Nemecký chlieb Landbrot fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 10. augusta 2015
Nemecký chlieb Landbrot (fotorecept)
Foto: babkamt

Tento chlieb je z knihy Chlieb. Napísali ju autori: Eric Treuille a Ursula Ferrigno.

45-50 minút
na 200 °C

Suroviny

Kvások:
0,5 čl
3 PL
50 g
1 PL
Na cesto:
1,5 čl
350 ml
350 g
100 g
2 čl




Postup

  1. 1

    V recepte je písané 350 g ražnej múky. Ja som ju nemala doma, tak som dala celozrnnú.

    Nemecký chlieb Landbrot (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Podľa tohoto receptu som piekla chlieb.

    Nemecký chlieb Landbrot (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Večer pred plánovaným pečením chleba som si pripravila kvások. Do misky som dala 0,5 čl sušeného droždia a 3 pl vody. Nechala som ich stáť 5 minút, aby sa kvasnice rozpustili. Pridala som 1 pl mlieka a 50 g hladkej múky T650. Premiešala som droždie s múkou, zakryla som misku a do rána som nechala kvasiť na kuchynskej linke. Do rána sa m i vytvorili bublinky, ktoré príjemne kyslo voňali.

    Nemecký chlieb Landbrot (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na druhý deň som v 250 ml vlažnej vody rozmiešala 21 g čerstvého droždia. V recepte je písané 1,5 čl sušeného droždia. Kým sa droždie rozpustilo, preosiala som odvážené múky, pridala som do nej soľ a hoci v recepte nie je kmín, ja som pridala 1 čl. Múku som zamiešala varechou, v strede som spravila jamku, do ktorej som dala rozpustené kvasnice

    Nemecký chlieb Landbrot (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a kvások zarobený z predchádzajúceho dňa. Kvások príjemne kyslo voňal.

    Nemecký chlieb Landbrot (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vymiesila som cesto. V recepte sa píše, že cesto má kysnúť 12 - 18 hodín. Ja som nechala cesto kysnúť len dovtedy, kým nezdvojnásobilo svoj objem.

    Nemecký chlieb Landbrot (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ošatky som vysypala múkou.

    Nemecký chlieb Landbrot (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Cesto som rozdelila na dve časti a sformovala do bochníka. V ošatke som ho nechala ešte nakysnúť.

    Nemecký chlieb Landbrot (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vykysnuté som dala na plech vystlaný papierom na pečenie. Nemám rada, keď je na upečenej kôrke múka. Snažila som sa ju dať dole. Druhý krát, keď budem piecť chlieb, tak podľa rady z Varechy vysteliem ošatku potravinovou fóliou, ktorú natriem olejom.

    Nemecký chlieb Landbrot (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Do vykysnutého chleba som opakom varechy spravila dierky. Pred vložením do rúry som chlieb natrela mliekom. Po natretí sa chlieb môže posypať 2 pl ražných vločiek, sézamovými a tekvicovými semenami alebo kmínom. Do rúry som vložila misku s horúcou vodou. Chlieb som piekla na 200 °C 45 - 50 minút. Upečený chlieb po poklopaní vydáva dutý zvuk. Upečený chlieb som dala na mriežku vychladnúť

    Nemecký chlieb Landbrot (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Tu je upečený chlieb v reze. Chlieb sa mi trochu rozpleštil, no na chuti mu to nič neubralo. Kôrka je vypečená, vnútro vláčne s okami.

    Nemecký chlieb Landbrot (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pohľad na moje kvietky.

    Nemecký chlieb Landbrot (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

danielas
Pekávam kváskový. Ale tento tvoj sa mi veru tiež páči. Vyskúšam ho.
1x asu
babkamt
@jerica áno, žiaľ, len bol:-) Ďakujem za nahliadnutie.
@danielas tiež sa chystám na kváskový. Ešte som sa nedostala k tomu, aby som si ho založila. Teším sa, že ťa recept zaujal.
nadia56
@babkamt , chlebik si napiekla krasny a chutny je tiez urcite, ja v poslednom case pekavam chlieb s takto pripravovanym nocnym kvaskom, kazdemu odporucam vyskusat tento sposob pripravy chlebika, dobre, ze si sem pridala tvoj recept, 5*, pekny letny den zelam vsetkym ☺
terinka55
Dávam zaslúžených 5*, hoci s radosťou by som dala aj viac :-). Chlebík je ukážkový, určite aj fantasticky chutí. KK a ďakujem. P.S. Krásna ružička :-)
sovka62
Päť hviezdičiek pridaných, chlebík je krásny, len mi akosi nejde do hlavy, že z celkového množstva múky 500 g vyšli dva bochníky. Možno máš malé ošatky a možno preklep v recepte. Rada by som ho vyskúšala.
jozka2
Jaaaj,chlebik vyborny,ale tie osatky v ktorych nechavas kysnut ako u mamky za starych cias.5*
babkamt
@valeri verím, že sa ti zbiehajú slinky. Ten pocit mávam často aj ja pri prezeraní receptov:-) @nadia56 som rada, že tento spôsob prípravy chleba poznáš. Je určite lepší ako z čerstvého kvásku.Ďakujem za milé hodnotenie. @zuzanka1367 súhlasím. Dobrý čerstvý domáci chlieb vymením aj za zákusok:-) @terinka55 teší ma, že si recept ukladáš a hádam ho aj vyskúšaš. Ruže mám viacerých farieb:-) @sovka62 recept som robila dávnejšie. Ale myslím, že som ho robila z 500 g múky. Chcela som dva malé chleby. Ošatky som využila prvý krát. Dostala som ich do daru od švagrinky. Potom sa ozvi, či ti chutil. Ďakujem za nahliadnutie.
@jozka2 áno naše babičky nechávali cesto kysnúť v takýchto ošatkách. Ako malá som prázdninovala u maminej rodiny. Ich starká zamiesila v koryte chlieb na celý týždeň. S vykysnutým cestom ma poslali k pekárovi na rohu ulice. Išla som vďačne, no ešte radšej som išla pre upečený chlieb. Domov som ho priniesla bez patky, ktorú som si po ceste uždibkávala:-) Natretý domácou masťou a lipovým čajom s medom - to bola dobrota.
havino
pekný chlebík, šťavnatý, knihu mám tú istú, ja už len kváskové pečiem
@sovka , aj ja mám tieto mini ošatky, bud sú na pol kilové chleby, alebo 750 g, cesto s droždím takto narastie aj v kilovej, ale preto aj potom citlivejšie droždové cestá na chlieb z ošatiek klesajú po vyklopení, na dlžku zostanú, ale na chuti nič neuberú
sovka62
Ďakujem, už je v KK, keď sa konečne ochladí, vyskúšam.
pacik
Ja do ošatky dávam takú tenšiu čistú utierku, neposýpam žiadnou múkou a vložím vytvarovaný bochník chleba. Po nakysnutí sa v pohode vyklopí na plech. Tvoj chlebík bol určite veľmi chutný :-)
babkamt
@havino postupne skúšam recepty z knihy. @kukulienka71 ďakujem za nahliadnutie:-) @sovka62 teší ma, že ho vyskúšaš a ukladáš do kk. @pacik ani tú utierku nepomúčiš? Neprilepí sa na ňu cesto?Nabudúce chcem ošatku vystlať fóliou, ktorú trocha vymastím. @afataga chcela som si spraviť poriadok so starými fotkami. Mám viac vecí nafotených, ktoré som neuverejnila. Toto bol jedným z nich. @izabella929 ďakujem, tvoja pochvala ma potešila.
amelie
nádherný chlebík, @babkamt , KK*****, pochybujem, že to zvládnem tak dobre ako ty...
babkamt
@amelie určite ho zvládneš lepšie ako ja. Ja som ho fotky držala asi rok, najprv som ho nechcela uverejniť, lebo sa mi trochu rozpleskol. Ale chuťovo bol dobrý. Prajem ti pekný slnečný deň.
mracik9
babkamt,s maslom a domácou paradajkou,to je najlepšia dobrota,krásny :))
babkamt
@mracik9 čerstvý chlieb natretý domácou bravčovou masťou, k tomu paradajka, paprika - to môžem:-) Ďakujem za komentár.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia