Foto: babkamt
Tento chlieb je z knihy Chlieb. Napísali ju autori: Eric Treuille a Ursula Ferrigno.
na 200 °C
Postup
-
1
V recepte je písané 350 g ražnej múky. Ja som ju nemala doma, tak som dala celozrnnú.
-
2
Podľa tohoto receptu som piekla chlieb.
-
3
Večer pred plánovaným pečením chleba som si pripravila kvások. Do misky som dala 0,5 čl sušeného droždia a 3 pl vody. Nechala som ich stáť 5 minút, aby sa kvasnice rozpustili. Pridala som 1 pl mlieka a 50 g hladkej múky T650. Premiešala som droždie s múkou, zakryla som misku a do rána som nechala kvasiť na kuchynskej linke. Do rána sa m i vytvorili bublinky, ktoré príjemne kyslo voňali.
-
4
Na druhý deň som v 250 ml vlažnej vody rozmiešala 21 g čerstvého droždia. V recepte je písané 1,5 čl sušeného droždia. Kým sa droždie rozpustilo, preosiala som odvážené múky, pridala som do nej soľ a hoci v recepte nie je kmín, ja som pridala 1 čl. Múku som zamiešala varechou, v strede som spravila jamku, do ktorej som dala rozpustené kvasnice
-
5
a kvások zarobený z predchádzajúceho dňa. Kvások príjemne kyslo voňal.
-
6
Vymiesila som cesto. V recepte sa píše, že cesto má kysnúť 12 - 18 hodín. Ja som nechala cesto kysnúť len dovtedy, kým nezdvojnásobilo svoj objem.
-
7
Ošatky som vysypala múkou.
-
8
Cesto som rozdelila na dve časti a sformovala do bochníka. V ošatke som ho nechala ešte nakysnúť.
-
9
Vykysnuté som dala na plech vystlaný papierom na pečenie. Nemám rada, keď je na upečenej kôrke múka. Snažila som sa ju dať dole. Druhý krát, keď budem piecť chlieb, tak podľa rady z Varechy vysteliem ošatku potravinovou fóliou, ktorú natriem olejom.
-
10
Do vykysnutého chleba som opakom varechy spravila dierky. Pred vložením do rúry som chlieb natrela mliekom. Po natretí sa chlieb môže posypať 2 pl ražných vločiek, sézamovými a tekvicovými semenami alebo kmínom. Do rúry som vložila misku s horúcou vodou. Chlieb som piekla na 200 °C 45 - 50 minút. Upečený chlieb po poklopaní vydáva dutý zvuk. Upečený chlieb som dala na mriežku vychladnúť
-
11
Tu je upečený chlieb v reze. Chlieb sa mi trochu rozpleštil, no na chuti mu to nič neubralo. Kôrka je vypečená, vnútro vláčne s okami.
-
12
Pohľad na moje kvietky.
@danielas tiež sa chystám na kváskový. Ešte som sa nedostala k tomu, aby som si ho založila. Teším sa, že ťa recept zaujal.
@jozka2 áno naše babičky nechávali cesto kysnúť v takýchto ošatkách. Ako malá som prázdninovala u maminej rodiny. Ich starká zamiesila v koryte chlieb na celý týždeň. S vykysnutým cestom ma poslali k pekárovi na rohu ulice. Išla som vďačne, no ešte radšej som išla pre upečený chlieb. Domov som ho priniesla bez patky, ktorú som si po ceste uždibkávala:-) Natretý domácou masťou a lipovým čajom s medom - to bola dobrota.
@sovka , aj ja mám tieto mini ošatky, bud sú na pol kilové chleby, alebo 750 g, cesto s droždím takto narastie aj v kilovej, ale preto aj potom citlivejšie droždové cestá na chlieb z ošatiek klesajú po vyklopení, na dlžku zostanú, ale na chuti nič neuberú