Paradajková polievka zo slnečnej Sicílie s kapiakrémom fotorecept

sracz - fotkasracz, 17. decembra 2015
Paradajková polievka zo slnečnej Sicílie s kapiakrémom (fotorecept)
Foto: sracz

Realizácia rcp zo 127. str. polievkovej „biblie“ Vás zaujala. Vaše komentáre boli priaznivé a milá @zuzanka1367 sa teší na „nášup“. Na str. 94 som našiel dobrotu á la Itália, ktorá na naviac zaujala variabilitou „škály“ svojej pikantnosti. Podľa subjektívnej odolnosti svojich „pusiniek“ a jazykov si zvolíte ∑ feferóniek, chillis, jalopeños, alebo habaneros, ktorými potešíte Vaše masochistické chúťky. Vezmite si, prosím, príklad z priateľa @kimlo a experimentujte podľa chutí, alebo čo vydržíte!

4-6
porcie
12-15 minút
príprava
45-50 minút
na 210 °C

Suroviny

2 000 - 2 250 g
6 ks
1 - 2 ks
2 - 3 ks
6 - 8 strúčiky väčšie
podľa chuti
podľa chuti
3 - 4 PL
2 - 3 PL
500 - 600 ml
podľa potreby
Na kapiakrém:
1 - 2 ks
2 PL
120 - 150 ml
podľa chuti ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    zostava podľa „The ultimate soup bible“, iba že som nezohnal červené chilli papričky, ktoré som nahradil žltými jalopeños; použil som sedem (bez jadrovníkov), ale aj tri by boli akurát; do Vašej pozornosti si dovoľujem odporúčať hustú pastu „Amore“ z na slnku sušených paradajok, ktorú však „smelo“ môžete nahradiť kvalitným hustým kečupom, alebo paradajkovým pretlakom

    Paradajková polievka zo slnečnej Sicílie s kapiakrémom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    elektrickú rúru som nechal rozohriať na 210 °C (425 °F) ; vo väčšom pekáči (310x450) rozložil na 1/8_nky pokrájané zrelé paradajky, na pásiky pokrájané jalopeño papričky, na menšie kúsky veľkú červenú papriku kápiu a horný odkrojok z druhej, dve červené cibule a pretlačené strúčiky cesnaku (na budúce ich dám v celku, možno dodajú polievke viac sladkosti) a celú zostavu som rukami premiešal, následne som ju osolil, „oeMČeKoval“, pooblieval ~ 3 PL olivového oleja a opäť premiešal; do menšieho pekáča som kožou hore rozložil segmenty z druhej kápie + dva malé z prvej, pokropil ich ~ 2 PL olivového oleja a obidva pekáče zveril na 47´ do staroslivosti vyhriatej rúry,

    Paradajková polievka zo slnečnej Sicílie s kapiakrémom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    kedy získali potrebnú chuť a konzistenciu; opečené kúsky kápie, z ktorej urobím krém, som uzatvoril do plastovej škatuľky a opečenú zostavu z veľkého pekáča

    Paradajková polievka zo slnečnej Sicílie s kapiakrémom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    som postupne, na tri razy, rozmixoval pomocou kuchyňského „robota“ prelial do polievkového hrnca

    Paradajková polievka zo slnečnej Sicílie s kapiakrémom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    kúsky opečenej kápie som povyberal zo škatuľky, teraz už bez problémov, doslova jedným ťahom, hravo ich olúpal, vložil do nádoby robota, prilial ½ šľahačkovej smotany alias „šlahetky“ (60÷75 ml), nechal dôkladne rozmixovať na hladký krém, prelial ho do servírovacej misky, dolial zvyškom „šlahetky“, v mojej múdrej „biblii“ sa v tejto chvíli pridávajú aj kvapky tabasca, ale ja, po ochutnaní rozmixovaného základu, som radšej „vycúval“, krém iba jemne premiešal a nechal odpočinúť

    Paradajková polievka zo slnečnej Sicílie s kapiakrémom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    do hrnca so zeleninovým základom som pridal 2÷3 PL hustej pasty zo sušených paradajok, dobrého ½ litra kuracieho vývaru a občasným premiešaním ho nechal prevrieť

    Paradajková polievka zo slnečnej Sicílie s kapiakrémom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    odpočinutý kápiakrém som uložil do chladničky

    Paradajková polievka zo slnečnej Sicílie s kapiakrémom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    inovovanú horúcu paradajkovú polievku som servíroval v hlbokých tanieroch, v strede so studeným kápiakrémom a s hrsťou lístkov čerstvej aruguly; jednoduché, efektné, afektívne, ale rozhodne úžasne chutné; ak sa Vám zdá málo sýta, môžete do polievky pridať krutóny, alebo ku nej zajedať biele pečivo, či domáci chlebík; arugulu je možné nahradiť petržlenovou vňaťou, pažítkou, …, lístkami mladej jarnej púpavy, či pokrájaným ľadovým šalátom.

    Paradajková polievka zo slnečnej Sicílie s kapiakrémom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Rukola je obľúbená listová zelenina často používaná hlavne v stredozemskej kuchyni, ako súčasť šalátov a príloh k jedlám s mäsom. Okrem schopnosti priaznivo pôsobiť na chuťové bunky, má pre ľudské telo i ďalšie priaznivé vlastnosti. Obsahuje veľké množstvo vitamínu A a C a má alkaloidy s diuretickými účinkami, ktoré stimulujú aj zažívanie. V minulosti bola považovaná aj za účinné afrodiziakum. Jedna porcia (~ hrsť) predstavuje 20 cal, 25 mg (1%) sodíka, 3 g (1%) karbohydrátov, po 2 g cukru a proteínu, 1 g (4%) dietetických vláknin, 40% vitamínu A, 20% vitamínu C, 120% draslíka, 15% vápnika, 6% železa, 15% horčíka a 20% kyseliny listovej.

    Paradajková polievka zo slnečnej Sicílie s kapiakrémom (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

aleana
Krásny receptík, veru by som sa nedala dvakrát núkať touto polievočkou :-) aj keď varenie polievok nie je mojou silnou stránkou, uložila som si tento recept, snáď niekedy naberiem odvahu vyskúšať...zaujal ma hlavne ten kápiový krém. Kápiu mám rada aj samotnú :-) len podotknem pre upresnenie-žltá paprička, ktorú spomínaš,@Sracz , by sa mala správne písať jalapeños, podľa mexického mesta Jalapa...alebo sú ešte aj iné papričky s názvom jalopeños? nestretla som sa s nimi :-)