Tento starý receptík pochádza ešte od mojej babičky. Moja mamka ho robievala iba pri rodinných slávnostiach alebo sviatkoch v roku. Nie preto, žeby bol Zobraziť celý popisTento starý receptík pochádza ešte od mojej babičky. Moja mamka ho robievala iba pri rodinných slávnostiach alebo sviatkoch v roku. Nie preto, žeby bol bol náročný na financie, ale skôr na prípravu. Ja ho tiež pripravujem len pri podobných príležitostiach, no hlavne na Veľkú noc, pretože naši oblievači ho "upracú" z tácne ako prvý. Každoročne sa tešia na kraslice, ale hlavne na koláčik. Každý kto ho ochutná vzápätí poprosí recept. Dúfam, že bude chutiť aj všetkým vareškárom.
príprava
Postup
-
1
Najprv si pripravíme oblátky: oblátky natrieme marhuľovým džemom (hrubšiu vrstvu) a to tak, že dve zlepené oblátky idú na koláč dole a ďalšie dve zlepené hore. Do taniera dáme mlieko s rumom.
- 2
Do plechovej misky (väčšej) dáme narezaný palmarín, orechy, kryštálový cukor, vajíčka a kakao. Trocha to varechou rozmiešame. Misu položíme na vhodný nižší hrniec s dobre teplou vodou a nad parou šľaháme ručným šľahačom (nie metličkou). Zo začiatku má byť plameň nižší a potom ho striedame. Šľahať sa musí v jednom kuse. Ak je zmes riedka, šľaháme intezívnejšie. Trvá to cca 30 minút, pokým zmes nie je poriadne hustá, aby nevytiekla.
- 3
Polovicu vyšľahanej a mierne vychladnutej masy natrieme na oblátku. Na ňu ukladáme piškóty mierne namočené do mlieka a rumu. Na piškóty natrieme druhú časť masy a prikryjeme džemom zlepenými oblátkami. Nakoniec zaťažíme napríklad dreveným lopárikom. Po vychladnutí môžme vrch koláča ozdobiť roztopenou čokoládou. Dobrú chuť!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu