Ovsenné osúšky alebo placky fotorecept

marianne - fotkamarianne, 22. júna 2012
Ovsenné osúšky alebo placky (fotorecept)
Foto: marianne

Sú veľmi chutné,krehké,podávam ich namiesto pečivka.

1/2 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

2,5-3 hrnčeky
1 hrnček vlažná
1 ks uvarený postrúhaný alebo surový
1 CL
2 PL alebo iný kvalitný
podľa chuti čerstvé (sušené), nemusia byť
1/2 CL
1 CL




Postup

  1. 1

    hrnček-250ml Z uvedených surovín vypracujeme cesto a necháme aspoň 1/2-1 hodinku odležať.(Ak dáme surový zemiak,musíme pridať viac múky.)Odležať cesto kôli tomu,že olej vsiakne do cesta a potom už netreba mastiť panvicu.Z uvedeného cesta tvarujeme loptičky:-) po 70g,ktoré potom rozváľkame na placky.

    Ovsenné osúšky alebo placky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ..a pečieme placky na suchej panvici a na vyššej teplote,mala som na indukcii č.7.Môžete ich pomaslovať ak chcete,ale ja som nie.

    Ovsenné osúšky alebo placky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mala som k raňajkám:-)

    Ovsenné osúšky alebo placky (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

michsamant
Dalo by sa aj tak, ze si pomeliem ovsene vlocky a zmiesam s celozrnnou mukou, ze? ukladam si.
marianne69
urcite by sa dalo Miska,mne trosku ovsennej muky chybalo,tak asi 1/2 hrnceka ovsennych vlociek som tiez pomlela a ked nemam muku,tak si bezne meliem vlocky...
marianne69
@ola111 to neviem,piekla som ich prvy krat,nerobi mi dobre psenicna muka,tak hladam alternativy s ovsenou a spaldovou mukou.Ale skusim dnes zamrazit aspon dve placky,pretoze aj mne by sa zislo spravit si do zasoby a potom len vytiahnut v pripade potreby.Len ta ovsenna muka ma menej lepku,tak su take jemnejsie,ale palacinky z nej su fantasticke....ale zo spaldovej sa daju zmrazit urcite,robim bezne...
ola111
Jééj,ty si zlatá,daj potom vedieť,narobím zásoby na dovolenku :-)))
michsamant
U nas sa predavaju mrazene placky tak, ze su predpecene, su od seba oddleneho jemnym papierom, aby sa pri mrazeny nezlepili a lahsie sa oddelili, ked si chcete zobrat len cast a potom sa len ohreju na panvici. Podla mna by to slo, ved aj pecivo, chlieb sa mrazi a potom ked sa vyberie je dobre.
marianne69
dakujem za radu Miska,presne tak to dnes spravím,oddelím ich pečiacim papierom...
marianne69
@ola111 mozes smelo mrazit,len pridaj do cesta jedno vajicko,trosku sa drobia po mrazeni,inak chut je rovnaka,ta struktura tej ovsennej muky je ina...
mariaklara
@marianka , tá pomazánka s plackami, to bude určite super, zdravšie raňajky si ani neviem predstaviť. Aj by som ich hneď vyskúšala, len nemám ovsenú múku doma. Mám doma na mäsovom mlynčeku zomleté ovsené vločky, rozmýšľam, či by sa to nedalo, tie vločky používam do všetkého. Skúsim len polovičnú dávku.
hviezdickaz
ja som dnes tiez piekla ovsene placky :) Inspirujem sa tymi zomletymi vlockami,celkom sa mi to pozdava...
ola111
@marianne69 ,zlaté to dievča,že si to vyskúšala a dala vedieť.To vajíčko
dám,ďakujem :-)))))
marianne69
vdacne @ola ja som velmi rada,ze sa ti pacia,ved koli tomu to vsetci robime:-) ale ovsena muka ma tiez svoju specificku chut,rovnako ako spalda,tak dufam,ze si na to pripravena,urob si najsor z polovicnej davky a uvidis....mne chutia
michsamant
Hotovo! Pomlela som ovsene vlocky a zmiesala s celozrnnou mukou (mukou Atta, co pouzivam na Chapati) v pomere 1:2. Pouzila som rimsky kmin a vynechala som sodu. Ja som jedla na sucho, detom som potrela s ghee. Su super! Velmi pekne dakujem za inspiraciu :)



marianne69
no teeeeda,ani nevies Miska aku radost si mi spravila v toto nedelnajsie rano:-) sa tak tesiiiim,ze chutia a vycarovala si take slovenske posuchy s indycky nadychom.....parada
ivocka5
mňam, vyzerajú super :-) ďalší recept od teba, ktorý určite vyskúšam :-)))
jozka2
super loksicky ja milujem namiesto chleba lebo tam nie je drozde,robim ich casto a stale iny druh muky len muka+voda+st.soli+1 PL oleja ten olej podla mnozstva muky tak na pol kg asi pol PL.este teple s maslom a kys.mliekom.Rada ich robim s amarantovej muky pol na pol s hladkou psenicnou,alebo zase s tatarkou/ buckweat/tiez pol na pol atd.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia