Paradajkový lekvár (fotorecept)

Autor receptu: skatulka

Rozhodla som sa zaexperimentovať a vyskúšať lekvár z paradajom, pretože som ho ešte nikdy nejedla. A musím povedať, že mal naozaj veľký úspech. Ak teda máte možnosť, určite vyskúšajte. Naozaj pripomína šípkový lekvár a je výývoborný.

45 minút
príprava
30 minút
na 100 °C

Postup

  1. Použila som domáce, tzv. kečupové paradajky, sú hutnejšie a najmä sladšie. Paradajky nakrojíme, sparíme vo vriacej vode a následne ochladíme v studenej vode. Takto nám šupka krásne zíde dole.
  2. Paradajky som pomixovala ponorným mixérom. Nechala som aj zrniečka, sú úplne jemné. Kto chce môže samozrejme prepasírovať.
  3. Pridáme Gelfix, ja som použila 1:1. Dobre zamiešame, prisypeme cukor. Keďže som používala aj vanilkový cukor, kryštálového cukru som dala menej. Ochutíme klinčekmi a varíme do zhustnutia. Ja som varila asi aj pol hodinu. Lekvár je hustejší, ale stále sa dá natierať na chlieb.
  4. A ešte zdobenie, aby som mohla lekváriky aj darovať.
  5. Poháriky naplníme ešte horúcim lekvárom, poriadne pritiahneme a otočíme hore dno. Necháme vychladnúť. Verím, že vyskúšate. :)