Nová Jánošíkova kaša

lan - fotkalan, 1. marca 2015
Nová Jánošíkova kaša
Foto: lan

Veľmi lahodná hrachová kaša, sýta a rýchla..a nespôsobuje flatulenciu :)

15 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

 lúpaný




Postup

  1. 1

    Hrach na niekoľko hodín (noc) namočíme do vody, ideálne je niekoľkokrát vymeniť vodu kým budeme kašu variť.

  2. 2

    Hrach pomelieme alebo rozmixujeme najemno (ak použijeme ponorný mixér, tak samozrejme pridáme vodu )a varíme so soľou a majoránom. Tým, že je hrach zmäknutý a rozmixovaný, uvarí sa rýchlo - asi za 7 minút a má oveľa lepšiu chuť ako klasická hrachová kaša. Použijeme mierny oheň a stále miešame, kaša rýchlo hustne.

  3. 3

    Servírujeme poliatu maslom, posekaným cesnakom a čerstvým majoránom. Môžeme pridať hrianku, kalamata olivy, rukolu alebo ľadový šalát.

Diskusia k receptu

62541_1423214115 - profilový obrázok
lan
lan
Mne veru nikdy z tej kaše neostane :) lebo ju mám tiež veľmi rada..
62541_1423214115 - profilový obrázok
lan
lan
kukulienka71, potom mi dajte vedieť ako chutilo :) Z mojej skúsenosti je najlepší hrach od Lagris..a s čo najčerstvejším dátumom balenia
evanaaa
Robím síce trochu inú, klasickú kašu - pyré, ale ani táto nie je na zahodenie. Len by som majorán nevarila, ale pridala až pri konci varenia.
outback
Vyzerá výborne, jednoduchá príprava. Konzumuje sa to s chlebom či pečivom alebo samostatne?
62541_1423214115 - profilový obrázok
lan
lan
Dá sa aj samostatne lebo je sýta, ale už som ju jedla aj s cesnakovou hriankou. Chutí mi k nej rukola alebo trocha šalátu.
hubata
A prečo že "nová" Jánošíková kaša - veď je to klasická hrachová kaša.....Klasika ktorú máme radi.
62541_1423214115 - profilový obrázok
lan
lan
Čítala si postup? Hrach sa najprv mixuje až potom varí...Kaša je "živšia"
jujoska
Bez muky robievam aj ja, ale tento postup je prekvapujuci. Vyskusam urcite
kukulienka71
@lan , včera som skúšala túto novú receptúru, hrach som mala namočený 24 hodín. Môj ponorný mixér si však neporadil, mám ho buď slabší alebo hrach bol ešte pritvrdý. To, čo sa podarilo posekať som precedla cez sitko a carila, naozaj stačilo pár minút, pekne zhustlo, malo vynikajúcu, ako ty píšeš, živšiu chuť. Ostatok som musela ešte hodinu variť, lebo sa posekať nedalo. Takže bola aj klasická "atomová" kaša, manžel sa vytešoval:-)) Lagris tu nezoženiem, doma to ešte raz skúsim, nevzdám sa tak ľahko.
radost
postup ma zaujal..
... prečo nemôže byť postup klasický..??namočiť..variť..domixovať prípadne..??zmení to výrazne chuť..??ja ani nemixujem..nevadí nám-ak sa nájde kde-tu kúsok hrachu..
vyvarím s hrachom kožu z údenej slaniny..vždy sa čudujem..aké je to jednoduché a výborné..
62541_1423214115 - profilový obrázok
lan
lan
Ahoj kukulienka71, vďaka že si napísala. Ja som ten namočený hrach skúsila pomlieť na odšťavovači - mám tam taký "homogenizačný" režim. Je to veľmi rýchle. Nemáš kuchynský robot alebo iný mixér žeby si to skúsila s ním?
62541_1423214115 - profilový obrázok
lan
lan
Ahoj radost, skús takto po novom -chuť je veľmi jemná:) a je to rýchle.
kukulienka71
veľký mixér mám na SVK, sem si žiaľ nemôžem priniesť celú domácnosť:-) ale keď pôjdem na dovolenku, vyskúšam to tak, ten je výkonný, myslím, že si s tým poradí určite, ďakujem.