Paradajková kapusta mojej maminky

eviana - fotkaeviana, 27. augusta 2013
Paradajková kapusta mojej maminky
Foto: eviana

Pozerala som tu na vareche paradajkovú kapustu a na tento spôsob som nenašla, tak preto vkladám, možno niekomu aj takto zachutí... a ak náhodou Zobraziť celý popisPozerala som tu na vareche paradajkovú kapustu a na tento spôsob som nenašla, tak preto vkladám, možno niekomu aj takto zachutí... a ak náhodou predsa už niekto na tento spôsob vložil a ja som sa k receptu nedopátrala, snáď mi odpustí... Ja osobne túto "maminkinu" kapustu milujem. Preto som sa rozhodla o jej recept s Vami podeliť :)

6
porcií
10 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
1/2 kg
1/2 ks
0,7 l
1/2 ČL
1/2 ČL
1 ČL
1 ČL
1 PL
2 dl




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny...

    Paradajková kapusta mojej maminky - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľu nakrájame na mesiačiky a dáme ju dusiť na masť - ja som dnes použila kačaciu.

    Paradajková kapusta mojej maminky - obrázok 2
  3. 3

    Keď je cibuľka sklovitá, pridáme k nej na kocky nakrájané mäso. Dnes som použila bravčovú krkovičku. Kto nemá rád bravčové mäso, môže pokojne použiť kuracie stehná.

    Paradajková kapusta mojej maminky - obrázok 3
  4. 4

    Keď je mäsko sprudka osmažené do "biela" (zatiahnuté), pridáme koreniny a soľ

    Paradajková kapusta mojej maminky - obrázok 4
  5. 5

    ...potom mäso zalejeme - ak máme vývar z kostí, tak pridáme ten, ak nemáme - ako ja dnes, zalejeme vodou - musí byť vriaca, aby mäso nezostalo tvrdé.

    Paradajková kapusta mojej maminky - obrázok 5
  6. 6

    ...pridáme nakrájanú čerstvú kapustu

    Paradajková kapusta mojej maminky - obrázok 6
  7. 7

    ...zalejeme paradajkovým pretlakom, pridáme 1 PL kryštálového cukru (netreba, ale nám to tak chutí)

    Paradajková kapusta mojej maminky - obrázok 7
  8. 8

    ...necháme cca 35-40 minút pomaly vrieť, kým sa neuvarí mäsko do mäkka... Komu sa zdá riedka, môže zahustiť múkou rozmiešanou vo vode, ale podľa mňa netreba. Je úžasná... a samozrejme najlepšia je keď ju varí moja maminka Pavlínka :)

    Paradajková kapusta mojej maminky - obrázok 8

Diskusia k receptu

izabella929
Krásne vydarená kapustička...) tiež je naša obľúbená a občas do nej pridám aj zemiaky...alebo mäsové guľky...
používateľ nemá avatar
plk
plk
No teda...
... u nas sa taketo /ak si dobre pametam/ varievalo bez mesa ale zato s fazulou /bobom alebo bobovicou/. Naposledy som to jedol, snad nekecam, asi tak pred stvrtstorocim.
eviana
@izabella929 , ďakujem za milý komentár. U nás sa robievala vždy takto, ako keby na gulášovom základe, ale bez papriky. Tu v Šamoríne sa robí bez mäsa, niekto pridáva zemiaky. S mäsovými guľkami som ju ešte nemala, ale niečo podobné robievala kamarátkina maminka, plnku podobnú z plnenej papriky (mäso a ryža) zabalila do kapustných listov a tie dávala do paradajkovej kapusty... aj to veru bola fajnotka :)
eviana
@plk , je zaujímave sledovať ako podobná a pritom zároveň rôzna je kuchyňa posúvajúc sa regiónmi... u nás sa vždy s mäskom robila (možno aby aj chlapom mäsožravým chutila :) ), fazuľku sme do nej nikdy nedávali, ale viem si to s takou strakatou mäsitou predstaviť... tiež plnohodnotná bielkovina, aj keď rastlinná... a fazuľu mám veľmi rada :) Ďakujem za Tvoje písmenká, potešili ma a som rada, že som trošku oprášila Tvoje spomienky kapustového charakteru :)
1x rea1
popletko
hmmm, spomienka na detstvo :-D U nas mamka varila samotnu kapustu, my-deti sme ju milovali s cerstvym chlebom,otec si k tomu dal fasirku alebo opecnenu klobasu ci spekacky
boxik
My zvyčajne robievame paradajkovú kapustu bez mäsa , ako prívarok a podávame najčastejšie s nejakou fašírkou a máme to veľmi radi.Tento postup s mäskom som už tiež robil a chutil nám rovnako ako ten bezmäsitý.Kapusty máme dosť , paradajok tiež tak vďaka za nápad čo uvariť.
eviana
@popletko , milé, že som Ti takto spomienky na detstvo pripomenula, ďakujem za Tvoj komentár :)
eviana
@boxik , toto je taká rýchla verzia zrejme... u nás sa vždy takto robila táto kapustička, ale poznám aj verziu kapusta ako prívarok a k nej buď fašírka alebo narýchlo špekačka - tak to robieva svokra. Ďakujem, že si sa podelil so svojou verziou, urobil si mi radosť :)
mariamka
lubime takuto polievocku, ale robim bez masa, inak pekna inspiracia :) dnes som robila z cervenej kapusty, mala som zvysnu polovicu a je uplne super, dala som domaci husty pretlak a inak koreniny ako ty,, prijemna sladkokysla, trosku chrumkava, tak to mame radi,, davam 5* :)
eviana
@mariamka , toto nie je polievočka, to je skôr poriadne hustý prívarok či "perkelt s kapustou" a to mäso u nás muselo byť, inak by ju moj tatík do úst nevzal, pretože "kapusta sa len na rebrá vešia" - to bol jeho pamätný výrok... zato mäsko to mal rád :) Ja by som si veľmi rada aj z tej Tvojej bezmäskovej červenokapustičkovej rada dala, isto bola skvelá od kucháročky ako si Ty :)
mariamka
joj diky evianka,, mozme si ruky podat :) tak beriem ze privarok ,, inak fotka je carovna, :)
vanilka111
jej, aj ja ju takto varievam, ale moja babinka, do nej dávala hovädzie mäsko z nedeľnej polievky a aj trochu vývaru..pre chuť. ako dieťa som to nemala rada, až keď som bola tehotná som ju jedla,lebo mi zavoňala a potom som sa jej nevedela dojesť. dnes ju varím aj ja a vďaka za pripomenutie, lebo som ju nevarila dávno :-))
olga42
Aj moja maminka sa volala Pavlinka,velmi skoro zomrela ale často varievam to čo ona varila a piekla,tak si ju pripominam.Pozdravujem.
evanaaa
Paradajkovú kapustu robievam skoro podobne ako aj ty, máme ju radi, ale tiež len ako prívarok a k nemu väčšinou hovädzie na šťave, prípadne aj bravčové, tak nám to, najmä s tou mäsovou šťavou najviac chutí.
eviana
@vanilka111 , rýchlejšia verzia sa aj u nás robievala tak, že sa uvarené mäsko hovädzie, či bravčové z polievky pokrájalo, podusilo na cibuľke... tiež to bolo výborné. Ako dieťa som ju tiež nemusela, bo sa mi kapusta presne ako môjmu tatikovi na rebra vešala, ale dnes ju mám veľmi rada. Ďakujem za milý komentár :)
eviana
olga42 , je smutné, že Tvoja maminka Pavlinka skoro zomrela... aj mojej maminke zomrela veľmi skoro maminka, ja som babičku vôbec nepoznala, zomrela 12 rokov pred mojim narodením. Je krásne, že si ju pripomínaš aj jej receptami... isto sa na Teba vtedy z neba usmieva :)
eviana
@olga42 , je smutné, že Tvoja maminka Pavlinka skoro zomrela... aj mojej maminke zomrela veľmi skoro maminka, ja som babičku vôbec nepoznala, zomrela 12 rokov pred mojim narodením. Je krásne, že si ju pripomínaš aj jej receptami... isto sa na Teba vtedy z neba usmieva :)
eviana
@evanaaa , poznám aj takú verziu, síce nie z domu, ale tu na juhu sa to tiež tak robieva... ale keď to v jednom hrnci spravím, len jeden hrniec zašpiním - čisto praktický pohľad na vec. Ale som presvedčená, že by mi aj tá Tvoja veľmi chutila :)
eviana
@milina , som rada, že Ťa maminkina kapustička inšpirovala, dúfam, že chutilo :)
mariamka
@evianka aj my sme ju dnes mali :) vyborna! dala som aj trosku zeleru, pekne to prevonal, dosladila aj dokyslila, asi som mala sladsi pretlak, dakujem, uz je jasne, po kom si taka sikulka :)
eviana
@mariamka , až dnes som našla tento Tvoj láskavý komentár, usmiala si ma, ďakujem Ti zaň, poviem maminke, bude mať radosť, ako keby si ju pochválila ♥
geinamed
ja ju tiež pobijem šľahačkovou smotanou ako jekaterina, ale robím ju oveľa hustejšiu ako Eviana z Trnavy, musí v nej lyžička stáť ako sa hovorí, ale to nie preto, že by bola sama múka. ale dávam hodne kapusty a prvú vodu z kapusty scedím a do scedenej vody pridávam vývar napr. z 1 kg bôčika a ten bôčik potom zapaprikujem s cesnakom na studeno, kapusta sa je s chlebíkom, alebo na nu urobím ešte bravčový perkelt
geinamed
opravujem do scedenej kapusty dávam ten vývar z bôčika, neviem opraviť pôvodný príspevok, poradí mi niekto? dakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia