Nepečené guľky
Nepečené guľky

Orieškovo-ovocné nepečené guľky

siuuu - fotkasiuuu, 5. decembra 2022
Orieškovo-ovocné nepečené guľky
Foto: siuuu

Sú osviežujúce, vláčne a chutné aj bez pridaného cukru, iba z prírodných surovín. Zaradila som ich medzi moje NAJ koláčiky.

20-25
porcií
10 minút
príprava

Suroviny

200 g
100 g
100 g (nesolené)
50 g
100 g
2-3 kvapky (alebo pomarančová kôra)
Na obaľovanie:
 mleté




Postup

  1. 1

    Datle zalejeme horúcou vodou a necháme zmäknúť - doba záleží od toho, aké tvrdé ste mali datle. V prípade, ak máte fajnové mäkké datle, tento krok môžete vynechať. Pistácie, kešu orechy, lieskovce a sušené brusnice rozmixujeme, postupne pridáme precedené datle, nastrúhanú pomarančovú kôru alebo 2-3 kvapky Wild Orange a premixujeme, aby sa zmes spojila. Ak bude zmes príliš hutná, pridajte 1-2 PL vody, ak bude príliš riedka (záleží od toho koľko vody datle nasali), pridajte viac orechov.

  2. 2

    Zo zmesi tvarujeme guľky zhruba vo veľkosti vlašského orecha a obalíme v mletých lieskovcoch alebo podľa chuti napr. aj v čokoláde (v tomto prípade je potrebné guľky najskôr pár hodín alebo cez noc nechať stuhnúť a schladiť). Skladujeme v uzatvorenej dóze v chladničke alebo na inom vhodnom chladnom mieste. 

Diskusia k receptu

siuuu
@frezia68 (5.12.2022 21:56)

V chlade by mali vydržať v pohode aj 2-3-4 týždne, nie je tam nič čo by sa mohlo pokaziť. Figové robevam aj ja, sú super (až na zrnká, ktoré nemôžem) ... tieto sú rovnako chutné a bez zrniek ;-)
afataga
Pekne su, robievam velmi podobne, ale brusnice nepouzivam, je problem kupit nesladene, tak radsej davam hrozienka. Orechy sa daju pouzit, ake ma kto doma, vlastne aj ovocie.
siuuu
@afataga (6.12.2022 10:01)

Áno, je to veľmi variabilný recept ... a to sa mi na ňom páči, že guľky môžu byť vždy kúsok inej chuti ;-)
siuuu
@frezia68 (5.12.2022 23:23)

Figové mám veľmi rada - ale ja nepridávam žiadny cukor, pretože figy sú sladké samé o sebe dosť - dávam iba figy, orechy a pomarančovú šťavu - len ja by som nemala nič so zrniečkami, tak som poriešila trocha inak.