Foto: monty469
Ako som sľúbila, pridávam ďalší recept zo zošita mojej babky ..:-) Dnes je to na orechovú nôtu, ako aj väčšina receptov z jej Zobraziť celý popisAko som sľúbila, pridávam ďalší recept zo zošita mojej babky ..:-) Dnes je to na orechovú nôtu, ako aj väčšina receptov z jej zošita :-)
porcií
na 180 °C
Postup
-
1
V úvode pridávam fotografiu pôvodného receptu z babkinho zošita :-)
-
2
Suroviny na cesto dáme do misy a zhnetieme. Cesto dáme na hodinku do chladničky, aby sa s ním lepšie pracovalo.
-
3
Medzitým pripravíme plnku. Smotanu zohrejeme do horúca a zalejeme ňou orechy s cukrom a vanilkou, premiešame, pridáme zmäknuté maslo a dôkladne to vymiešame.
-
4
Cesto vyberieme z chladničky, na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku cca 3 mm, a vykrajujeme kolieska (a som vykrajovala kolieska s priemerom 5 cm). Poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie s rozostupmi, lebo ešte narastú.
-
5
Pečieme do biela 8 - 10 minút pri teplote 180 °C.
-
6
Až keď na plechu vychladnú, preložíme ich na tácku, lebo po upečení sú mäkšie a krehké, môžu sa ľahko zlomiť. Po vychladnutí ich lepíme po dve, plnkou nešetríme.
-
7
Vrch polejeme čokoládou a ozdobíme orechmi. Ešte lepšie budú na druhý deň :-)
-
8
Z uvedenej dávky mi vyšlo 34 koliesok, takže 17 migronov :-)
Dovětek: Babkine poklady idú na svetlo! Také má mamča takový sešit léty prověřený. Co naplat, babičky, babky, maminky to jistí! Všechno nejlepší ke Dni matek přeji všem maminkám, plno lásky a pevné zdraví. Pozdrav a přání zvlášť tvojej babinke posielam!!
chvále vnučke..:-)
slovnik.azet.sk/preklad/anglicko-slovensky/?q=mignon...
Moja milá @Haji , tento víkend mám celý taký orechový, manžel ešte načistil posledné orechy, tak som ich hneď zúžitkovala. Ešte niečo ostalo, ale mám sľúbené od mojej krstnej mamy, tak dovtedy, kým budem mať vlastné orechy, to bude stačiť :-) Ďakujem za krásny komentár, a zvlášť za prianie pre babku, momentálne sa jej celkom darí, veď vieš :-) Aj tebe prajem krásny deň, u nás je tiež nádherne, slniečkovo, práve si vychutnávame zmrzlinu a kávičku na terase a pripájam sa aj ja k želaniu ku Dňu matiek, všetkým vám prajem veľa zdravia a to ostatné príde :-)
@katkasugar Ďakujem ti veľmi pekne :-) Tak vieš, mne sa tiež zdalo, že je tam napísané mignon, ale keď som listovala zošit od svokry, ona tam má ten istý recept, pod názvom MIGRON . Babka aj svokra pochádzajú z tej istej dediny, tak neviem :-) Musím sa jej opýtať, ale pri svojom veku, 96 rokov, si to asi už nebude pamätať... ale pýtala som sa aj mojej tety (babkinej dcéry) a podľa nej to má byť migron... mignon by znelo lepšie, to máš pravdu.. nuž, neviem, ale myslím, že je to jedno :-) Hlavne, že chutí, vďaka a pozdravujem!
Moja milá @Haji , tento víkend mám celý taký orechový, manžel ešte načistil posledné orechy, tak som ich hneď zúžitkovala. Ešte niečo ostalo, ale mám sľúbené od mojej krstnej mamy, tak dovtedy, kým budem mať vlastné orechy, to bude stačiť :-) Ďakujem za krásny komentár, a zvlášť za prianie pre babku, momentálne sa jej celkom darí, veď vieš :-) Aj tebe prajem krásny deň, u nás je tiež nádherne, slniečkovo, práve si vychutnávame zmrzlinu a kávičku na terase a pripájam sa aj ja k želaniu ku Dňu matiek, všetkým vám prajem veľa zdravia a to ostatné príde :-)
@katkasugar Ďakujem ti veľmi pekne :-) Tak vieš, mne sa tiež zdalo, že je tam napísané mignon, ale keď som listovala zošit od svokry, ona tam má ten istý recept, pod názvom MIGRON . Babka aj svokra pochádzajú z tej istej dediny, tak neviem :-) Musím sa jej opýtať, ale pri svojom veku, 96 rokov, si to asi už nebude pamätať... ale pýtala som sa aj mojej tety (babkinej dcéry) a podľa nej to má byť migron... mignon by znelo lepšie, to máš pravdu.. nuž, neviem, ale myslím, že je to jedno :-) Hlavne, že chutí, vďaka a pozdravujem!
