Okrúhly tvarožník s jablkami fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 25. októbra 2014

Pôvodne som chcela piecť koláčik od @salinky http://varecha.pravda.sk/recepty/jablkovy- kolac-fotorecept/25162-recept.html, vyzerá veľmi chutne a krásne. Ale spomenula som si, že mám kelímok jemného tvarohu, ktorý treba minúť, tak som za pochodu pomenila celé cesto a vytvorila tak tento recept. @salinka, ďakujem za inšpiráciu:-)

8
porcií
30 minút
príprava
50 minút
na 175 °C

Suroviny

4 ks
6 PL
2 ks
2 PL
25 dkg
5 PL
1 PL (alebi iný tuk)
8 PL
1/3 hrnčeka posekané
 na vymastenie pekáča
 na vysypanie plechu
1/2 MČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv som jablká zbavila šupky a jadrovníkov, prepolila ich, husto narezala vrchnú časť a všetky poliala citrónovou šťavou.

    Okrúhly tvarožník s jablkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vajcia som rozdelila, z bielkov som so štipkou soli vyšľahala tuhý sneh, k žĺtkom som pridala 2 PL cukru a vymiešala ich do bledej peny. Zúbkovanú formu s priemerom 26 cm som vymazala maslom a vysypala celozrnnou špaldovou múkou.

    Okrúhly tvarožník s jablkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do žĺtkovej hmoty som hneď pridala lyžicu kokosového oleja, používam tento. Ak máte tvaroh izbovej teploty, môžete ho pridať spolu s ním. ja som ho nemala, tak som radšej olej pridala skôr, lebo mám skúsenosť, že pri pridaní studenej suroviny tuhne a nedá sa tak dobre rozmiešať.

    Okrúhly tvarožník s jablkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takže som pridala kelímok tvarohu a zase dobre zamiešala. Teraz nasledovala špaldová celozrnná hladká múka s polovičkou lyžičky prášku do pečiva a po jej dobrom zamiešaní som ako posledný opatrne vmiešala sneh z bielkov. Vtedy sa už zahrievala aj rúra na 175°C. Cesto som urovnala do formy.

    Okrúhly tvarožník s jablkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Naukladala som naň jablká a dala ho piecť do rúry na 40 minút.

    Okrúhly tvarožník s jablkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dve hrste orechov som posekala na hrubo a pripravila som marhuľový džem. Mám svoj, s veľmi malým množstvom cukru, tak chutí ako čerstvé marhule. @salinka sľubovala vo svojom recepte, že jablká natreté týmto džemom budú po zapečení chutiť ako marhule. Mala pravdu!:-) Po 40 minútach pečenia som koláč vybrala z rúry, jablká som ponatierala džemom, ušlo sa aj na cesto, posypala som orechami a vrátila zapiecť na posledných 10 minút. Takto vyzeral koláčik po upečení.

    Okrúhly tvarožník s jablkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Chuťovo je výborný, nepresladený, s malým množstvom kvalitného tuku a múky, je tam dosť ovocia, plno tvarohu a aj orechy, takže zodpovedá dnešným trendom:-) To cesto sa mi vydarilo, recept si uložím, aby som ho vedela využiť aj inokedy. Dúfam, že sa zapáči aj vám;-) P.S.: Koláč nám chutil viac studený ako teplý.

    Okrúhly tvarožník s jablkami (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

31 komentárov k receptu
Otvorila som Varechu a vykukol na mňa pekný koláč. Hneď som ho chcela chváliť, ale keď som dočítala, došiel mi slovník:-)
@kukulienka , ďakujem za zušľachtenie môjho receptu. To najlepšie, čo tam bolo si ešte obliekla do slávnostného šatu:-) Vidím, že aj tá 26 cm forma má svoj význam, vyzerá to lepšie. Takisto ma zaujal ten tvaroh, musím tento celý koláč nevyhnutne vyskúšať! Takže zhrnuté: takto sa vyvíja kvalita receptov:-)))
chválim, veľmi chválim, takto ja pečiem už nejaký týžden, rok a aj diabetikovi, ale s iným cukrom a pochutíme si vždy, dostať špaldovú aj bielu hladkú, tak z nej, ale oceňujem celozrnnú a povedz mi, že úplne normálny, chutný koláč, bez zmeny chute, však?
@babkamt , som rada, že ťa zaujal, ďakujem:-) @havino ,pekne pozdravujem:-), dá sa veru veľa koláčov napiecť aj z inej ako pšeničnej bielej múky;-) len treba odvahu... tak ti poviem, úplne normálny nie je, chutil mi ešte viac, ako keby bol z "normálnej" múky, ak skúsiš, uvidíš;-) @svedka , :-)), ďakujem
Da sa spaldova celozrnna hladka muka nahradit nejakou inou mukou? Uz viac krat som ju chcela kupit, ale cena 2e za kilo sa mi zda dost vysoka :-( kupujem teda klasicku celozrnnu muku...
@salinka , som veľmi rada, že vám moja verzia chutila, krásne sa ti koláč vydaril! Ja ale tú tvoju vyskúšam, ako som sľúbila, jablkové u nás idú v akejkoľvek forme:-) Ďakujem a pekný večer prajem.

Pridaj komentár k receptu: