Paprikový pretlak z grilovaných paprík /fotorecept/

babidka - fotkababidka, 22. septembra 2011
Paprikový pretlak z grilovaných paprík /fotorecept/
Foto: babidka

Urobiť takýto paprikový pretlak síce trošku dlhšie trvá - ale výsledok stojí zato ! Použiť sa dá pri príprave jedál z mäsa aj zeleniny a keď ho ochutíte cesnakom a bylinkami je to výborná pomazánka.

2 minút
príprava
1 minút
tepelná úprava

Suroviny

 - kápia
podľa chuti
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najlepšie na pretlak sú hrubostenné , dobre vyzreté červené papriky . Môžu byť kapie alebo aj iný druh - ja si nosievam z Bulharska aj papriky ktoré vyzerajú na prvý pohľad ako paradajky . Sú trochu sladšie ako kapie a sú aj trochu "mäsitejšie". Na obrázku sú vpravo dole. Celé papriky umyjeme , osušíme a grilujeme dokedy sa šupka nezačne nafukovať a nestmavne .Ja ich grilujem na normálnom dreve na záhradnom grile .

    Paprikový pretlak z grilovaných paprík /fotorecept/ - obrázok 1
  2. 2

    Grilované papriky dáme do misy a ihneď zakrývame prikrývkou aby ostali teplé a zaparili sa .

    Paprikový pretlak z grilovaných paprík /fotorecept/ - obrázok 2
  3. 3

    Papriky sa ľahko lúpu - jednou rukou si chytíme stopku , druhou šupku a šupku stiahneme .

    Paprikový pretlak z grilovaných paprík /fotorecept/ - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým vysvetľujeme zvedavým dvorným dámam postup pri práci :-) Sú to skôr "záhradné dámy":-)))

    Paprikový pretlak z grilovaných paprík /fotorecept/ - obrázok 4
  5. 5

    Po ošúpaní papriku očistíme - papriky sú mäkké, čistia sa ľahko a ak máte akurátne rozpálený gril , tak 5 kg paprík spracujete asi za hodinku -dve :-)

    Paprikový pretlak z grilovaných paprík /fotorecept/ - obrázok 5
  6. 6

    Papriky nakrájame na menšie kúsky , mierne osolíme a dáme ich dusiť . Kapie sa musia variť trošku dlhšie lebo su tuhšie , "paradajkové" papriky zmäknú rýchlejšie ale majú v sebe viacej vody . Papriky dusíme dovtedy , kým sa neodparí väčšina vody a papriky sa nerozvaria . Mne to trvá asi hodinu .

    Paprikový pretlak z grilovaných paprík /fotorecept/ - obrázok 6
  7. 7

    Na záver papriky pomixujeme mixérom aby vznikol lahodný jemný pretlak.

    Paprikový pretlak z grilovaných paprík /fotorecept/ - obrázok 7
  8. 8

    Dávame do menších fľaštičiek , sterilizujeme 2O min. na 80°C . Keď pri varení nespotrebujete celú fľaštičku naraz , na vrch nalejte asi 1/2 cm vrstvičku oleja . Odhadujem , že z 5 kg paprík získame asi 1,5 l pretlaku ...niekedy aj menej :-) Ale akú dobrú chuť to má.....

    Paprikový pretlak z grilovaných paprík /fotorecept/ - obrázok 8

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
úžasný recept, len škoda, že mi trhovníci namiesto kápie predali oranžové papriky. Ale vyzerá to veľmi chutne, asi si pôjdem od tých trhovníkov nepodarených kúpiť kápiu, aspoň z polovičnej dávky by som to skúsila. A na vchod paneláku napíšem, že "Kto daruje poháriky zaváraciemu fanatikovi ? ".
Veľmi sa mi to páči,určite urobím...
krásny recept.......... aj záhradné dámy sú pekné :))))