Osviežujúci nápoj z limety a mäty piepornej fotorecept
Foto: pusta
V lete idú u nás doma nealkoholické studené osviežujúce nápoje s bonaquou, pridávam recept.
porcia
príprava
Postup
-
1
Do misy som dala listy mäty piepornej,...
-
2
...umyla som ich v studenej vode a nechala dobre odkvapkať od vody na cedníku.
-
3
Umytú limetu som prekrojila na polovicu a potom ešte každú polovicu na 4 diely, čím vzniklo 8 dielov.
-
4
Na dno pohára som dala niekoľko kvapiek teplej vody, v ktorej som rozpustila sacharinové sladidlo.
-
5
Vložila som listy mäty piepornej,...
-
6
...osminky limety,...
-
7
...pridala som ľadovú triešť a ľadové kocky,...
-
8
...ktoré som zaliala sýtenou bonaquou, premiešala barovou lyžicou,ozdobila som limetkou a listami mäty piepornej, podávala som so slamkou.
-
9
Je to veľmi osviežujúci nealkoholický studený bublinkový nápoj z mäty a limety, výborne chutí v horúcich letných sparných dňoch.
Medovka je super rastlinka na balkon inak. Pekne voni a "privola" vcely, ak niekto pestuje rajciny, papriky a ine, tak kvoli opeleniu.
tento rok nemáme medovku na záhrade, ale predtým bola vždy aj s inými bylinkami, môžem potvrdiť, čo si o medovke napísala :-)
teraz sa nemôžeme dopiť tejto mätovo-limetovej s bublinkami a ľadom.
dakujem za pekný komentík.
do mojito má tento nápoj daleko, ale dajme tomu ešte "panenské mojito" vzdialene by mohlo byť :-)
dakujem ti za pochvalu.
ja som sa chcela zavdačiť aj diabetikom, preto to sladidlo.
je to veľmi osviežujúci nápoj s bublinkami a dobre studený, vynikajúcej chuti.
dakujem za uznanie.
nevravím, trstinový cukor a brazílsky rum, to už je skvelé mojito :-)
ale v horúčave alkohol? ale ak chutí, tak prečo nie?
pri grilovačke ideálne predjedlo :-)))
skús aj nealko verziu, je fantastická - aspoň nám doma chutí.
dakujem za pochvalu, som rada, že som ťa inšpirovala.
prajem vám to z celého srdca.
ja som v tagoch písala, že pre diabetikov - preto umelé sladidlo.
mohla som dať aj med, ale to je samý cukor a ako vieme, cukor je osmotická látka, ktorá vyvoláva výraznejší smäd.
teda aj u nediabetikov nealko s vysokým obsahom cukru síce najprv. osviežia a zase vyvolajú veľký smäd, o iných nepriaznivých účinkoch cukru ani nehovorím, čo je v teple nežiadúce.
je to známe napr. u Coca Coly a iných sladkých chladených nápojov.
aj toto bol dôvod, prečo som dala umelé sladidlo.
nemám však nič proti tomu, ak budeš sladiť medom. nie som malicherná :-)))
dakujem za pekné hodnotenie.
Naozaj, vážim si to, aspoň sa človek dozvie dôležité informácie, ďakujem!
ja som ešte aj v práci v lete si robila studenú síce nescaffé, avšak veľmi kvalitnú, nie lacný šmejd, ale so sladidlom, kockami ľadu a studenou bonaquou perlivou, osviežila, prebudila, nesmädilo ma. vieš,koľko zarobia vtedy v bufetoch chladenými nealko nápojmi, ktoré majú veľmi vysoký obsah cukru ako mirinda, perla, tonic, rôzne coly, sladké ovocné džusy a iné???
na chvíľku osviežia, potom však nastúpi neskutočný smäd, znovu pitie týchto "dobrôt", ľudia sú potom odvodnení, malátni, odpadávajú, strácajú vedomie, končia pre bezvedomie v nemocnici - teda presne opačný efekt sa dosiahne a bufety a obchody vtedy nechutne zarábajú na tomto začarovanom kruhu, lebo to núti znovu piť.
som rada, ak sa mi to podarilo vysvetliť.
to ja dakujem tebe.
viem, čo si mala na mysli, preto si treba starostlivo vedieť vybrať vhodné umelé sladidlo.
nemám nič proti medu ja osobne ho mám veľmi rada a aj používam, lebo môžem, lenže pre diabetikov je absolútne zakázaný, má totiž veľmi vysoký obsah rôznych cukrov.
sacharín nemá nepríjemnú chuť, skôr cyklamátové sladidlá , tie áno môžu s úspechom použiť napr. steviové sladidlo, je však veľmi drahé.
ja osobne sacharín používam pri nakladaní uhoriek napríklad, pri zaváraní rôznych kompótov, potom zostanú plody tuhé, pevné a sú dlho, veľmi dlho ako čerstvé.
naučili ma to práve diabetici :-)
som veľmi rada, že som ťa inšpirovala na využitie mäty z tvojej záhrady, dnes som pridala tiež pekný recept s mätou so širokým využitím, až ho uverejnia, pozri si ho, ak chceš.
dúfam, že som tvoju otázku primerane zodpovedala a aj vysvetlila.
dakujem za tvoj pekný komentár, teší ma, že nápoj sa ti páči, kľudne si ho priprav s medom.
pre mňa osobne drahá nie je.
okrem toho, ani sacharin nie je práve lacný, tiež ho nepoužívaš zase na kilogramy, tým nebojujem za sacharin ako taký, hoci som napísala, kde ho všade úspešne používam a naučili ma to práve diabetici.
ked už o to kráča, najlepšie by bolo, ak by sa diabetik naučil vnímať horkú chuť a úplne zabudol na sladkú chuť. lenže sú situácie, kedy je potrebná aj sladká chuť.
som veľmí rada, že si bližšie ozrejmil, čo je stevia, lebo mnohí ešte ani nevedia, že niečo také existuje a kde sa k nej dostane.
dakujem ti za doplnenie a vysvetlenie, čo je stevia, že si sa podelil o svoje znalosti, tiež som sa niečo viac dozvedela. ja sa rada učím j v tomto veku.
dakujem aj za pochvalu receptu.
Rastlina Stévie je medzi diabetikmi známa ako „sladká rastlina“. Pri žuvaní chutia jej listy veľmi sladko, pričom nemá zásadný vplyv na glykemickú odozvu a ľudia a nezvyšuje hladinu cukru v krvi a ľudia s cukrovkou ju môžu bezpečne používať. Okrem toho stimuluje činnosť pankreasu a môže aj zvýšiť citlivosť na inzulín. Listy Stévie, resp. extrakty, či hotové sladidlá zo Stévie môžu využívať diabetici 1. aj 2. typu. Pri diabetikoch 2. typu môže sladenie Stéviou cukrovou významne oddialiť prechod z liekov na inzulín.