Orechový a jablkový závin z lístkového cesta

babkamt - fotkababkamt, 27. mája 2013
Orechový a jablkový závin z lístkového cesta
Foto: babkamt

Urobila som takú rýchlovku : jeden jablkový a jeden orechový závin z lístkového cesta .

20 minút
na 200 °C

Suroviny

1 kg
100 g
1 ks
1 hrsť
Plnka :
140 g
2 ks
podľa chuti
1 čl
250 g
2 ks




Postup

  1. 1

    Hotové lístkové cesto nechám asi hodinu vonku z mrazničky . Potom ho rozdelím na polovicu a každú zvlášť vyvaľkám . Pripravím si orechovú plnku . Pomleté orechy zmiešam s 2 žĺtkami , citrónovou kôrou , cukrom . Pridám tuhý sneh z dvoch bielkov .Jeden závin som urobila orechový , druhý jablkový . Kto má rád , pridá aj hrozienka .

  2. 2

    Radlom šikmo narežem kraje cesta , ale len asi do tretiny z oboch strán. Na stred dám nastrúhané jablká , hrozienka , cukor , škoricu .Cukor pridávam len v prípade , že sú jablká veľmi kyslé .Kto chce , tak si ho pridá .

  3. 3

    Cesto začnem prekladať na plnku . Najprv prehnem koniec , potom šikmo cez plnku preložím narezané cesto striedavo raz z pravej strany do stredy a a raz z ľavavej strany do stredu .Koláč potriem rozšlahaným vajíčkom a dám upiecť . Pečiem ho na 200 °C asi 20 minút.

Diskusia k receptu

elixir
Tá orechová plnka sa mi páči, ešte som takú do štrúdle nerobila. Mám teraz lístkové cesto doma, tak už viem, čo upečiem ako ďalšie.
polovacka
Perfektna - ne strudle , nuz co , ak pecie odbornicka - dakujem / urobila si mi chut na dobru strudlu (nastal problem : mozem si ist kupit strudlu u Poliakov alebo u Macedoncov , Slovaci v Amerike menaju absolutne nic , v Polskom obchode dostanem iba slovensku horcicu a to je vsetko )
sovka62
Teda, máš ho priam ukážkový, až by mi bolo ľúto zakrojiť. Pozrela som si recept na tú neťahanú, presne taký som pridala aj ja. Podľa mňa najlepší, vyskúšala som viacero ciest, z Varechy i iné, ani jeden sa mu nevyrovná.
tiginko
veľmi zaujímavá orechová plnka, ukladám si závin hlavne kvôli nej do KK
havino
pekná štrudľa, aj mna zaujala orechová plnka, sa mi čosi aj marí, že som mamu videla dávať do orechovej plnky sneh,ale či už do iných koláčov, nepamätám. vyskúšam tvoju určite.
babkamt
@sovka62 ďakujem za pochvalu orechovej štrúdle. Ten link , čo som pridala na neťahanú štrúdľu , to je štrúdľa robená podľa teba .Máš pravdu . Dobre sa s ním pracovalo . Chutnú štrúdľu podľa tohto receptu upečie aj začiatočníčka .
babkamt
@havino podobnú dávam do koláčika z lineckého cesta . Vykrojím kolieska , do stredu dám orechovú plnku , ale kraje celkom nestlačím. Koláčik zostane pootvorený ako mušľa .
babkamt
@medovn íček máme radi orechové , len sa mi nechce orechy rozbíjať . Nedávno som si asi kilo natĺkla , lebo som mala chuť na orechové slížiky .
vierutt
Krásna štrúdľa. Mám veľmi rada pečivo z lístkového cesta, aj mňa zaujala Tvoja orechová plnka, určite vyskúšam




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia