Oblátkový koláčik od mamičky

majkakajka - bez fotkymajkakajka, 10. februára 2010

Tento starý receptík pochádza ešte od mojej babičky. Moja mamka ho robievala iba pri rodinných slávnostiach alebo sviatkoch v roku. Nie preto, žeby bol Zobraziť celý popisTento starý receptík pochádza ešte od mojej babičky. Moja mamka ho robievala iba pri rodinných slávnostiach alebo sviatkoch v roku. Nie preto, žeby bol bol náročný na financie, ale skôr na prípravu. Ja ho tiež pripravujem len pri podobných príležitostiach, no hlavne na Veľkú noc, pretože naši oblievači ho "upracú" z tácne ako prvý. Každoročne sa tešia na kraslice, ale hlavne na koláčik. Každý kto ho ochutná vzápätí poprosí recept. Dúfam, že bude chutiť aj všetkým vareškárom.

40 minút
príprava

Suroviny

250 g
290 g
3 ks
100 g
40 g
4 ks
200 g
150 dcl
10 dcl
1 balíček
100 g




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme oblátky: oblátky natrieme marhuľovým džemom (hrubšiu vrstvu) a to tak, že dve zlepené oblátky idú na koláč dole a ďalšie dve zlepené hore. Do taniera dáme mlieko s rumom.

  2. 2

    Do plechovej misky (väčšej) dáme narezaný palmarín, orechy, kryštálový cukor, vajíčka a kakao. Trocha to varechou rozmiešame. Misu položíme na vhodný nižší hrniec s dobre teplou vodou a nad parou šľaháme ručným šľahačom (nie metličkou). Zo začiatku má byť plameň nižší a potom ho striedame. Šľahať sa musí v jednom kuse. Ak je zmes riedka, šľaháme intezívnejšie. Trvá to cca 30 minút, pokým zmes nie je poriadne hustá, aby nevytiekla.

  3. 3

    Polovicu vyšľahanej a mierne vychladnutej masy natrieme na oblátku. Na ňu ukladáme piškóty mierne namočené do mlieka a rumu. Na piškóty natrieme druhú časť masy a prikryjeme džemom zlepenými oblátkami. Nakoniec zaťažíme napríklad dreveným lopárikom. Po vychladnutí môžme vrch koláča ozdobiť roztopenou čokoládou. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
150 dcl mlieka a 10 dcl.rum???
majkakajka
pardon, ale dúfam, ak ste skúsená pekárka, že ste také množstvo nepoužili. Správne - mlieko 1,5dcl a rum cca 2 lyžice
dorisa
Zostali mi oplátky z minulého receptu, čo som piekla, tak ich použijem na tento tvoj koláčik. Škoda, že ho nevidím. Recept si ukladám, ďakujem. Oprav to mlieko a rum , prosím v rozpise surovín.
isar
Také pečivo sa mi páči a verím, že je aj chutné. Odkladám a spravím.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Ahoj, práve som uvarila ten krém presne podľa postupu a množstvá, krém mi zhustol, ale palmarím roztopený mi tam zostal tekutý. Musela som ho jednoducho zliať, lebo sa mi nespojil. V čom je chyba?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia