Olejová bábovka

nofretete - bez fotkynofretete, 25. mája 2010

Tento recept používala ešte moja babka.

4-6
porcie
20 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

5 ks
200 g
1 dl
1 dl
200 g
1/2
1-2 ČL




Postup

  1. 1

    Žĺtka a kryštálový cukor vyšľahať, postupne prilievať vodu a olej za neustáleho šľahania. Potom varechou zapracovať polohrubú múku s práškom do pečiva, pridať sneh z pevne ušľahaných bielkov a nakoniec pridať hrozienka.

  2. 2

    Formu na bábovku vymastiť a vymúčiť. Naliať do nej 2/3 cesta. 1/3 prifarbiť kakaom a naliať na biele cesto.

  3. 3

    Ja pečiem na 180 °C presne 45 minút a je vždy dobre upečená, ani do nej nemusím pichnúť špajdľou. Báobovka je vďaka oleju mäkučká aj na 2-3 deň (ak nezmizne z taniera za pár minút )

Diskusia k receptu

alexdidi
tento recept mám aj ja od mojej svokry veľmi, veľmi dávno a musím potvrdiť, že bábovka je naozaj vynikajúca...často ju pečiem a každému môžem vrele doporučiť...
nofretete
alexdidi vidim, že aj ty ju robievaš :-) Ja už som skúšala rôzne bábovky, ale k tejto sa vždy rada vrátim. Klasika je klasika :-))
lucylee
ahojte, nie som skúsená v pečení múčnikov a bábovku som piekla prvý krát. Nedala sa mi vyklopiť a prilepila sa mi o formu, potom to na vrchu vyzeralo škaredo, neviete, v čom mohol byť problém? Možno som ju slabo, zle vymastila?
sandratamer
@lucylee , formu treba vymastiť po celej časti formy zvnútra, ide o to, aby tuk bol úplne všade. A potom treba celú formu vysypať múkou. Inak bola bábovka v pohode? Ako chutila?
lucylee
áno, bábovka bola super, ľahučká a jemnučká, taká nadýchaná :-)ja som formu vymazala maslom a potom vysypala polohrubou múkou, ale asi málo. Mám ešte otázku-má sa mazať forma olejom, maslom, cerou, herou a potom vysypať múkou hladkou, polohrubou alebo hrubou? A bábovka sa vyklápa teplá alebo musí byť úplne vychladnutá? ďakujem za cenné rady :-)
sandratamer
Treba poriadne vymazať, určite. Ja vymazávam vždy maslom, ak nemám maslo náhodou tak herou, a vysypávam polohrubou múkou. Nešetri, daj viac múky a čo vyklepeš použiješ do koláča, resp. bábovky. Ale niekto vysypáva aj strúhankou, takže v podstate si myslím, že je jedno akou múkou. Mám skúsenosti aj s hladkou a bolo to v pohode.
Čo sa týka vyklopenia, ja to robím hneď po upečení. Na formu priložím tanier a spolu s tanierom formu otočím, bábovka sama vypadne na tanier. Pamätám si, že keď mame nešla vyklopiť, prikladala na formu z vonkajšej strany namočenú utierku v studenej vode, aby sa forma ochladila...
lucietta
ahoj, ja som mala tiež raz problem s vyklopenim z formy, ale to mi ju mastil a omučil manžel, tak sa môžem vyhovoriť naňho :-))) v podstate ako písala sandratamer, základ dobre vymastiť, mne sa osvedčila aj Perla alebo Rama a dopre pomúčiť polohrubou múkou. Vyklápam ju, až keď je forma skoro studená a pekne vypadne na tanier :-)
nazarboncuk
omojbože....presne teraz sa pecie moja (taka ista a tiež recept od babky:) a zistujem že som formu vymazala len tak ledabolo :-o no uvidíme ako dopadne ;)
dorotinka
presne podľa takéhoto receptu pečiem aj ja, už veľa rokov, len ešte okrem uvedených ingrediencií ešte pridávam nasekané vlašské orechy.
Naozaj je veľmi chutná a nevysychá.
anina43
naozaj starý, známy recept a bábovka podla neho upečená výborná. ja pridávam citronovú kôru a do časti cesta pridám 2 PL kakao. njprv nalejem žlté cesto, navrch tmavé a špajdlou porobim vo forme cik -caky. Formu vždy vymastim b. masťou, ktorú trochu rozpustím, potom nechám stuhnúť a vysýpam kokosom alebo strúhankou. ak máme doma trošku rumu, môžeme do cesta pridať za lyžicu. Mne sa bábovka vyklopí bez problemov a krásne vonia od kokosu a citr. kôry.
slobodny
Robil som tuto babovku , nemam vahu a tak som miesto 200 mg dal vzdy jednu salku . Robil som to vo forme na morcadelu (vyzera to ako podlhovasty koflik :) ). Miesal som to v robotovi. Kedze ta forma je podlhovasta stiahol som teplotu asi o 10-20 stupnov. Ale tazko povedat na trube nie su nejak prihusto cislice :) . Po desiatich minutach pecenia som na to nalial dva stamprliky karpatskeho brendy.

Jedol som to na dva tahy . T.j. na dva krat celu davku. :) Skutocne lahka nadychana, tlakom sa nedala krajat len pilovanim.

Spodok sa mi neprilepil len kraje . Nemam pierko na nášanie oleja :) ani margarin .
nofretete
slobodny - ty si ale kreatívny muž :-) Skúsim aj ja to brandy, máme načatú KBŠ
lucylee - ja mastím všetky plechy a formy len bravčovou masťou a bábovku vyklápam za horúca.
domci4 - som rada že chutila :-)
wiwi
ja vysýpem bábovkovu formu hrubou múkou a po upečení ju dám na mokrú utierku... skúste mne sa stále pekne vyklopí..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia