieje treba, paril behom chvíľe...
-
4
Na každé koliesko dáme lyžičku slivkového lekváru.
-
5
Zabalíme buchty, zabudla som odfotiť, necháme asi 10 minút podkysnúť. Poukladáme do parného hrnca, ten som jemne naolejovala, samozrejme aj buchty. Predtým som parila na paráku, ako mladá gazdiná, pred 16 rokmi, na biednej marerskej, ale vo vlastnom bývaní :), na utierke uviazanej na hrnci...
-
6
Nastavila som časovač na 10 minút a parila, na jeden krát som naparila 10 buchiet, po starom len 5, takže dnes som ušetrila polovičný čas... Tu je v akcii..
-
7
Tu sú naparené...
-
8
Takýchto bolo 20...
-
9
U nás sa podávajú s grankom a poliate maslom....
Na parené buchty nesmie byť riedke cesto, radšej hustejšie.