Foto: picox
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Do väčšej misky si dáme cukor, maslo, kakaový prášok a celé vajcia, dobre vymiešame.
- 2
Pridáme hladkú múku s kypriacim práškom a soľou, opäť dobre vymiešame. Vznikne hustá hmota do ktorej môžme pridať pomleté vlašské orechy (kto ich nemá rád, nemusí) a vmiešame ich dnu.
- 3
Hmotu "vylejeme" na menší vymastený pekáč (prípadne vystlaný papierom na pečenie), rovnomerne rozotrieme a pečieme 20-30 minút (nie dlhšie) pri 180°C.
- 4
Upečenú piškótu necháme vychladnúť, mala by vyzerať nejako takto
- 5
Piškótu rozmrvíme na menšie kúsky do vysokej misky, pridáme (veľa) rum(u) (prípadne iný alkohol). Alkoholu to zhltne naozaj veľa, ja som minul takmer jednu celú fľašu, v mojom prípade to bola vodka, požiť môžte aj ovocné liehoviny, podla chuti.
- 6
Vymiešame na hustú pastu. (odporúčam piškótu pridávať postupne spolu s alkoholom a nesnažiť sa to vymiešať celé naraz aby ste to nemali príliš riedke)
- 7
Z hmoty naberáme menšie guličky (kôpky) a ukladáme na tácku/plech s papierom/potravinárskou fóliou. Guličky dáme na 20-30min. stuhnúť do mrazničky.
- 8
Potom z nich ručne (dlaňami) vytvarujeme hladké guličky a znova dáme do mrazničky kým si rozpustíme čokoládu.
- 9
Čokoládu si rozpustíme nad parou, v prípade, že je veľmi hustá môžme do nej pridať maslo/olej (alebo aj oboje) a guličky v nej omáčame.
- 10
Uložíme späť na papier a necháme opäť stuhnúť v mrazničke.
- 11
Guličky uchovávame v chlade. Ja osobne v mrazničke, guličky nezmrznú. Môžme poprášiť kakaom. Dobrú chuť :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@eldina : aj aj :D, ale v zákuskoch mám alkohol radšej :)
guľka?!?