Palacinky

matzuz - fotkamatzuz, 29. augusta 2012

Tento recept mám od mojej mamy, veľmi sa mi osvedčil.

16
porcií
10 minút
príprava
30-40 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 liter
500 gramov
3 ks
 štipka
 štipka




Postup

  1. 1

    Všetko spolu dobre vymiešame, cesto necháme chvíľku postáť.

  2. 2

    Panvicu potrieme olejom, necháme ju dobre rozpáliť a naberačkou nalievame cesto. Po upečení jednej strany, opečieme druhú a upečené palacinky naskladáme na tanier.

  3. 3

    Hotové palacinky natrieme lekvárom príp. nutelou, zrolujeme alebo poskladáme, posypeme Grankom a ozdobíme šľahačkou. Dobrú chuť

Diskusia k receptu

huck
Palacinky, palacinky...!! :) Bezhranično široká téma... alebo večné variacie na tému ! .. čo gazdiná , to recept! Páči sa mi tvoj konkrétny, jasný rcp.
1x matzuz
marienka44
@Matzuz ,prave robim palacinky a dala som muku podla Vasho receptu. Cesto sa mi zda husté. Obycajne davam asi 220 g /500 ml mlieka. Ja zasadene davam hladku muku, palacinky su jemnejsie. Cim redsie cesto, tym su tensie. Mozno je to aj tym, ze som na vylepsenie pridala asi 1 PL ovsenne vlocky a mlete mandle. Kvapla som do cesta aj oliv. olej. Uvidime...
mirkamt
@matzuz poznám presné takýto recept na palacinkové cesto - na 0,5 l mlieka 250 g polohrubej múky a roky robievame len takéto cesto
1x matzuz
boxik
Klasické cesto ,aj ja to tak robím ,ale ja cesto sladím .Na takéto množstvo dve polievkové lyžice práškového cukru a celý vanilkový cukor.
sovka62
Pridám univerzálnu radu, nielen pre tento recept. Pred pečením palaciniek prilejte do cesta olej, cesto robím z osem deci tekutiny a na toto množstva pridám asi deci oleja. Panvice pomastím len pod prvé palacinky, potom už netreba, stačí olej v ceste a tak sa nezdržujem a pečiem rovno na troch panviciach naraz (tak som si zvykla, keď som mala deti ešte doma, lebo viete si predstaviť koľko palaciniek bolo treba napiecť pre šesť ľudí, ktorí ich považovali za najlepšie jedlo na svete?)
matzuz
Ďakujem za komentáre. Vlastne každá gazdiná má svoj osvedčený recept. K tej hustote len toľko, že ja som robila na veľkej panvici a cesto sa tým rozleje na väčšiu plochu a je tenšie. Ale keď je cesto hustejšie, možno priliať trochu mlieka alebo minerálky na rozriedenie - podľa potreby. A k tej múke - ja som si zvykla na polohrubú múku - dávam ju vlastne všade: či do zákuskov, či do kysnutého cesta. :)
jarca
Ja robím presne ako @sovka a nemajú chybu, robím z hladkej múky, kupujem najradšej z Pohronského Ruskova, špeciálku 00 a ani sa netrhajú, teraz som piekla vnučkám a veľmi im chutili, našla som recept na nete - "Geniálne palacinky 3:2:1 ". Predtým som robila z polohrubej múky, ale hladká sa mi lepšie osvedčila boli také jemnučké.
jeka
Robím palacinky ako ty,ale pridavám ešte do cesta olej(ako písala sovka),niekedy namiesto mlieka používam minerálku,vtedy biellka našľahám(rada od vyučeného kuchára)
astheart
Těsto na palačinky zásadně od oka. Je fakt, že nesmí být husté, protože pak se nedají dělat tenké. Do těsta nedávám olej ani cukr. Do pánve doslova 2-3 kapky oleje před každou druhou palačinkou. Cukru je dost v marmeládě nebo jiné náplni.
evanaaa
Aj ja robím od oka, nie je to múčnik pri ktorom záleží na presnosti, a obmieňam ho, občas dám kvapku tekutého sladidla, niekedy nahradím časť mlieka smotanou, inokedy pridám trochu minerálky alebo aj štipku PDP, po každý raz inak. A panvicu jemne potieram pierkom, olej mám v mištičke, tak ho veľa nedávam, ale skúsim aj radu od @sovka.
havino
cesto tiež robím od oka, pánvicu potriem štetcom,alebo len kvapnem pod prvú a potom už pod každú druhú , alebo tretiu palacinku , tiež som už čítala o tom oleji, ako @sovka62 radí, vždy zabudnem na to, ale mám aj dobré panvice, aj placky zemiakové sa mi dajú piecť a nepriliepať sa bez oleja, sebe bez oleja, polovičke kvapnem, nech si omastí bruško
nadia56
palacinky robim presne tak ako pise @astheart , bez oleja a cukru, plnim aj na sladko aj na slano/spenatom.../kto ma na ake prave chut:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia