Ovsené cookies s brusnicami

eskarine - fotkaeskarine, 17. apríla 2012
Ovsené cookies s brusnicami
Foto: eskarine

...skvelo chutia, dlho vydržia a sú aj relatívne zdravé, tak verím, že sa budú páčiť :) Pôvodný recept sa volá "mlynárove pusinky" a venovala Zobraziť celý popis...skvelo chutia, dlho vydržia a sú aj relatívne zdravé, tak verím, že sa budú páčiť :) Pôvodný recept sa volá "mlynárove pusinky" a venovala mi ho kamarátka, no postupne som ho prispôsobila chúťkam rodinných príslušníkov. Vidíte, už som spomínala, ako strašne radi máme tie božské sladko-kyselkavé sušené brusnice v spojení s chrumkavými vločkami? Čokoláda, hrozienka, slivky, figy, datle ani oriešky nič nepokazia... ale brusnice sú jednoducho to najlepšie, čo do nich môžete dať :D

Suroviny

400 g
100 g
1 ks
100 g
100 g
3 ks
100 g




Postup

  1. 1

    Pripravíme si potrebné suroviny.

    Ovsené cookies s brusnicami - obrázok 1
  2. 2

    Maslo roztopíme na panvici za občasného miešania a následne doň vsypeme ovsené vločky.

    Ovsené cookies s brusnicami - obrázok 2
  3. 3

    Upražíme ich dozlata až zlatohneda. Mali by začať krásne rozvoniavať, až budú hotové. Potom prisypeme všetok cukor (práškový aj vanilkový) a miešame, kým "nezmizne". Miešajte poctivo. Pár spálených vločiek sa v keksoch stratí, ale prevládať by mali hnedé, nie čierne :D

    Ovsené cookies s brusnicami - obrázok 3
  4. 4

    Presypeme do kovovej misky alebo hrnca, pridáme brusnice, zamiešame a necháme ochladiť.

    Ovsené cookies s brusnicami - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme múku (hladká, ale môže byť aj grahamová) a vajíčka.

    Ovsené cookies s brusnicami - obrázok 5
  6. 6

    Vypracujeme sypké, ale lepkavé cesto (viď fotka).

    Ovsené cookies s brusnicami - obrázok 6
  7. 7

    Tvarujeme keksíky a kladieme na plech (najlepšie s papierom na pečenie). S cestom sa robí dosť zle, tak som si dopredu urobila guľôčky a tie potom rozťapkala a dala na plech.

    Ovsené cookies s brusnicami - obrázok 7
  8. 8

    Pečieme pri 180°C, kým nie sú zospodu hnedé (asi 20 min., záleží od rúry). Necháme ochladiť a buď chrumkáme sami doma, alebo ich zabalíme a urobíme radosť niekomu inému :)

    Ovsené cookies s brusnicami - obrázok 8

Diskusia k receptu

janara
skúsim...dám špaldovú múku namiesto hladkej..:) keksíky vyzerajú pekne, skúsim dať trstinový cukor..uvidím,ako to dopadne...:)
ukladám do KK
domci4
tie sú krásne, nemôžem dať med namiesto cukru? :) a s cestom sa pracovalo veľmi zle?
3sandra3
aj mne sa páči,,, tiež dám špaldovú múku a hnedý cukor
evanaaa
Takéto sušienky mám rada, najmä domáce, aby boli zdravšie, aj ja dám buď špaldovú alebo celozrnnú múku, prípadne prilejem trochu sirupu z agáve, lebo neviem, čo s ním.
eskarine
@3sandra3 , @janara - hnedý cukor nikdy nič nepokazí a špaldová múka by mohla byť tiež fajn, s tou som ešte nepiekla, ale raz to napravím :D @domci4 - takto: tri vajíčka sú dosť málo na správne lepivé cesto, ale štyri zase príliš veľa, takže sa s ním ozaj nerobí najlepšie. Raz ma to naštvalo a šupla som tam trochu margarínu, ale nikdy viac. Boli tvrdé a nie tak pekne chrumkavé. Med by ti to teoreticky mohol zlepiť lepšie. Potom dajte vedieť, ako ste napiekli ;)
valeri
Recept na "mlynárove pusinky" už mám niekoľko rokov zo Života, tiež si do nich pridám sušené ovocie alebo sekané orechy - podľa chuti .-)). Ale preto som im názov nezmenila. Keď robím guľky, v nejakej nádobke mám vodu a ruky si do nej namáčam, aby sa mi masa nelepila na ruky, ale robila som ich už aj tak, že som dvoma mokrými lyžičkami formovala priamo na plechu také kôpky a tak upiekla. Ale máš pravdu s brusnicami sú fakt výborné :-))
afataga
vyzeraju dobre a paci sa mi, ze nepouzivas polske suroviny :-)
martamm
Aj ja urobim so spaldovou mukou, uz sa tesim ku kavicke na zdravu maskrtku....
an3da
Milujem takéto koláčiky, tiež skúsim so špaldovou múkou a s medom,
brusnicu mám a aj vločky.
malusa
Robim tiez,ale tie tvoje sa mi velmi pacia,dakujem. :-))
3sandra3
dnes som urobila tieto ovsené cookies. Trochu som si recept obmenila, práškový aj vanil.cukor som vynechala a dala som trstinový cukor, taktiež hladkú múku som zamenila za špaldovú. A sú veľmi chutné, budem ich robievať častejšie.
danisovic921
To asi aj ja urobím, keďže s maminou máme obe zvýšený cholesterol, a musíme držať diétu......toto si snáď môžeme dať, je to zdravé, lsadké a chutné a neuškodí to :)
pevinka
Med urcite nic nepokazi, ja s nim peciem skoro stale, akurat to vyjde drahsie, no myslim zdravsie a pecivo je vonavejsie.
Agave je super, nizkokaloricke a velmi zdrave sladislo bez Eciek.
Celozrnnou mukou nic nepokazite, akurat vsaje viac tekutin, mozno pridame 1 PL vody, ziadny tozdiel tam nie je, akurat urobime viac pre svoje crievka a zazivanie :-)
delina
Prave sa dopiekli. Dala som trstinovy cukor, spaldovu celozrnnu muku, trochu vanilky a je to mnamka.
zdenussik
moje neboli také pekné ale podarili sa :) a mám tip na to ako si veľmi nezababrať ruky... vytvarovať ich pomocou dvoch polievkových lyžíc :)