Orechové veterníčky fotorecept

dorisa - fotkadorisa, 22. januára 2011
Orechové veterníčky (fotorecept)
Foto: dorisa

Recept som našla v útlej knižočke Kniha receptov 3 od Palmy. A keďže mam veľa orechov, upiekla som tieto veterníčky. Priateľ chcel so Zobraziť celý popisRecept som našla v útlej knižočke Kniha receptov 3 od Palmy. A keďže mam veľa orechov, upiekla som tieto veterníčky. Priateľ chcel so slivkovým lekvárom,tak sú dva druhy.

10
porcií
10 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
400 g
20 g, čerstvé
250 g, na pečenie
5 PL, vlažné
1 PL
Náplň 1:
120 g
100 g
2 PL
Náplň 2:
 (na posypanie)




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny na pečenie.

    Orechové veterníčky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z muky, tuku, droždia, cukru a mlieka vypracujeme hladké cesto.

    Orechové veterníčky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vypracované cesto vyvaľkáme na hr cca 7 mm. Nakrájame na rovnaké štvorce. Potom štvorce narežeme tak, ako ked ideme robiť veterníčky z papiera.

    Orechové veterníčky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do stredu každého štvorca dáme lyžičku náplne a zložíme do tvaru veterníčkov.

    Orechové veterníčky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Veterníčky dáme do stredne vyhriatej rúry a a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút. Hotové posypeme práškovým cukrom. Tieto sú lekvárové.

    Orechové veterníčky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Orechovú plnku si spravíme tak, že do mlieka pridáme cukor a mleté orechy. Hmotu uvaríme(možme dať aj hrozienka) a po vychladnutí plníme do koláčrikov.

    Orechové veterníčky (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

anina43
dorisa obdivujem ťa, krásne veterníky si upiekla, škoda, že ich nemôžem ochutnať, určite sú fantastické, dik za recept i foto
sovka62
Tie sa vydarili, tuším idem z mrazničky vyložiť niečo sladké na popoludnie, také chute si mi narobila. A úprimne ti závidím, že máš veľa orechov, ja si zvyčajne nakúpim na jeseň, ale tohto roku bola neúroda a po Vianociach mi ostalo asi kilo. Takže budem tuho zvažovať, na čo ich použijem.
ivori
Pekne veternicky si sikulka. Nie len pri veternickoch, ale som si vsimla, ze davas na varesku vela receptov, ktore pripravis, odfotis. Peknu nedelu ti prajem.
bejda7
Krásne a určite aj chutné.Ty si riadne "turbo" v kuchyni...:))
palokuchki
Mas ich velmi pekne a urcite su aj chutne. Naozaj kde beries cas na tolke varenie a to este nehovorim o ukladani receptov.
alzbetka2
tiež ich chválim, na pohľad veľmi pekné a určite aj dobré .
gittka
suoer nápad.a aj mna by zaujímalo to s tým časom.lebo ja stále nestíham...
danculka
Aj mne si pripomenula moju mamku tá robievala tieto vrtuľky,ja som ich robila z výkresu,cez stred išiel klinček a pribil sa na paličku a proti vetru sa to točilo,dnešné deti to iste nepoznajú,dík za spomienky...
samanka
@dorisa máš ich nádherné, raz som takéto robila z lístkového cesta s jablkovou plnkou. Toto cesto je ale lepšie, ukladám a hádam po štátniciach budem mať čas ich aj upiecť...
anene
Tiež som si spomenula na vrtulky, robivala som ich myslím, že z lístkového cesta a náplň bola pikantný lekvár (ríbezlový) s mletými orechami a cukrom podľa podtreby lebo lekvár je sladký.
Spomenula som si na susedku, ktorá už niekoľko rokov žije v Maďarsku ona prišla s tým nápadom takto upiecť koláčiky.
dorisa
Všetkým , naozaj všetkým ďakujem za komentáre, @gittka , @palokuchki , ja mám času dosť, veď fotím , keď varím a pečiem, a potom doma mám priateľa,ktorý mi veľa doma pomože s upratovaním,a keď spí po nočnej,alebo je v práci, tak ja sa tu realizujem, už mi vraví, že sedávam na nete 28 hodín denne(ale to nie je pravda:)))) Ja som na dochodku, čas je všetok len moj.Priateľ miluje sladké, tak je vďačný,keď napečiem, ale nemožu to byť také plnkové koláče,skor také suchšie. Ďakujem ešte raz za záujem.
marcy
ej,dala by som si,sú " smačné "...
elekra
Tuším ich idem spraviť aj ja, ale využijem na to lístkové cesto.
jatanika
tie sú pekné... a orechové mám rada... len tých orechov tohto roku niet...
dorisa
@jatanika , veru, orechov nebolo, ja som mala ešte vrece z predminulého roku, tak som koncom leta sedela v plavkách na slniečku a buchala som ostošesť a porozbíjala som všetky. Tak som zabila dve muchy jednou ranou:))))a teraz sa vytešujem z orechov. Veľmi sa mi nechcelo,ale ,keď sosm si predstavila, že by ich nejaké mole zožrali, tak by ma vystrelo. Neviem, aká uroda bude tohto roku, ale ak pride zas krupobitie, tak sme s orechami skončili. Všetkým varecháčom, čo mi pridali komentár ďakujem.
diabambulka
vyzerá to super, poznám niečo podobné akurát s tvarohovou plnkou. mňamka nezostalo ešte:-)))
tonicka53
mňam, mňam, mňam, /keď trikrát - tak je to pravda/. Mňa orechami zásobuje môj ocino, ešte mi zostali po vianočnom pečení, tak nie je problém, urobím ich. Už sa teším! Orechové - to je moje! :-)))
dorisa
@diabambulka , nie,mojka. @tonicka53 , to je naozaj fajné pečivko, aj keď sa tam dáva droždie, je to krehučké pečivo. Máš krásnu fotku ma profile.
tinca
@dorisa skvele vydarený tvar, fakt ako tie vrftuľky, s ktorými sme ako deti lietali. Tak a tie orechové mňam neodmietam :-))
evas13
Doriska tie sú krásne a mňamky, mňam :)
garanco
Naozaj sú krásne, tak hneď na zahryznutie!!! Tá fotka mi pripomenula moju mamu, ona také s obľubou pekávala. Musím aj ja niekedy urobiť.
janger
Krasne si ich spravila! Vsetko orechove mam rada! Ale aj s lekvarom mozu byt dobre.
elisticka
Vlasti ty si toho napiekla za mojej nepritomnosti!!! si usilovna a ja mam co robit vsetko popozerat ale toto sa mi paci zaujimave kolaciky :-))
dorisa
@elisticka , nie je toho veľa z mojej strany. Tieto veterničky boli naozaj mňamňové. Ďakujem aj ostatným varechačkam za komentáre.
mataliptak
@ dorisa @ presne takéto niečo som na dnes hladala , tak a idem sa dať do toho :-) tieto tvoje veterníčky vyzerajú úžasne chutne ... idem sa dať do toho a skúsim aj s tvarohom ... dakujem za recept ...od teba je všetko vynikajúce :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia