Núdzový víkendový bagetochlieb fotorecept

mariamka - fotkamariamka, 16. novembra 2013
Núdzový víkendový bagetochlieb (fotorecept)
Foto: mariamka

Iste sa aj vám občas stane, že neodhadnete spotrebu chleba, najmä na víkend, samozrejme ráno v sobotu sa nikomu nechce vstávať a mraziť nezvyknem. Zobraziť celý popisIste sa aj vám občas stane, že neodhadnete spotrebu chleba, najmä na víkend, samozrejme ráno v sobotu sa nikomu nechce vstávať a mraziť nezvyknem. Takže zostáva zamiesiť. Mám síce pekáreň, ale toho kockatého chlebíka sme sa akosi prejedli, sme skôr za klasiku. Tento chlebík stačí zamiesiť, nechať vykysnúť, šupnúť na plech a upiecť. A vôbec nezáleží na tvare, forme, špéciách, jednoduché suroviny, postup, výborná chuť.

10+120 minút
príprava
60 minút
na 180-200 °C

Suroviny

3 hrnček (3 dl)
1/4 kocka
2 kl
1 kl
2 pl (alebo rastlinný)
1 kl
3 - 4 dl




Postup

  1. 1

    Ak máte pekáreň, idú suroviny v poradí mokré, suché. Ak nie, kľudne všetko dajte do misy a robotom alebo ručne spracujte na kompaktné cesto. Necháme hodinu kysnúť. Moje už vykysnuté.

    Núdzový víkendový bagetochlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po vykysnutí som múkou poprášila plech a cesto naň vyklopila, sformovala do tvaru bochníka /mierne čapatého, ale to vôbec nevadí/ a nechala ešte hodinu kysnúť. Šupla do vyhriatej rúry a upiekla do "duta",, tzv. poznávací znak, keď na chlebík poklepkáte, mal by znieť duto, vtedy je správne upečený /trvá to zhruba hodinku/. Nefotila som celý postup, veď je ich tu neúrekom. Necháme vychladnúť na mriežke..

    Núdzový víkendový bagetochlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    aby sa nedrolil a dal pekne krájať.

    Núdzový víkendový bagetochlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ak chcete, môžete iba osoliť alebo natrieť maslom a obložiť zeleninou.

    Núdzový víkendový bagetochlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    U nás bol dnes aj k fazuli na kyslo.

    Núdzový víkendový bagetochlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Jednoduché, účelné, prajem dobrú chuť :)

    Núdzový víkendový bagetochlieb (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

eviana
Krásny chlebík si upiekla... sa všetky kúpenské môžu strčiť niekam, mňam :) 5*
luss44
veru takýto domáci je najlepší, najchutnejší... obchod mám ďaleko a keď je psí čas, tak tiež radšej napečiem... máš pochvalu a 5*
janikbj
to mi pripomína chlebík aký mamka piekla,keď sme boi deti a keď nám dala do ruky krajec, siahal nám cez celú dlaň až ku lakťu. milovala som to, presne si viem vybaviť tú chuť a vôňu rasce :-)
sovka62
5 hviezdičiek pridaných a chlebík v KK a pre istotu aj vytlačený.
mariamka
ani som necakala ze tento capaty chlebik vobec zaujme, ved je tu tolko krasnych chlebov :), akurat ja ziadny nemam, tak som si chcela urobit radost, ale urobili ste mi vy :)) dakujem za mile odozvy @eviana @luss44 @izabelka @janikbj ...
staja
Ten chlebík hoci je "čapatý" je istotne veľmi dobrý a ja si ho pre istotu a inšpiráciu tiež uložím, keď nebudem stíhať, tiež sa zíde. 5*
elysa
parádny chlebík si upiekla, ale aj tá fazuľa je u mňa super, ja zbožňujem polievky- asi viac ako chlebík.... takže za foto č.5 máš u mňa 5**** to nespomínam to, ako sa mi slinky zbiehajú pri tom pohľade...:))
babkamt
Vôbec mi neprekáža , že ako vravíš chlieb je čapatý. Dávam ti 5*.Kôrka je vypečená do chrumkava , a vnútro je hebké , pórovité.Jeden krajček by som zjedla aj bez masla.Takýto chlieb je lepší ako koláč. Samozrejme si recept ukladám.
mariamka
dakujem za dalsie mile komentare aj za tolko hviezd a ulozeni, chlebik odkazuje, ze dakuje :)
som poctena zvlast od takych skusenych kucharok @staja taky akurat do dlane, @elysa - si mi vyvolala usmev, u nas fazula tiez boduje, musi byt min. raz za tyzden a prave tato bobovica ci ako sa jej vravi, manzel aj decka sa jej nevedia dojest, akurat sa potvora dlho vari (ked zabudnem namocit) ale prave to vyslo, kym sa chlebik upiekol, @mariadra @zuzkabluzka dakujem :)
mariamka
este poznamka, pri sypkych surovinach ma byt samozrejme kavova lyzicka, aj som to tak zadala, ale sa to nejako zmenilo, uz som poprosila redakciu o opravu
zitar
Presne tento chlebík pekávam, keď sa mi podobne ako Tebe, nechce bežať do obchodu, z tohto cesta robievam aj žemličky
havino
parádny @mariamka , parádny, pri chlebíku žiadne kreácie netreba, ja si cením tvoju snahu gazdinky
mariamka
@zitar dik, tiez som spekulovala ci dake formy usulat alebo nechat takto v celku, lenivost zvitazila :)
@havino :) naco kreacie, chut vravi za vsetko, mi volaco hovor :)
micanela
toto je nudzovy chlebik? u nas nudzovy chlebik = suchare :)
danda3
Mariamka, to je neskutočná mňamka, mne by stčila už len domáca masť a veľa cibule.♥
elena
U nás je teraz najnovším hitom taliansky chlieb Ciabatta, a prišla som na to, odkiaľ má to meno : lebo je tiež čapatá.
salinka
To sa ti podarilo! A ja si z výkladu vyberám: bod.č.5:-)
mariamka
dakujem dodatocne aj ostatnym za komentare a mile hodnotenia, je jednoduchy, chutny a zaujimave, ze ak sa nan nahodou zabudne, vobec sa nekazi a netuchne, ako ten obchodny, @elena aj mne to pripomina ciabattu, slovom aj tvarom :)
janger
@mariamka , to je ale krasny chlebik. Ma nadhernu strukturu. Fakt sa ti pekne podaril. Ta uvodna fotka uplne laka na zahryznutie :-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia