Parené buchty/buchty na pare

katusqa - fotkakatusqa, 22. augusta 2015
Parené buchty/buchty na pare
Foto: katusqa

Kto miluje buchty na pare nech tento recept určite vyskúša. Je veľmi ľahký a zvládne ho aj začiatočník. Foto pracovného postupu nepridávam nakoľko si Zobraziť celý popisKto miluje buchty na pare nech tento recept určite vyskúša. Je veľmi ľahký a zvládne ho aj začiatočník. Foto pracovného postupu nepridávam nakoľko si myslím, že postup je zrozumiteľný :-)

45
porcií
8 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1,5 štipky
550-600 ml
50 g
42 g
125 g (alebo margarín)
1 - 2 ks
250 g (na poliatie)




Postup

  1. 1

    Klasika: z vlažného mlieka, cukru a droždia priprav kvások.

  2. 2

    Zatiaľ čo sa kvások kvasí (doba kvasenia cca 5 - 7 minút) prosej do veľkej misy múku primiešaj 1,5 štipky soli, vyšľahané vajíčka (ak máš S-kové kľudne môžeš pridať aj 2 vajíčka, ak máš M-L-kové stačí pridať 1 vajíčko), roztopené maslo a vykysnutý kvások. Vypracuj cesto a daj ho na teplé miesto vykysnúť.

  3. 3

    Vykysnuté cesto vyvaľkaj na cca 0,5cm, pokrájaj na štvorce, naplň lekvárom, spoj a vytvaruj buchty. Nechaj ich ešte chvíľu na pracovnej doske vykysnúť. (Ja som robila aj väčšie aj menšie buchty takže počet porcií sa samozrejme môže lísiť, je už len na Tebe akú veľkosť jednotlivých štvorčekov zvolíš).

  4. 4

    Zatiaľ si veľký hrniec naplň do polovice vodou, vrch prelož čistým plátnom, ktoré pevne uviaž (ja som použila namiesto plátna takúto vecičku neviem ako sa volá :-) ale kupovala som to cca pred rokom v L.DL) a prikry misou aby para neunikala.

    Parené buchty/buchty na pare - obrázok 4
  5. 5

    Keď voda zovrie, plameň stíš na najmenej ak sa dá, buchty ulož na plátno, prikry ich misou a par 8 minút. Hotové buchty polej spraženým maslom a posyp ich s čím chceš (makom, kakaom, grankom, orechami, ...). U nás idú "na dračku" posypané resp. až obalené makom a cukrom.

  6. 6

    A v tejto fáze Vám už len prajem dobrú chuť :-) Pripájam foto buchiet s grankovou posýpkou.

    Parené buchty/buchty na pare - obrázok 6

Diskusia k receptu

mariamka
sranda ten rozkazovaci sposob :) paci sa mi ta vecicka z Lidla,, a vajcia kludne mozes vynechat
kimlo
Ako plech na pizzu by sa použiť nedala ako píšu... Je len do 230C, ja pizzu pečiem čo mi sporák dá, 250....