Foto: skatulka
Rozhodla som sa zaexperimentovať a vyskúšať lekvár z paradajom, pretože som ho ešte nikdy nejedla. A musím povedať, že mal naozaj veľký úspech. Ak Zobraziť celý popisRozhodla som sa zaexperimentovať a vyskúšať lekvár z paradajom, pretože som ho ešte nikdy nejedla. A musím povedať, že mal naozaj veľký úspech. Ak teda máte možnosť, určite vyskúšajte. Naozaj pripomína šípkový lekvár a je výývoborný.
príprava
na 100 °C
Postup
-
1
Použila som domáce, tzv. kečupové paradajky, sú hutnejšie a najmä sladšie. Paradajky nakrojíme, sparíme vo vriacej vode a následne ochladíme v studenej vode. Takto nám šupka krásne zíde dole.
-
2
Paradajky som pomixovala ponorným mixérom. Nechala som aj zrniečka, sú úplne jemné. Kto chce môže samozrejme prepasírovať.
-
3
Pridáme Gelfix, ja som použila 1:1. Dobre zamiešame, prisypeme cukor. Keďže som používala aj vanilkový cukor, kryštálového cukru som dala menej. Ochutíme klinčekmi a varíme do zhustnutia. Ja som varila asi aj pol hodinu. Lekvár je hustejší, ale stále sa dá natierať na chlieb.
-
4
A ešte zdobenie, aby som mohla lekváriky aj darovať.
-
5
Poháriky naplníme ešte horúcim lekvárom, poriadne pritiahneme a otočíme hore dno. Necháme vychladnúť. Verím, že vyskúšate. :)
Sú samozrejme možné ďalšie variácie ako jabĺčka, zázvor...ale tento sa my zdal najmenej náročný :)
Píšeš, že si ho varila dlhšie. Nemohlo tam chýbať tých 20dkg cukru, aby to skôr hustlo? Alebo potom použiť Gelfix 2:1. Lebo s ním naozaj stačí variť len 5 minút.
varecha.pravda.sk/recepty/pikantny-sicilsky-dzem-z-rajcin...
@cesminaz bazalku poznám len naslano, ale môže to byť tiež veľmi zaujímavé a najma s tým chilli. :)