Foto: paveljrk
Tento recept poznám ešte od rodičov a vždy sa pripravoval na štedrovečernú večeru.S počutia viem toľko,že pochádza z okolia B.Štiavnice.Či je to tak,to sa Zobraziť celý popisTento recept poznám ešte od rodičov a vždy sa pripravoval na štedrovečernú večeru.S počutia viem toľko,že pochádza z okolia B.Štiavnice.Či je to tak,to sa už asi nedozviem,no aj tak patrí k tradičným jedlám vianočnej večere.
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Z mlieka,droždia,cukru urobíme kvások.Do múky nastrúhame stužený tuk,pridáme soľ a nakoniec kvások.Vypracujeme tuhšie cesto a necháme ho na teplom mieste vykysnúť.
-
2
Na doske narobíme šúľance o hrúbke cca 1 cm.
-
3
Tieto porežeme na malé kúsky cca 1 cm dlhé.
-
4
Naukladáme na plech potretý stužením tukom.Necháme dostatok miesta medzi jednotlivými kúskami,aby sa nepolepili.Dáme piecť do vyhriatej rúry 180-200°C na cca 15-17 minút.(kým nemajú zlatistú farbu)
-
5
Na Vianoce tieto opekance odvaríme ako cestovinu,kým nie sú mäkké a ocedíme.Pred tým si nastrúhame eidamskú tehlu a rozpustíme maslo.Do misky vrstvíme opekance,syr a tak až do plnej misky.Polejeme maslom.Tak isto sa sajú urobiť i s makom,sušenými slivkami.To každý podľa chuti a tradície.
Diskusia k receptu