Ovocný koláč s čerešňami fotorecept

jerica - fotkajerica, 26. mája 2011
Ovocný koláč  s čerešňami (fotorecept)
Foto: jerica

@jerica Je čas čerešní,jahôd , doma máme pred terasou osudovú čerešňu,nie je to taká obyčajná sorta,zarodí skoro na jar aj tento rok mala naponáhlo,plody Zobraziť celý popis@jerica Je čas čerešní,jahôd , doma máme pred terasou osudovú čerešňu,nie je to taká obyčajná sorta,zarodí skoro na jar aj tento rok mala naponáhlo,plody ako vyšité dozreli do lahodnej chuti,čakala som na moment keď dozrejú do čokoládovej farby tak je tu čas spraviť výborný lekvár čo už je aj v pohároch aj na koláč prišiel čas.Osudová preto že som letela z trojmetrovej výšky aj s rebríkom,padák sa neotvoril som síce samá modrina na tele našťastie si to schytala len ruka,zatiaľ v dlahe zo sadry.

30
porcií
25 minút
príprava
35 minút
na 160-180 °C

Suroviny

suroviny:
250 g
250 g
3 ks
260 g
1 bal (PDP)
250 g
100 ml
prísady:
 odkôstkované
rozmery plechu:




Postup

  1. 1

    Vybrala som tetu ETU nech si zartrénuje dala som jej prácu. Mäkkú Heru a práškový cukor dobre vyšľahám

    Ovocný koláč  s čerešňami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    keď je hera s cukrom vyšľahaná postupne pridávam vajíčka , najskôr jedno-vyšľahám

    Ovocný koláč  s čerešňami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pridám druhé vajíčko-vyšľahám a tk na koniec príde na rad tretie a nechám dobre tetu ETU pracovať

    Ovocný koláč  s čerešňami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    keď je to dobre vyšľahané pridám jemný tvaroh znovu vyšľahám

    Ovocný koláč  s čerešňami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    múku zmiešam s práškom do pečiva

    Ovocný koláč  s čerešňami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    postupne pridávam múku s práškom do pečiva spolu vyšľahám

    Ovocný koláč  s čerešňami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    teta ETA si vydýchne , posledná je smotana na šľahanie,pomaly pridávam a vymiesim.

    Ovocný koláč  s čerešňami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    na vykôstkované čerešne tesne ako ich idem dať na cesto nasypem mleté orechy , rukou premiešam

    Ovocný koláč  s čerešňami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    hneď ukladám na cesto

    Ovocný koláč  s čerešňami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    naukladané , mám rada ovocie na husto,cesto vybehne a ovocie sa sková

    Ovocný koláč  s čerešňami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    piecť dáme do vyhriatej rúry , pri 160°C pečieme desať minút potom pridáme na 189°C pečieme dvadsať minút , po upečeni čerešne sa stratili:--)

    Ovocný koláč  s čerešňami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    včera varený čerešňový lekvár , bude aj do jogurtu a tie kúsky jenoducho mňam:-))

    Ovocný koláč  s čerešňami (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    rebrík letel aj so mňou , ale čerešňový lekvár a koláč nemajú chybu

    Ovocný koláč  s čerešňami (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    pre potešenie oka

    Ovocný koláč  s čerešňami (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

yanah
krásne spracovaný recept, ukladám ... naše čerešne sú ešte zelené, ale ja si počkám ... a ruka nech sa čím skôr zahojí ;)
marcy
ľudkovia bacha,môj známy ostal na vozíku pri banálnej oberačke :-((
a teraz idem chváliť,hneď by som si dala .....u nás sú čerešne veľkosti podradnej olivy :)),ale mám dobrú inšpiráciu...krásna dokumentácia :o))
1x jerica
sladkacokolada
Pekný koláčik, nechcela by si pridať recept aj na ten džem? to ja robiť neviem a už ma to nemá kto naučiť,ale keď si taká doráňaná, vydržím, kym sa dáš doporiadku:)
michsamant
krasa...aj recept aj fotky...a ta hlavna fotka je uplne naj-letna, ale taka nasa slovenska letna :)
jerica
Miška to je dnešné ráno na terase,čaj z mäty čerstvo odtrhnutej slnko sa usmievalo a lastovičí čvirikot nad hlavou , čo už môže byť na nervy ukľudňujúce,ruka je v sadrovej dlahe ale smejem sa lebo som mohla obísť oveľa horšie,letela som ani som sa nenazdala,padák sa zasekol,potom trochu napätia nahmatávala som si celé telo či nemám niečo zlomené,ale nič veď to bola trojmetrová výška len to si odniesla pravá ruka,telo mám pofarbené do modra,ja sa teraz smejem,ešte som poumývala čo som naoberala samozrejme košík z čerešňami tiež sa doudieral , rukoväť visí len na jednej strane,ešte som si pekne čiringle poumývala , povykôstkovala dala do kastrola zasypala cukrom,ale potom už to začalo,ruka bola na nič súca tak hybaj na pohotovosť.Našťastie je to za mnou s dobrým koncom , idem obrať čo ešte vola "poď ober si ma " ale len čo dočiahnem,rebrík je na vine?! :-))
michsamant
Uz nic neoberaj, nohy na stol a pozeraj sa ako to niekto oberie za teba :) Prajem skore uzdravenie. Kolacik som si ulozila, ak by som zohnala nejake dobre ovocie miesto ceresni, co by sa donho hodili.
pivonka
Letná nálada ako vyšitá. Ty, na dolniakoch, oberáš čerešne a mne tu, na horniakoch, kvitnú jahody, ojoj! Koláčik krásny, ako vždy od teba. Nech sa ti ruka čo najskôr zahojí, aby si si naplno užila leta.
evusik
a že nešťastie chodí po horách! @jerica u teba chodí po stromoch :-) no ešte že to dobre dopadlo... relatívne... a tie čerešne ti v dobrom závidím... nám skoro všetko pomrzlo, orechy, čerešne, slivky... koláčik krásny, ale tie fotky!!! nádherná jarná nálada z nich dýcha :-)
jerica
@evusik ďakujem , u nás vlani všetko pomrzlo okrem orechov , ale tento rok keď nič nepredvídané nepríde budú marhule,slivy,jablká,hrušky v skleníku paprika paradajky niečo aj v záhrade tak sa môžem "skeketiť" čakám že mi ešte narastú ruky na chrbte, jeden rok nie je úroda plačeme,keď je jej veľa ani to sa nám nepáči,no čo už neulahodíš ani pre a ani proti:-)
iba že nič ti nespadne z neba samé pri všetkom je za tebou kus práce a bez nej nie sú koláče:-)
pacik
Nezávidím ten pád, ale to krásne ráno. U nás bolo tiež krásne, ale na terase sedieť len tak v zimníku, boli 2°C. Prajem skoré uzdravenie a keď kúpim čerešne, koláčik upečiem :-)
evusik
@jerica máš pravdu... aj u nás je to tak... každý rok sa zastrájame, že už nebudeme a skončí to tak, že ešte viac nasadíme.... len toho orecha mi je ľúto keď ho vidím, taký holý až mi je do plaču... a to máme v sade ďaľšie dva a aj tie sú kaput... ešte že mám niečo z minulej úrody :-)
hubarka35
prajem skoré uzdravenie,ak budem mat čerešničky upečiem tvoj koláčik....krásna terasa i dvor s čerešnou....ja si musim len kupovat čerešne-zatial som nevidela-dovozové nechcem.....
kata50
@jerica nielenže si čerešne obrala, spadla si, uvarila lekvár, išla k lekárovi,....ale ešte si aj koláč upiekla, nafotila a zavesila na Varechu. No toto ??? Vidím, že teba tak hocičo nezlomí :-)) Šikulka :-))
A teraz sa pekne uzdrav, aby si mohla ďalej , tak kvalitne fotiť recepty.
vandrak
veeľmi pekne napísané, hneď som dostal chuť :))
vierik
Krásne je všetko,koláčik,atmosféra pohodového ránka aj havinko.Horšie je to už s tou rukou,skoré uzdravenie...
dorisa
ZÁVIDÍM TIE ČEREŠNE, MY , ZAS NIČ NA STROMOCH. TAKÉTO KOLÁČIKY MOŽEM .
babkamt
Doriska,vlani nám všetko ovocie pobil ľadovec,ale ako píše evušika , ja s ňou súhlasím,že nie dobre keď je veľa,ale ani keď nie je nič,mňa čakajú dva čerešňové stromy,ale nemá ich kto okrem mňa oberať,ja som už zavárala čerešne,lekvár nebudem robiť,mám nazaváraných toľko až až
sovka62
Jarka, ty si nezmar, ruka v sádre a už si navarila lekvár, napiekla slimáčiky, bublaninu, navarila rajčinovú polievku.... A to si ešte všetko fotografovala a ukladala na Varechu. Čo my stíhame dvomi rukami, ta zvládneš jednou, aj to ľavou (zadnou?).
1x jerica
honestka
Vsetko povedane predomnou-vsetko zvladnute na jednotku-ako hovori Sovka, zahanbis dnes vela ludi.
+Zelam bezbolestne hojenie sa, aby si vsetko to, co ta este caka tohto leta zvladla bez problemov. Monohi si nevedia predstavit kolko prace do toho clovek vlozi pokial vsetko narastie do plnnosti, ale potom ten zazitok- ist a odtrhnut si a take cerstve a chrumkave a papkat= pozitok.
Dufam, ze svojou usilovnostou zabodujes v sutazi Jarka.

Doteraz som pekavala obycajnu dobru bublaninu, ale urcite co najskor vyskusam teraz tento tvoj recept, aj ked na taku pohodu, ako mas na hlavnom obrazku si tu budem este musiet par dni zrejme pockat pretoze zatial nam len prsi a prsri a prsi...
evanaaa
Pána, ja keď som mala ruku zlomenú ( ľavú), celá som bola ľavá, nevedela som ani mäso krájať, chlieb si odkrojiť a tá bolesť, prvú noc som nemohla ani spať, takže za toto ťa obdivujem, čerešne závidím, minulý rok som čakala,že zlacnejú, potom kúpim a kým som sa spamätala, bolo po nich, vôbec nezlacneli. Takže tento koláčik, ktorý ma uchvátil si čím skôr upečiem - samozrejme, ak dostanem čiringličky. A tebe, Jerica, nech sa ruka vylieči skoro, lebo všeobecne ,trvá aj 6 týždňov, kým dajú sádru dolu a ešte sa budeš aj škrabať ( máš dlhé ihlice?). A páči sa mi cesto, trochu iné ako tradičné, takže rýchlo do KK.
palokuchki
Jarmilka, no to si si dala. Zelam ti skore uzdravenie. Obdivujem ta ako dokazes este aj vyvarat aj piect. Recept si zase krasne spracovala. Paci sa mi, odkladam si ho a ked budem mat cerstve ceresne, tak vyskusam. Alebo mozno otvorim zavarane.
1x jerica
jarunka
Recept sa mi tiez velmi paci, ceresne budem musiet kupit, na zahrade nemame. Recept ulozeny. Zavidim to letne pocasie. Tu tiez len prsi skoro kazdy den a teplota len 15 stup. Nezavidim tu bolavu ruku a prajem tiez skore uzdravenie.
jerica
Ďakujem všetkým za podporu pri mojom "osudovom" páde so šťastným koncom že sa nestalo horšie,život je krásny preto sa už len smejem a teším sa na každé ráno s vychádzajúcim slniečkom .
jerica
ešte som zabudla , do cesta môžete dávať aj iné ovocie preto je ten názov Ovocný koláč .
lucylee
Pekne si nám to podala, super a krásne fotečky :) dúfam, že si OK a nabudúce pozor
elisticka
krasny kolacik...skoda nasej ceresienky...novi majitelia ju nemilosrdne zlikvidovali nevedia ao co prisli..uz by som bola o tomto case aj ja vypekala take dobroty ako ty...
emilly55
Pre nás čo žijeme v petržalskom paneláku je tá posledná fotka ozaj potešenie pre oči:).Tvoj koláčik vyzerá skvele,takže keď si ho chcem upiecť tak to istí trh na Miletičke ale zato mám istotu že nespadnem zo stromu ale podbehnem pod auto:) skoré uzdravenie,fotečky sú krásne aj hafan ako tam pózuje
frezia68
Výborný koláčik,pekné fotky....šikovný pád (lebo mohlo aj horšie skončiť) a tak vždy je dôvod na radosť, skoré uzdravenie !!!!!!
violetacamorova
Fajnový ovocný koláčik, hlavne ovocie do orechov, to musí byť super, ja som mala recept na výbornú bublaninu od Kamily ale niekde sa mi stratil recept ale ten tvoj vyzerá oveľa zaujímavejšie, vyskúšam a prajem ti skoré uzdravenie!
evicak
Zdravim Jerica, tak som tu....videli sme sa na pohotovosti...taktiez pad z ceresne :) Ja som nakoniec z pohotovosti usla, ale koleno bolelo a tak som navstivila jednu sukromnu kliniku a v stredu ma uz aj operovali - odtrhnuty meniskus a roztrhnuty predny krizny vaz...ale pohoda, pomaly chodim uz aj po schodoch.
Ale preco pisem, prave mi priniesli kopec ceresni a rada by som si ten dzem z vykostkovanych navarila, takze poprosim receptik - staci strucny, bez fotodokumentacie.
Inak tento kolac hned zajtra vyskusam, vyzera uzasne a fotodokumentacia fakt krasna, prehladna, precizna. Skore uzdravenie s rukou.
jerica
@evicak to nie je ani pravda , prehodíš pár viet na pohotovosti , samozrejme ako som čakala na rozhodnutie či pôjde ruka do sadry medzi iným posťažuješ sa na zdravotníctvo , prehodíš pár viet o varení len aby nám to čakanie bolo príjemné , pochváliš web stránku varecha.sk a to s jednou milou mladou pani ktorá sa zaregistrovala a aj mi napísala , veľmi ma to teší že viem ako si dopadla lebo na pohotovosti v Ružinove si nemala po dvoch hodinách šancu prísť na rad , dobre si spravila a odišla ako píšeš v komente , pri tých veľkých bolestiach aké mala určite by tam vysedela aj mladé , teraz máme na terase lastovičie hniezdo tak tie lastovičky vysedia mladé skôr ako by jej tam boli pomohli "HRÚZA"
@evicak mám e-m adresu nájdeš keď si ma otvoríš , keď chceš robiť bublaninu sprav čo mám v mojich receptoch , dnes som ju robila , mali sme v kostole stretnutie noc kostolov tak som ju tam niesla , pridám foto k starému receptu . Každej cirkevníčke som musela dať recept , nevedeli sa jej dojesť:-)) pridávam link, napíš mi do e-m,teraz nebudem písať rcp na čerešňový lekvár,napíšem ti ho do e-m .
 varecha.pravda.sk/recepty/bublanina-jarka-fotorecept/5761...
janger
Jarmilka, pre pana krala, co sa ti to stalo??? Dobre, ze to este 'len takto' dopadlo, a nie horsie. Skore uzdravenie prajem a davaj si pozor. A upiekla si krasny kolac!
jerica
Milé Varecháčky(i) ďakujem za všetky milé povzbudzujúce komenty, ruka je už v poriadku , ide sa ďalej.
Na toto množstvo surovín dala by som plech menších rozmerov , bublaninka nebola taká vysoká akú mám rada , ale nevadilo zjedla sa ani som sa nestačila obzrieť:-))
marianne69
....@jerica ja az teraz citam,ze ste boli marod,tak prajem co najrychlejsie a bezbolestne uzdravenie ,no stava sa,este ze sa nic horsie nestalo....a k tomu kolaciku,musi byt vyborny,ale ta hlavna fotka je tak vydarena a kraaasna,ze moze kludne putovat do nejakeho casopisu...evokuje vo mne krasne nedelne doobedie,poobedie:-)pri kolaciku s kavickou a dobrym citanickom....totalny relax s vyhladom do zahrady....
tatranka
Tých čerešničiek neúrekom.Bude ohromný a chutný,šťavnatý.Na vareche som vyhrala odkôstkovač čerešní a rada by som ho vyskúšala.No u nás ešte čerešne nevidieť ani v obchode a už vôbec nie na stromoch.Dármo,sme my tu studený kus Slovenska.No počkám si a určite tvoj koláčik upečiem.
jerica
Ďakujeééém všetkým komentíkom , veéééľmi sa tešim a môžem oznámiť ruka je už v zábehu,pracuje na panskom a žehlička sa len tak zvŕta .-)) Koláčik budem tiež piecť pokiaľ sú čerešne , keď dozrejú marhule bude s marhuľami :-)) Treba menší rozmer plechu aby bol vyšší, na budúce spravím s jeden a pol dávky:-)mám veľký plech :-)
bimka
hm... hlavne ten čerešňový lekvárik by som aj ochutnala rada....super!!
jerica
@bimka kto neochutnal , nevie , výborný a ešte keď sú tam kúsky čerešne a dáš si do jogurtu alebo som si dala do acidka,jednoducho lahôdka tak ako keď máš v marhulovom kúsky marhúl , ešte dnes varím z posledného zberu čerešní rýchlo naberajú skazu ,len musím dokončiť začaté,lebo byť doma na PC to je pre mňa zlodej času:-(
danculka
Super máme sezónu,veľa čerešieň nezostalo/pomrzli/ u nás,ale čosi áno....
betka11
Vyskúšam,skoré uzdravenie.Ja som spadla z menšej výšky a zlomila som si ruku,takže taká výška našťastie nič vážne.
babav
@jerica , upiekla som podla tvojho receptu fajnovy kolacik;-)
Nemam ceresne , bol s cucoriedkami.Odporucam vyskusat,
stoji za to!
1x jerica
cistinka
pekný koláčik :-) musím pochváliť tvoju novú fotku - že si to zas ty, lebo som si myslela, že si už zbelela a skamenela ako tá socha :-)
1x jerica
ailuj82
@jerica , chcem sa spýtať, aká je to odroda čerešní o ktorých si písala v inom recepte s príchuťou čokolády? Ďakujem
1x jerica
jerica
@alju82 nemám páru aká je to sorta , len toľko že začne kvitnúť veľmi skoro , musím pozrieť foto a zistím kedy,plody dozrievajú keď je dobrý čas od začiatku mája až do konca mája ale aj začiatkom júna sa nájdu na strome krásne čokoládové plody pokiaľ ma nepredbehnú škorce . Je to taký zvláštny druh lebo máme ešte dve čerešne tie nemajú takú fantastickú chuť , sú viac na jedenie a zaváranie , nie dokoláčov ani lekvár by som z nich nerobila , hovorí sa že májovky sú vodové ale táto čo dozrieva počas mája má plody tvrdé , sladké ako med a chuť čokolády z tých čerešní je koláč a lekvár vynikajúci. Keď príde k nám na návštevu odborník a odborníčka čo sa vyznajú v sadovníctve určite dám vedieť aká je to sorta-odroda :-)
ailuj82
Ďakujem, aj ja sa skúsim opýtať švagra - trochu sa vyzná :)
cica2
wau, krásne fotky a aj recept! ....júúj keď som čítala bod 13, tak mi mráz behal po chrbte....ale čítam že si už v poriadku, čo som rada:)
tatranka
Krásna úvodná fotografia,ktorá ma zlákala.Ako zo zahraničného časopisu.Bublanina je tiež fajn.Ja som sa už dva roky vzdala čerešní u nás.V predaji sú veľmi drahé a tento rok ich ešte ani nemali.
Je vidieť že máš svoje krásne čerešne a koláčik bohato nimi môžeš zasypať.Potom to už nie je bublanina,ale óda na chutný čerešňový zákusok.
sonulienka
no Jarmilka čo to čítam vari sa po mne neopičíš ale ja som nepadala až s takej výšky ale ruka bola tiež v dlahe. Prajem Ti skoré uzdravenie a koláčik sa vydaril aj tak.
jerica
čerešne na trhu / Miletička / € 7 .- kg . Ešte že máme svoje .
jerica
@lucylee , ďakujem , potešila si ma , zároveň ma teší , že som nepridávala recept zbytočne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia