Oblátkový koláčik od mamičky

Autor receptu: majkakajka

Tento starý receptík pochádza ešte od mojej babičky. Moja mamka ho robievala iba pri rodinných slávnostiach alebo sviatkoch v roku. Nie preto, žeby bol bol náročný na financie, ale skôr na prípravu. Ja ho tiež pripravujem len pri podobných príležitostiach, no hlavne na Veľkú noc, pretože naši oblievači ho "upracú" z tácne ako prvý. Každoročne sa tešia na kraslice, ale hlavne na koláčik. Každý kto ho ochutná vzápätí poprosí recept. Dúfam, že bude chutiť aj všetkým vareškárom.

40 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme oblátky: oblátky natrieme marhuľovým džemom (hrubšiu vrstvu) a to tak, že dve zlepené oblátky idú na koláč dole a ďalšie dve zlepené hore. Do taniera dáme mlieko s rumom.
  2. Do plechovej misky (väčšej) dáme narezaný palmarín, orechy, kryštálový cukor, vajíčka a kakao. Trocha to varechou rozmiešame. Misu položíme na vhodný nižší hrniec s dobre teplou vodou a nad parou šľaháme ručným šľahačom (nie metličkou). Zo začiatku má byť plameň nižší a potom ho striedame. Šľahať sa musí v jednom kuse. Ak je zmes riedka, šľaháme intezívnejšie. Trvá to cca 30 minút, pokým zmes nie je poriadne hustá, aby nevytiekla.
  3. Polovicu vyšľahanej a mierne vychladnutej masy natrieme na oblátku. Na ňu ukladáme piškóty mierne namočené do mlieka a rumu. Na piškóty natrieme druhú časť masy a prikryjeme džemom zlepenými oblátkami. Nakoniec zaťažíme napríklad dreveným lopárikom. Po vychladnutí môžme vrch koláča ozdobiť roztopenou čokoládou. Dobrú chuť!