Štrúdľa fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 6. júna 2012
Štrúdľa (fotorecept)
Foto: babkamt

Túto vaľkanú strúdľu som robila podľa receptu od sovky62. Nedá mi , aby som sa ne- pridala k tým , čo ju chvália. Práve keď Zobraziť celý popisTúto vaľkanú strúdľu som robila podľa receptu od sovky62. Nedá mi , aby som sa ne- pridala k tým , čo ju chvália. Práve keď som si zarobila cesto na strúdľu , tak mi zavolala vnučka a chcela sa so mnou cez skype hrať. Hrali sme sa skoro tri hodiny. Mala som obavy , čo to spraví s cestom.

30 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
100 g
1 ks celé
100 ml
štipka
Náplň :
 vykôstkované
450 g
450 g
50 g
4 ks väčšie




Postup

  1. 1

    Najprv som si skoro ráno bola obrať čerešne.Nemám rada v koláči kôstky. Tento rok som ich vykôstkovala podľa rady od sovky pod vodou.

    Štrúdľa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z múky masla , vajca mlieka a štipky soli som si vypracovala cesto. S cestom sa malo pracovať hneď , no ja som ho nechala skoro 3 hodiny odpočívať prikryté utierkou. Pomlela som si mak.Jeden závin som spravila pre manžela jablkovo - čerešňový so strúhankou. Vždy vraví , že mu mak nerobí dobre.

    Štrúdľa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto som rozdelila na 4 časti.Každú časť som na dobre pomúčenej doske rozvaľkala na tenko.Dala som mak , cukor - ten si dá každý podľa toho , ako má rád sladké.Poprskala som cesto roztopeným maslom.Uložila som na cesto vykôstkované čerešne. Záviny som uložila na pomastený plech. Pred pečením som ich natrela maslom.

    Štrúdľa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Piekla som ich na 180 stupňoch asi 30 minút. Tu sú upečené záviny.

    Štrúdľa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ako je vidieť na plechu , manžel zrazu mohol aj makové. Vrelo doporučujem Tento recept zvládnu aj začínajúce gazdinky.

    Štrúdľa (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

3sandra3
naozaj parádna... čeresňovo-maková je u mňa tá naj.........
mery13
No priznám sa že mne čerešne a mak nejdu spolu, ale vyskúšam lebo vyzerá dobre a možno prídem na novú chuť :-))
klaura
máš ich krásne ... tiež robievam vaľkanú, makovo-jablkovú a tvarohovo-marhuľovú ... už čoskoro aj u nás dozrejú čerešne, vyskúšam plnku podľa teba ... :)
marijanka712
krásna voňavá štrudla až ku mne zavoňala a potom chudni , neodolám a musím si každý večer pozrieť tieto stránky a podom zob, zob v chladničke musím sa preorientovať na ranne pozeranie ...krásne vydarená cesto jednoduché a halvne dobre vypadá.
sovka62
@babkamt , ďakujem. Štrúdle sa ti teda vydarili náramne, myslím, že sú na nerozoznanie od ťahaných. A to, že cesto postálo mu určite neublížilo, skôr naopak. Možno by vždy bolo lepšie nechať ho postáť, no ale čo už so mnou, ja nikdy nemám čas, všetko rýchlo, rýchlo.....
pivonka
No, tie rozprávajú. Sladké si momentálne odopieram, ale určite niekedy spravím. Ovocné koláče sú najlepšie.
babkamt
dievčatá , ďakujem za komentáre.@sovka62 bola som prekvapená , že sa dobre pracovalo s cestom. Neviem ako sa s ním pracovalo ,keď cesto neodstálo. Štrúdľu som robievala podľa iného receptu. No tento sa stane mojim obľúbeným. Niekedy skúšam recept z Varechy , no viac krát sa k nemu nevraciam.
@klaura tvarohovo marhuľová musí byť dobrá.Ešte som takú nerobila. Vyskúšam.
@pivonka ja sa snažím v každom koláči znížiť množstvo cukru. A do ovocných netreba mnoho cukru.Bola som prekvapená , že manžel jedol prevažne makovú štrúdľu. Vždy sa sťažuje , že mu je maková ťažká. Keď robím makové záviny , jemu musím spraviť orechové.
sovka62
@babkamt , s cestom sa veľmi dobre pracuje, aj keď nie je odstáte. Tie tenučké na obrázkoch v k môjmu receptu nestáli vôbec. Ale myslím si, že ak sa trochu odleží, musí mu to byť k prospechu.
A ešte k náplni: v zime, keď nemám dobré jablká, ani čerešne ani višne, robievam makovo-marhuľovú. Polovičky kompótových marhúľ rozdelím na dva tri kúsky, podľa toho aké sú veľké. Je naozaj výborná.
orchidea
štrúdla je prekrásna a pre mňa tá makovo-čerešňová náplň jednoznačne najlepšia...
babkamt
@sovka62 najprv som váhala , či pridám túto štrúdľu. Ale teraz som rada , že som to spravila. Dozvedela som sa nové variácie na plnku. Tá tvoja je tiež zaujímavá. Vyskúšam ju.
@orchidea , aj nám chutí makovo - čerešňová náplň.
cica2
krásne sa ti vydarili, robíš mi chúťky :-))
zuzana88
babkamt, v sobotu vecer som tu objavila tento recept a v nedelu rano som ich uz aj piekla, robila som len makovo ceresnove, ale su neskutocne...kedeze som tehu, tak si len sem tam dzobnem, ale manzel si dava aj za mna...nebicko v papelke, mnam... :-)
babkamt
@zuzana88 , aj u nás sa po nej len tak zaprášilo. Syn , ktorý vôbec neje sladké ochutnal a súhlasil , aby som mu aj zabalila domov.
babkamt
@betka11 ja práve idem piecť makovo - višňovú. Idem vyskúšať aj makovo - marhuľovú. Som zvedavá ako bude chutiť. Som rada , že si bola spokojná.
babkamt
sovka62 robila som aj makovo marhuľovú plnku. Bola vynikajúca. Manžel ju vychvaľoval. Ďakujem za nápad.
babkamt
@mariaklara určite budeš spokojná. Je to štrúdľa pre lenivé ženy , opravujem , zamestnané. Aby som niekoho neurazila.
jarmilaggg
Nejde tam ani prášok do pečiva ani kvasnice?
Z 250g múky sa dajú urobiť 4 kusy?
Nejde mi to do hlavy...
lanabard
s cestom sa pracuje naozaj skvele. Vyskúšala som to. len moje štrúdle mali trochu suchú plnku - prášilo sa z nich. Vie mi niekto poradiť koľko dať masti do plnky. A potom aj to cesto - neviem, či preto, že nebolo dobre namastené, bolo po upečení také nejaké tvrdkavé a suché. Nemám so štrúdľami skúsenosti, pretože u nás to vždy robila babka a mama. Toto bola moja prvá štrúdla. Kde som urobila chyby????
viera1
@lanabard skús inak,najprv natri cesto rozpusteným letným maslom a posyp rozmiešaným makom s cukrom.Jemne vyrovnaj a tak uvidíš,kde máš suché miesto a ešte pokvapkaj maslom.Tak sa ti nestane,že budeš mať suchú plnku.
babkamt
@jarmilaggg do cesta nejdú kvasnice ani kypriaci prášok. Z cesta mi vyšli 4 kusy.
@lanabard už ti za mňa promtne odpovedala @viera1. Vyvaľkané cesto natri rozpusteným maslom alebo olejom . Ja natieram aj vrch cesta na plechu pred pečením .Prečítaj si ešte raz bod 3.Dávala si aj ovocie? To tiež zvykne pustiť šťavu.
rose261
Recept je skveli ja uz inu strudlu ani nerobim. A ta struhankova mala u mojho svokra veliky uspech kedze ma problem so zaludkom a nemoze jest hocico. Dakujem za skvely tip.
babkamt
@rose261 som rada, že si spokojná.A spokojný je aj tvoj svokor. Ďakujem, že si sa ozvala.
mariamka
Mila Babkamt, mali sme vcera chut na nieco rychle sladke, nie moc cestove, tvoja strudla podla Sovky mi prisla presne vhod. Tiez som mala trosku prestoje, lebo sme medzitym dlavili kapustu :) Cesto vypracovala pekaren, bolo uzasne tvarne, makkucke, po upeceni chrumkave. Strudle som ledva stihla odfotit, som si musela normalne privstat, su vyborne! Dakujem za vyborny prakticky recept, urcite zopakujem, peknu nedelu prajem.


mariamka
Asi sme mali s @Havinom rovnake chute :) chcem len dodat, ze najlepsie je na tom, ze sa schosnuju akekolvek dzemy, zavaraniny, v kombinacii s makom, tvarohom, jablkami... volakedy som tahala, ale uz ma to nebavi, toto sa valka samo :))
janger
@Mariamka (30.10.2016 08:39)

No, @mariamka , krasne strudle si napiekla!!! Ja som prave hovorila, ze tak by som si strasne niecoho zamaskrtila a zrazu zbadam toto :-))). Nuz, musim naprazdno prehltat. Strasne by som si dala, hlavne tu makovu. Samozrejme, aj tie, co upiekla @babkamt vyzeraju vyborne.
babkamt
@Mariamka (30.10.2016 08:39)

Si šikulka, keď si pri robení kyslej kapusty stihla upiecť aj túto dobrotu. Podľa obrázku sa ti vydarili. Narobila si mi na ne chuť. Ďakujem za pridané foto. Pekný deň ti prajem.
mariamka
opäť tu straším milá @Babkamt :) nemozem za to, ze si ju osadenstvo objednalo, a to mali vcera piskotu, rada sa k tejto strudlicke vraciam a nikdy nesklame, a plnky su uplne variabilne, dakujem a prajem pekny den


babkamt
@Mariamka (18.11.2017 14:41)

Vyčarila si mi úsmev na tvári:-) Vždy poteší, keď rodinke niečo chutí a jedlo rýchlo mizne z taniera. Aj ja by som si z nej teraz kúsok dala:-) Pekný deň ti prajem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia