Foto: kukulienka71
Pôvodne som chcela piecť koláčik od @salinky http://varecha.pravda.sk/recepty/jablkovy- kolac-fotorecept/25162-recept.html, vyzerá veľmi chutne a krásne. Ale spomenula som si, že mám kelímok jemného tvarohu, ktorý treba Zobraziť celý popisPôvodne som chcela piecť koláčik od @salinky http://varecha.pravda.sk/recepty/jablkovy- kolac-fotorecept/25162-recept.html, vyzerá veľmi chutne a krásne. Ale spomenula som si, že mám kelímok jemného tvarohu, ktorý treba minúť, tak som za pochodu pomenila celé cesto a vytvorila tak tento recept. @salinka, ďakujem za inšpiráciu:-)
porcií
príprava
na 175 °C
Suroviny
4 ks |
|
6 PL |
|
2 ks |
|
2 PL |
|
25 dkg |
|
5 PL |
|
1 PL (alebi iný tuk) |
|
8 PL |
|
1/3 hrnčeka posekané |
|
na vymastenie pekáča |
|
na vysypanie plechu |
|
1/2 MČL |
|
Postup
-
1
Najprv som jablká zbavila šupky a jadrovníkov, prepolila ich, husto narezala vrchnú časť a všetky poliala citrónovou šťavou.
-
2
Vajcia som rozdelila, z bielkov som so štipkou soli vyšľahala tuhý sneh, k žĺtkom som pridala 2 PL cukru a vymiešala ich do bledej peny. Zúbkovanú formu s priemerom 26 cm som vymazala maslom a vysypala celozrnnou špaldovou múkou.
-
3
Do žĺtkovej hmoty som hneď pridala lyžicu kokosového oleja, používam tento. Ak máte tvaroh izbovej teploty, môžete ho pridať spolu s ním. ja som ho nemala, tak som radšej olej pridala skôr, lebo mám skúsenosť, že pri pridaní studenej suroviny tuhne a nedá sa tak dobre rozmiešať.
-
4
Takže som pridala kelímok tvarohu a zase dobre zamiešala. Teraz nasledovala špaldová celozrnná hladká múka s polovičkou lyžičky prášku do pečiva a po jej dobrom zamiešaní som ako posledný opatrne vmiešala sneh z bielkov. Vtedy sa už zahrievala aj rúra na 175°C. Cesto som urovnala do formy.
-
5
Naukladala som naň jablká a dala ho piecť do rúry na 40 minút.
-
6
Dve hrste orechov som posekala na hrubo a pripravila som marhuľový džem. Mám svoj, s veľmi malým množstvom cukru, tak chutí ako čerstvé marhule. @salinka sľubovala vo svojom recepte, že jablká natreté týmto džemom budú po zapečení chutiť ako marhule. Mala pravdu!:-) Po 40 minútach pečenia som koláč vybrala z rúry, jablká som ponatierala džemom, ušlo sa aj na cesto, posypala som orechami a vrátila zapiecť na posledných 10 minút. Takto vyzeral koláčik po upečení.
-
7
Chuťovo je výborný, nepresladený, s malým množstvom kvalitného tuku a múky, je tam dosť ovocia, plno tvarohu a aj orechy, takže zodpovedá dnešným trendom:-) To cesto sa mi vydarilo, recept si uložím, aby som ho vedela využiť aj inokedy. Dúfam, že sa zapáči aj vám;-) P.S.: Koláč nám chutil viac studený ako teplý.
@kukulienka , ďakujem za zušľachtenie môjho receptu. To najlepšie, čo tam bolo si ešte obliekla do slávnostného šatu:-) Vidím, že aj tá 26 cm forma má svoj význam, vyzerá to lepšie. Takisto ma zaujal ten tvaroh, musím tento celý koláč nevyhnutne vyskúšať! Takže zhrnuté: takto sa vyvíja kvalita receptov:-)))