Osúch z plechu ( fotorecept )

mariaklara - fotkamariaklara, 15. mája 2012

Recept mám veľmi dávno, no nerobila som ho, až teraz ma tak napadlo, že ho vyskúšam preto, že to nie je smažené na oleji, Zobraziť celý popisRecept mám veľmi dávno, no nerobila som ho, až teraz ma tak napadlo, že ho vyskúšam preto, že to nie je smažené na oleji, ako langoše, toto je zdravšia verzia. Tento som robila pre manžela, mám pripravenú ešte zdravšiu verziu pre mňa, ktorú vám samozrejme zverejním .

2 plechy ( 1 plech )
porcie
10 minút
príprava
15 - 20 minút
na 180 - 150- 125 °C

Suroviny

700 ( 350 ) g
300 ( 150 ) g
3 ( 1 1/2 ) KL
1 KL
60 ( 30 ) g
1 ( 0,5 ) l
2 ( 1 ) ks
5 - 6 ( 3 - 4 ) ks




Postup

  1. 1

    Pripravíme si:

    Osúch z plechu ( fotorecept ) - obrázok 1
  2. 2

    Na spodok do misky dáme soľ, preosejeme múku, do múky urobíme jamku, do jamky dáme med, na med rozdrobíme droždie. Keď nám droždie vykysne, pridáme vopred uvarený a postrúhaný zemiak, prilejeme vlažnú vodu, premiešame a chvíľku necháme kysnúť. V miske-kyske je to ozaj len chvíľka, ani nie 10 min. / poznámka: do cesta môžeme pretlačiť tiež 2 - 3 strúičky cesnaku /

    Osúch z plechu ( fotorecept ) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto nám pekne vykyslo.

    Osúch z plechu ( fotorecept ) - obrázok 3
  4. 4

    Medzi tým si zohrejeme olej, pridáme pretlačený cesnak, osolíme, zamiešame a odstavíme z ohňa.

    Osúch z plechu ( fotorecept ) - obrázok 4
  5. 5

    Plech potrieme olejom, cesto naň preložíme a porozťahujeme rukami po plechu.

    Osúch z plechu ( fotorecept ) - obrázok 5
  6. 6

    Potrieme čistým olejom ( nie tým cesnakovým ), necháme asi 20 - 30 min. kysnúť na plechu.

    Osúch z plechu ( fotorecept ) - obrázok 6
  7. 7

    Nožíkom cesto popicháme, posypeme hrubou morskou soľou, môžeme trochu posypať aj drvenou rascou a dáme piecť do vyhriatej rúry.

    Osúch z plechu ( fotorecept ) - obrázok 7
  8. 8

    Pečieme 8 - 10 min. na 180° C, 3 - 5 min. na 150° C, 3 - 5 na 125° C.

    Osúch z plechu ( fotorecept ) - obrázok 8
  9. 9

    Upečený osúch vyberieme z rúry, teraz potrieme cesnakovým olejom, prikryjeme papierom a utierkou, necháme vychladnúť. Vychladnutý nakrájame na 9 kúskov ( to je jeden plech ) a môžeme ochutnať. DOBRÚ CHUŤ!

    Osúch z plechu ( fotorecept ) - obrázok 9
  10. 10

    Takto vyzerá prekrojený.

Diskusia k receptu

margaretka28
@mariaklara ,takýto recept mám tiež vystrihnutý a nalepený vo svojej písanke,mám ho tuším z časopisu slovenka,ale ešte som ho nerobila,dakujem za pripomenutie aj tak musím pomíňať zemiaky,lebo ich máme ešte dosť a v lete už budú nové.
evusik
tak toto robievam aj ja... mám podobný recept pod názvom Liaty chlebový osúch a robievam ho k polievkam, je to veľká dobrota a tebe sa krásne podaril, narobila si mi chute :-)
rybarkuchar
Osúch, Posúch - na názve nezáleží, je to paráda. Ak rozpálim pec na príliš vysokú teplotu, stačí strčiť dnu na pár minút osúch a je to. Hodne potieram cesnakom a miesto oleja používam bravčovú masť.
janara
mňam...taký často robievala mamina, ale niekedy len posolený a okmínovaný, potom verzia s kyslou smotanou navrchu a posypané kôprom, ale aj verzia s oškvarkami...proste rôzne, ten s kmínom sme mávali k mliečnym polievkam (zemiaková na kyselo, šošovicová, fazulová...typické sobotňajšie jedlá..:), krásna spomienka na maminku
lucylee
@mariaklara ak sa nemylim, dala si to vsetko do misky rychlokysky. Iba si to zmiesala a nechala kysnut? Cesto si nemiesila?
ubka
krajší a nepochybne lepší ako z Vrábeľskej pekárne :-)))
petka33
jeeeeeeeeeej super , vdaka za recept, takyto len kupujeme a hlavne zboznujeme, mnam :)
weron0605
asi blba otayka, ale netreba to miesit? kysnute som este nerobila, tak som uplny laik :)
sovka62
Perfektný, ten by som mohla ráno, na obed i na večeru.
mariaklara
Všetkým Vám ďakujem za komentíky, aká som bola hlúpa, že som to už skôr neupiekla. @ola , mrzí ma, ale druhý budem robiť asi v piatok. @ubka , ako ty vieš, aký je vo Vrábeľskej pekárni?:-))) @martamm , počkaj si ešte na ten zdravší, nehovorím, že tento je horší, ale vydrž.
lucylee
@mariaklara tak treba to miesit alebo nie? Rada by som ho urobila, ale nech mam istotu, ze vsetko spravne chapem. Vdaka.
mariaklara
@lucy , v miske urobím jamku, do nej dám lyžičku medu, na med rozdrobím droždie a to polejem 4 PL vody. O chvíľku sa droždie zodvihne a pridám zvyšnú vodu a ostatné suroviny. Ja všetko miesim elektrickým šľahačom, hnetacími metličkami, lebo ma bolí ruka. ( Ak si pozrieš moje recepty, tak všade to robím šľahačom, tu sa mi to nechcelo fotiť.) Prikryjem vrchnákom a za chvíľku mi vrchnák oznámi, že cesto je nakysnuté. Ak máš kysku, vieš o čom hovorím. Ten olej si zohrej len na vlažno a pridaj cesnak. Pred pečením potri len čistým olejom. Až po upečení potieraj cesnakovým, lebo mne sa zdalo, keď som ho robila prvý krát, že cesnak trochu zhorkol, lebo som ho natrela pred pečením. A toto mi potvrdila aj švagriná, že sa jej to stalo.
cica2
je krásny a aký nadýchaný, super! :-)
lucylee
@mariaklara cesto som si nechala vymiesit a vykysnut v pekarnicke, ale bolo strasne riedke. Pouzila som presne pomer surovin na 1 plech. Musela som dosypavat muky. Nie je 500 ml vody vela?
mariaklara
Nie, nieje to zlý pomer, presne toto sa ma pýtala v piatok moja dcéra. Ja som ho robila tiež, nevadí, že je riedke, veď netreba ho robiť na podložke alebo na doske, treba ho preložiť z misky na plech a porozťahovať rukami.
jerica
@mariaklara , recept perfektný , osúch musí byť voňavý s tým cesnakom,páči sa mi ,určite si ho čoskoro spravím, je jednoduchý a hlavne výborný . KK.
ja tiež s rukami spracujem cesto na plechu, hlavne keď robím s ovocím na sladko , mám rada tenké cesto a veľa ovocia. Pekný foto&popis:-)
hecana
@mariaklara , v popise prísad je napísaný aj varený zemiak, ale potom vo fotopostupe sa nikde nevyskytuje. Kam sa stratil? Ďakujem...
45678
@mariaklara , prečo viem aký osúch je vo vrábeľskej pekárni ? , lebo občas si ho tam kúpim keď idem vez Vráble, aj chlebík býva výborný :-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia