Foto: mariaklara
Recept mám veľmi dávno, no nerobila som ho, až teraz ma tak napadlo, že ho vyskúšam preto, že to nie je smažené na oleji, Zobraziť celý popisRecept mám veľmi dávno, no nerobila som ho, až teraz ma tak napadlo, že ho vyskúšam preto, že to nie je smažené na oleji, ako langoše, toto je zdravšia verzia. Tento som robila pre manžela, mám pripravenú ešte zdravšiu verziu pre mňa, ktorú vám samozrejme zverejním .
porcie
príprava
na 180 - 150- 125 °C
Suroviny
700 ( 350 ) g |
|
300 ( 150 ) g |
|
3 ( 1 1/2 ) KL |
|
1 KL |
|
60 ( 30 ) g |
|
1 ( 0,5 ) l |
|
2 ( 1 ) ks |
|
5 - 6 ( 3 - 4 ) ks |
|
|
|
|
Postup
-
1
Pripravíme si:
-
2
Na spodok do misky dáme soľ, preosejeme múku, do múky urobíme jamku, do jamky dáme med, na med rozdrobíme droždie. Keď nám droždie vykysne, pridáme vopred uvarený a postrúhaný zemiak, prilejeme vlažnú vodu, premiešame a chvíľku necháme kysnúť. V miske-kyske je to ozaj len chvíľka, ani nie 10 min. / poznámka: do cesta môžeme pretlačiť tiež 2 - 3 strúičky cesnaku /
-
3
Cesto nám pekne vykyslo.
-
4
Medzi tým si zohrejeme olej, pridáme pretlačený cesnak, osolíme, zamiešame a odstavíme z ohňa.
-
5
Plech potrieme olejom, cesto naň preložíme a porozťahujeme rukami po plechu.
-
6
Potrieme čistým olejom ( nie tým cesnakovým ), necháme asi 20 - 30 min. kysnúť na plechu.
-
7
Nožíkom cesto popicháme, posypeme hrubou morskou soľou, môžeme trochu posypať aj drvenou rascou a dáme piecť do vyhriatej rúry.
-
8
Pečieme 8 - 10 min. na 180° C, 3 - 5 min. na 150° C, 3 - 5 na 125° C.
-
9
Upečený osúch vyberieme z rúry, teraz potrieme cesnakovým olejom, prikryjeme papierom a utierkou, necháme vychladnúť. Vychladnutý nakrájame na 9 kúskov ( to je jeden plech ) a môžeme ochutnať. DOBRÚ CHUŤ!
-
10
Takto vyzerá prekrojený.
varecha.pravda.sk/recepty/jarna-polievka-a-liaty-chlebovy...
varecha.pravda.sk/recepty/slany-osuch-fotorecept/23772-re...
ja tiež s rukami spracujem cesto na plechu, hlavne keď robím s ovocím na sladko , mám rada tenké cesto a veľa ovocia. Pekný foto&popis:-)