Osviežujúci nápoj z limety a mäty piepornej fotorecept

pusta - fotkapusta, 15. júla 2014
Osviežujúci nápoj z limety a mäty piepornej (fotorecept)
Foto: pusta

V lete idú u nás doma nealkoholické studené osviežujúce nápoje s bonaquou, pridávam recept.

1
porcia
5 minút
príprava

Suroviny

podľa chuti
1 ks
podľa potreby
podľa potreby
3 - 4 tbl
podľa chuti na doliatie




Postup

  1. 1

    Do misy som dala listy mäty piepornej,...

    Osviežujúci nápoj z limety a mäty piepornej (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...umyla som ich v studenej vode a nechala dobre odkvapkať od vody na cedníku.

    Osviežujúci nápoj z limety a mäty piepornej (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Umytú limetu som prekrojila na polovicu a potom ešte každú polovicu na 4 diely, čím vzniklo 8 dielov.

    Osviežujúci nápoj z limety a mäty piepornej (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na dno pohára som dala niekoľko kvapiek teplej vody, v ktorej som rozpustila sacharinové sladidlo.

    Osviežujúci nápoj z limety a mäty piepornej (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vložila som listy mäty piepornej,...

    Osviežujúci nápoj z limety a mäty piepornej (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...osminky limety,...

    Osviežujúci nápoj z limety a mäty piepornej (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...pridala som ľadovú triešť a ľadové kocky,...

    Osviežujúci nápoj z limety a mäty piepornej (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...ktoré som zaliala sýtenou bonaquou, premiešala barovou lyžicou,ozdobila som limetkou a listami mäty piepornej, podávala som so slamkou.

    Osviežujúci nápoj z limety a mäty piepornej (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Je to veľmi osviežujúci nealkoholický studený bublinkový nápoj z mäty a limety, výborne chutí v horúcich letných sparných dňoch.

    Osviežujúci nápoj z limety a mäty piepornej (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

pusta
@miska , pozrela som si tvoj blog, s medom musí byť medovka v nápoji super.
tento rok nemáme medovku na záhrade, ale predtým bola vždy aj s inými bylinkami, môžem potvrdiť, čo si o medovke napísala :-)
teraz sa nemôžeme dopiť tejto mätovo-limetovej s bublinkami a ľadom.
dakujem za pekný komentík.
pusta
@1000thWindow , veľmi ma teší, že sa ti recept páči:-)
do mojito má tento nápoj daleko, ale dajme tomu ešte "panenské mojito" vzdialene by mohlo byť :-)
dakujem ti za pochvalu.
tatranka
Naozaj chutné a aj osviežujúce pitie.Urobím,no ja si pridám medík.
zolik
Dobry napad na dnes vecer, mätu este mam na zahrade (polovicu mi obzrali slimaky bezdomovci, tak im tu druhu polovicu zoberiem) aj trstinovy cukor aj limety su. A s brazilskym rumom to bude idealne predjedlo k dnesnej grilovacke ;-)
pusta
@tatranka - milá Martuška moja, s medom to bude fantastické :-)
ja som sa chcela zavdačiť aj diabetikom, preto to sladidlo.
je to veľmi osviežujúci nápoj s bublinkami a dobre studený, vynikajúcej chuti.
dakujem za uznanie.
pusta
@zolik , ttrreb aj niečo nasušiť na zimu,slimákom a inej hávedi nenechaj nič.
nevravím, trstinový cukor a brazílsky rum, to už je skvelé mojito :-)
ale v horúčave alkohol? ale ak chutí, tak prečo nie?
pri grilovačke ideálne predjedlo :-)))
skús aj nealko verziu, je fantastická - aspoň nám doma chutí.
dakujem za pochvalu, som rada, že som ťa inšpirovala.
zolik
@pusta , ved to! Tu u nas v "kopcekoch" je aktualne 16-18 stupnov. Este ze mame krytu terasu a deky. Nealkoholicku verziu si odlozim a urcite vyskusam ked dorazi leto aj do Svajcu. :-)
pusta
@zolik , verím že aj do "kopekov" Schwitzerlandu dorazí leto a nápoj príde iste vhod :-)
prajem vám to z celého srdca.
pusta
@terinka55 , Na zdravie aj tebe!
ja som v tagoch písala, že pre diabetikov - preto umelé sladidlo.
mohla som dať aj med, ale to je samý cukor a ako vieme, cukor je osmotická látka, ktorá vyvoláva výraznejší smäd.
teda aj u nediabetikov nealko s vysokým obsahom cukru síce najprv. osviežia a zase vyvolajú veľký smäd, o iných nepriaznivých účinkoch cukru ani nehovorím, čo je v teple nežiadúce.
je to známe napr. u Coca Coly a iných sladkých chladených nápojov.
aj toto bol dôvod, prečo som dala umelé sladidlo.
nemám však nič proti tomu, ak budeš sladiť medom. nie som malicherná :-)))
dakujem za pekné hodnotenie.
terinka55
@pusta , od srdca rada si prečítam Tvoje poučné sprievodné slovo.
Naozaj, vážim si to, aspoň sa človek dozvie dôležité informácie, ďakujem!
1x pusta
pusta
@terinka , to ma veľmi teší, ani nevieš ako. :-)))
ja som ešte aj v práci v lete si robila studenú síce nescaffé, avšak veľmi kvalitnú, nie lacný šmejd, ale so sladidlom, kockami ľadu a studenou bonaquou perlivou, osviežila, prebudila, nesmädilo ma. vieš,koľko zarobia vtedy v bufetoch chladenými nealko nápojmi, ktoré majú veľmi vysoký obsah cukru ako mirinda, perla, tonic, rôzne coly, sladké ovocné džusy a iné???
na chvíľku osviežia, potom však nastúpi neskutočný smäd, znovu pitie týchto "dobrôt", ľudia sú potom odvodnení, malátni, odpadávajú, strácajú vedomie, končia pre bezvedomie v nemocnici - teda presne opačný efekt sa dosiahne a bufety a obchody vtedy nechutne zarábajú na tomto začarovanom kruhu, lebo to núti znovu piť.
som rada, ak sa mi to podarilo vysvetliť.
to ja dakujem tebe.
samanka
super nápoj, mäty mám viac než dosť v záhrade, ale prečo sacharín? Umeleé sladidlá sú nebezpečné a majú nepríjemnú chuť.....radšej med
pusta
@samanka , čiastočne máš pravdu s umelými sladidlami. sú však situácie, ked sú nanajvýš vhodné, ako som už popísala vyššie pre @terinka55 v odpovedi včera o 21,00 a dnes o 7,40, najmä diabetici sa bez nich nezaobídu.
viem, čo si mala na mysli, preto si treba starostlivo vedieť vybrať vhodné umelé sladidlo.
nemám nič proti medu ja osobne ho mám veľmi rada a aj používam, lebo môžem, lenže pre diabetikov je absolútne zakázaný, má totiž veľmi vysoký obsah rôznych cukrov.
sacharín nemá nepríjemnú chuť, skôr cyklamátové sladidlá , tie áno môžu s úspechom použiť napr. steviové sladidlo, je však veľmi drahé.
ja osobne sacharín používam pri nakladaní uhoriek napríklad, pri zaváraní rôznych kompótov, potom zostanú plody tuhé, pevné a sú dlho, veľmi dlho ako čerstvé.
naučili ma to práve diabetici :-)
som veľmi rada, že som ťa inšpirovala na využitie mäty z tvojej záhrady, dnes som pridala tiež pekný recept s mätou so širokým využitím, až ho uverejnia, pozri si ho, ak chceš.
dúfam, že som tvoju otázku primerane zodpovedala a aj vysvetlila.
dakujem za tvoj pekný komentár, teší ma, že nápoj sa ti páči, kľudne si ho priprav s medom.
reddwarf
Ja by som sa toho sacharinoveho jedu nenapil... ale recept chvalim. Zasadne nesuhlasim ze stevia je draha. Treba googlit, da sa kupit za relativne dobru cenu a zdravie je to posledne na com by som setril. Takze ak uz tak radsej cukor v rozumnom mnozste ako to svinstvo (pokial nejde o diabetika) alebo idealne steviu ktoru mozu aj diabetici a dokonca na jeden typ cukrovky (nepamatam presne ktory, da sa zistit na internete) ma prospesne ucinky. Pozor vsak na steviu ktora vyzera ako cukor a sladivost je 1:1 - zamerne je takto upravena kvoli jednoduchemu pouzivaniu. Predava sa na SR a obsahuje sladidlo erythritol - podvod. Ja kupujem tabletovu formu (paradoxne ten isty vyrobca vyraba aj tu s erythritolom) - 1000 tabliet za necelych 13 eur - do takeho napoja stacia 1-2 tablety (1 tableta = cca 1 lyzicka cukru) takze vystaci na 500-1000 napojov co je 1,3 az 2,6 centov na jeden napoj. Rozhodne treba citat zlozenie. Nebudem robit reklamu, nech si to kazdy najde a mozno najde aj lacnejsie :) len som chcel poukazat ze az tak draha ta stevia nie je aby som pouzival umele svinstva. Mal som aj tekuty extrakt ale po case mi v tom nieco zacalo plavat (pouzivam velmi malo takze kto sladi casto moze pouzit tekute, netreba rozpustat tabletu, kto malo radsej tablety). Napada mi este jedna moznost a to pestovanie stevie doma - da sa kupit bezne v zahradkarstve. Neviem ci tu chut zanechavaju aj cerstve listy (nemal som zivu rastlinku, stratil som kupene semena :D ), ale susene zanechavaju dost neprijemnu (pre mna...) chut - v chutovo vyraznejsich napojoch v rozumnej davke sa to nemusi takto prejavit, no caj mi to pokazilo. O tom ze sacharin moze vo vyssich davkach a castom pouzivani sposobovat resp. zvysovat riziko rakoviny mocoveho mechura, koze, vajecnikov atd. ani nehovorim. Tolko moje skusenosti so steviou ktora patri medzi moje najoblubenejsie sladidlo hoci nie som diabetik - cukor rozhodne nie je vhodny tak ako pisala @pusta . Zameral som sa na sladidlo lebo som chcel trochu objasnit situaciu...
pusta
@reddward , čo sa týka stevie, súhlasím s tým, čo si napísal, až na tú cenu. je to veľmi drahé. zrejme nepoznáš sociálnu situáciu diabetikov.
pre mňa osobne drahá nie je.
okrem toho, ani sacharin nie je práve lacný, tiež ho nepoužívaš zase na kilogramy, tým nebojujem za sacharin ako taký, hoci som napísala, kde ho všade úspešne používam a naučili ma to práve diabetici.
ked už o to kráča, najlepšie by bolo, ak by sa diabetik naučil vnímať horkú chuť a úplne zabudol na sladkú chuť. lenže sú situácie, kedy je potrebná aj sladká chuť.
som veľmí rada, že si bližšie ozrejmil, čo je stevia, lebo mnohí ešte ani nevedia, že niečo také existuje a kde sa k nej dostane.
dakujem ti za doplnenie a vysvetlenie, čo je stevia, že si sa podelil o svoje znalosti, tiež som sa niečo viac dozvedela. ja sa rada učím j v tomto veku.
dakujem aj za pochvalu receptu.
pusta
@reddward , a pre tvoje info uvádzam, že ppre diabetika je akékoľvek množstvo cukru a to v akejkoľvek forme, absolútne neprípustné a z hľadiska jeho ochorenia absolútne zakázané, bez ohľadu na to, či ide o diabetes mellitus I. alebo II. typu, iný typ alebo sekundárny diabetes mellitus.
reddwarf
@pusta samozrejme že cukor pre diabetikov nie, písal som iba že pre nediabetikov radšej cukor ako umelé sladidlo (aj keď jedno aj druhe vo veľkom množstve škodí) a ideálne stevia. Našiel som sacharínové sladidlo 10g (160tbl) za 0,86€ čo je oproti stevii rozdiel, to pripúšťam. Ale zase... jedno balenie stevie by malo vydržať aj rok za cca 1€ mesačne čo sa ušetriť určite dá. Prípadne ako som spomínal - vypestovať si rastlinku doma a namnožiť podľa potreby - kto má záhradu tak super, kto nie tak aspoň v kvetinači. Od sladkého sa odučiť dá. Pred asi 3 rokmi som dokázal do kávy dať 2 lyžičky cukru. Potom som začal dávať steviu, potom som prestal a nesladím už ničím. Dnes by som sa sladkej kávy nenapil, hneď rozoznám že je niečim osladená a už mi to nechutí. Tak isto odkedy som obmedzil sladkosti, už ma to neláka tak ako kedysi. Prikladám krátky úryvok z webu:

Rastlina Stévie je medzi diabetikmi známa ako „sladká rastlina“. Pri žuvaní chutia jej listy veľmi sladko, pričom nemá zásadný vplyv na glykemickú odozvu a ľudia a nezvyšuje hladinu cukru v krvi a ľudia s cukrovkou ju môžu bezpečne používať. Okrem toho stimuluje činnosť pankreasu a môže aj zvýšiť citlivosť na inzulín. Listy Stévie, resp. extrakty, či hotové sladidlá zo Stévie môžu využívať diabetici 1. aj 2. typu. Pri diabetikoch 2. typu môže sladenie Stéviou cukrovou významne oddialiť prechod z liekov na inzulín.
reddwarf
A ešte som zabudol... skúste egyptskú mätu ktorá je známa aj ako NANA. Je oveľa aromatickejšia a chutnejšia, aspoň podľa mňa. Ja pestujem iba túto mätu :) Egyptský typ sa vyznačuje výraznou arómou, plnou sviežou chuťou a jemne sladkým dozvukom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia