Okra s bielym makom fotorecept

methi - fotkamethi, 15. septembra 2013
Okra s bielym makom (fotorecept)
Foto: methi

Suroviny

20 ks
3 PL
1-2 ks
1/4 ČL
 niekoľko
1/2 ČL
1/2 ČL




Postup

  1. 1

    Mak asi 2 minúty opekáme na mierno na vopred rozohriatej, suchej panvici. Keď troška zhnedne a zavonia, pridáme štipku soli a čili papričku, odtsavíme z ohňa a necháme vychladnúť.

  2. 2

    Potom v mlynčeku na korenie mak vymixujeme (bez tekutiny), kým celá zmes akoby zvlhne. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.

    Okra s bielym makom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V hlbšej panvici zohrejeme olej, pridáme horčičné semienka a rímsku rascu, oheň zmiernime, keď semienka začnú praskať, pridáme karí lístky a necháme ich vypraskať.

    Okra s bielym makom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme nakrájanú okru a opekáme asi 15 minút, do mäkka. Občas ju premiešame, netreba veľmi často.

  5. 5

    Potom pridáme kurkumu a makovú zmes, dosolíme, zľahka premiešame, minútku ešte opekáme na panvici a odstavíme z ohňa.

    Okra s bielym makom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podávame ihneď s plackami Čapati alebo dusenou ryžou a karí.

  7. 7

    Moja inspiracia: http://www.nandyala.org/mahanandi/index.php?s=Gasagasalu+~+Bendakaaya&submit=Search

Diskusia k receptu

slavka2012
S receptom z indickej kuchyne, kde jednou zo zloziek je biely mak, som sa uz stretla. Pri pobyte v UK som si ho kupila v obchode s exotickymi potravinami v malom sacku evidentne zabalenom v Indii, no pri blizsom skumani som na svoje velke prekvapenie zistila, ze krajinou povodu je Ceska republika:-). Okru mam velmi rada, a kedze bieleho maku mi este zostalo, len co sa mi naskytne prilezitost, toto jedlo vyskusam.
pseudocognac
Biely mak sa pestuje aj u nas. Ako som uz pisala, mnohe domace potraviny nepozname (hrudka, prepustene maslo a. i.), "zasneme a ochkame" nad nimi v zahranicnych kuchyniach a pritom staci, keby sme trochu pocitali.
slavka2012
@pseudocognac , isteze, ak sa biely mak exportuje z Ceska, da sa dopestovat aj u nas. Priznam sa vsak, ze som ho nepoznala, kym som nenasla recept z indickej kucharskej knihy, a ani som ho u nas v obchode nevidela a nepoznam ziadny slovensky recept na jeho pouzitie.
izabella929
zaujímavý postup, ale ten výsledok sa mi veľmi páči..) videla som predávať okru na trhoch v Tunise...nevedela som vôbec, ako sa to dá využiť v kuchyni...
farbuska
Toto je bengálske pošto, dá sa robiť aj s inými zeleninami. Výborné napríklad s karfiolom (fulkopir pošto).
ampara
biela mak dostať kúpiť aj v BA vo farmárskej tržnici




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia