Paradajkový lekvár (fotorecept)
Autor receptu: skatulka
Rozhodla som sa zaexperimentovať a vyskúšať lekvár z paradajom, pretože som ho ešte
nikdy nejedla. A musím povedať, že mal naozaj veľký úspech. Ak teda máte možnosť,
určite vyskúšajte. Naozaj pripomína šípkový lekvár a je výývoborný.
45 minút príprava |
30 minút na 100 °C |
Postup
- Použila som domáce, tzv. kečupové paradajky, sú hutnejšie a najmä sladšie. Paradajky nakrojíme, sparíme vo vriacej vode a následne ochladíme v studenej vode. Takto nám šupka krásne zíde dole.
- Paradajky som pomixovala ponorným mixérom. Nechala som aj zrniečka, sú úplne jemné. Kto chce môže samozrejme prepasírovať.
- Pridáme Gelfix, ja som použila 1:1. Dobre zamiešame, prisypeme cukor. Keďže som používala aj vanilkový cukor, kryštálového cukru som dala menej. Ochutíme klinčekmi a varíme do zhustnutia. Ja som varila asi aj pol hodinu. Lekvár je hustejší, ale stále sa dá natierať na chlieb.
- A ešte zdobenie, aby som mohla lekváriky aj darovať.
- Poháriky naplníme ešte horúcim lekvárom, poriadne pritiahneme a otočíme hore dno. Necháme vychladnúť.
Verím, že vyskúšate. :)