@Terinka55 veľmi pekne ti ďakujem, baví ma piecť jej recepty, niektoré robím prvý krát, a vždy som samá zvedavá na výsledok. Zatiaľ ani jeden nesklamal, tak verím, že aj ostatné budú rovnako dobré :-) Ďakujem za komentárik a prajem peknú nedeľu :-)
@Kukulienka71 Ďakujem ti veľmi pekne, áno, tiež som si povedala, že vyzerajú ako išlerky :-) S tým názvom, už som to písala @katkesugar hneď nad týmto komentárom, :-) Dôležitá je nakoniec chuť, názvy sú vedľajšie. Ďakujem a prajem peknú nedeľu
@Radost ja som ich piekla prvý krát, ale osvedčili sa, a budú častejšie. Určite ich zaradím medzi vianočné pečivo. S tým džemom je to dobrý nápad, vyskúšam nabudúce. Ďakujem a prajem pekný deň :-)
Prepáč to písala Naty,neodhlásila som sa s počítača.Takže to je jej komentár.
☆ ☆ ☆ ☆ ☆
@Tiginko dúfam, že to budú tie pravé orechové :-) , ktoré si pamätáš. Ďakujem ti
@Zuzanka1367 u nás orechy čistí manžel, je to jeho práca :-) . Ešte dobre, že sa mu chce, ale keď chce orechové, nemá veľmi na výber :-D Veľmi pekne ti ďakujem
@Mesiar50
@Jerica
Veľmi pekne vám ďakujem za milé komentáre :-)
recept @monty469 .Zrejme si po babicke zdedila nie len cenne recepty ,
ale aj dobre geny :-).
Ďakujem ti veľmi pekne, snáď sa na mňa niečo nalepilo :-)
Ďakujem :-)
Ďakujem, veru veľmi nám chutili :-)
Milá Pivonka, veľmi pekne ti ďakujem, veru také zošity majú svoj pôvab. Sú to poklady, ktoré si treba strážiť. Vďaka za milé slová, aj my orechové veľmi ľúbime. Prajem ti pekný večer
Ďakujem ti veľmi pekne, verím že vám budú chutiť, sú skvelé :-)
A teraz ma ukamenujte Varecháči, je to jedno... Niesom pochlebovač.
Ak si recept neuložím,a časom si spomeniem, tak napíšem samozrejme MIGNON a potom sa budem diviť prečo ten recept
Ak si recept neuložím,a časom si spomeniem, tak napíšem samozrejme MIGNON a potom sa budem diviť prečo ten recept
Každý si predsa môže povedať svoj názor. Názov meniť nebudem, vysvetľovala som to už vyššie, ak chceš tak si to prečítaj. Pekný večer ti prajem
Veď aj ja som povedal svoj názor, čítal som to všetko, mnohí vysvetľovali aká je to chyba v tom názve. No prepáč, si ako zadebnená,to naozaj nevidíš ten omyl? Veď tvoja babka nemala tak zlý rukopis, a čo tá smotana? Ako to vysvtetlíš?
Tak smotana sa asi vyrábala aj v 50. rokoch, mliekárne boli, ale na dedine mali ľudia kravy, podojili ju a keď mlieko trochu postálo, na vrchu sa urobila smotana, ktorú pozbierali a mohli použiť aj do pečenia. Viac ti to už vysvetľovať nemienim. Ak chceš tak si to naštuduj, ujo google ti v tom pomôže
ďakujem ti :-)
Viem čo je smotana, aj ako sa robí, viem že sa robí už veľmi dlho,nepotrebujem k tomu uja guglu,ale ja sa pýtam na smotanu NA VARENIE. A v tom je rozdiel. Tú "brečku" by som nenazval
smotanou a chcem vedieť či ju už vtedy vyrábali. V písomnosti je uvedená smotana.