Nektarinkovo-jablkový kompót s koňakom a vanilkou fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 11. júla 2012

Tento rok máme pomerne dosť veľa letných jablčok. Musím to využiť a pozavárať na kompoty a lekváre..

180 minút
príprava
20 minút
na 70 °C

Suroviny

400 g
1 l




Postup

  1. 1

    Tento rok máme dosť veľa letných jablčok..musím ich spracovať, škoda by ich bolo nechať padať a znehodnotiť..ešte je na strome dosť veľa jablčok..

    Nektarinkovo-jablkový kompót s koňakom a vanilkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nazbierala som si zo stromu jablčka..

    Nektarinkovo-jablkový kompót s koňakom a vanilkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    je s nimi teda dosť práce, ale keď sú police v špajzi plné, to je radosť pre každú gazdinku..ja som jablčka umyla, poutierala do sucha a začala som ich šúpať..

    Nektarinkovo-jablkový kompót s koňakom a vanilkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    šupky nejdú do smetí, ale ich pekne uložím na plech vysušiť..teraz je veľmi teplo, dobre sa sušia i vonku...keď budú súché, odložím do 5 litr. pohára , posypem škoricou a bude v zime výborný čaj..

    Nektarinkovo-jablkový kompót s koňakom a vanilkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ani jaderníky a odpad nejde do smetí, ide rovno do suda spolu s tým, čo ešte napadá červivé, povykrajuje sa zlé a hnilé a bude super jablčkovica...

    Nektarinkovo-jablkový kompót s koňakom a vanilkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a teraz môže prikročiť k zaváraniu..poháre a viečka som si umyla, vysterilizovala...nektarinky som umyla ,utrela a prekrojila na štvťky..jablčka na kompot krájam na malé kocky..na dno pohára idú klinčeky, potom rad nektariniek, na to idú jablčka, potom pokrájaný pomaranč na krúžky a hrozienka...na vrchu ukončím jablčkami..dám za kávovú lyžičku vanilky, 3 lyžice koňaku a zalejem nálevom: na 1 liter vody pridám 400g cukru, urobím sirup a zalejem ovocie..medzi ovocie dávam hrozienka..

    Nektarinkovo-jablkový kompót s koňakom a vanilkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    koňak som si len naliala do pohára a postupne pridávala do každého pohára lyžičkou..

    Nektarinkovo-jablkový kompót s koňakom a vanilkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Hotovo už aj s nálevom a zatvorené..

    Nektarinkovo-jablkový kompót s koňakom a vanilkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    no a nie sú krásne? prajem dobrú chuť , ak to vyskúšate.....

    Nektarinkovo-jablkový kompót s koňakom a vanilkou (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

stacy77777
Izabelka, vy sa doma zimy nemusíte báť...kompót vyzerá úžasne a určite aj tak chutí
zdenkas
Páči sa mi tvoja šikovnosť .Klobúk dole.Otvoriť si takýto kompótik musí byť doslova zážitok.
sovka62
Odpoveď na tvoju otázku: Áno, sú krásne! Ja by som zjedla aj obyčajný jablkový kompót, mám ho veľmi rada, ale nikdy nerobím, lebo jablká kupujeme, ale tento tvoj, to už je iný stupeň umenia. Pohrala si sa a využila si tie jabĺčka naozaj dokonale, si šikovná gazdiná.
izabella929
@sovka62 ,ďakujem pekne.-)) obyčajný by mi nechutil..ale taký farebný je super.-) ja môžem jablká komplet využiť, stromy nemám chemicky ošetrené..takže aj kožu môžem spokojne sušiť a použiť na výborný aromatický čajík.-))
askadaniela
máme skoré jabĺčka, rozhodne vyskúšame - aj šupky tento raz nedáme zajkom :-)
izabella929
@askadaniela , dík za komentár.-) my všetko zúžitkujeme, lebo čo sa na záhradke urodí zdravé a chutné by sme mali využiť...a je to aký výborný chutný čajík, nemá chybu.-))
valeri
Zas jedený výborný :-)), nektarinky nemám, ale nahradím ich broskyňami.
julica
takéto letné jablká mám najradšej zo všetkých, nádherne voňajú, bez preháňania - omamne. Dala by som si ich v kompóte aj bez nektáriniek. Ozaj, aký koňak?
izabella929
@julica ,sú veľmi chutné a teraz tak príjemne chrumkavé.-))že aký koňak? dostala som pred 10r.k narodkám Grnats Whisky a 3 l fľašu..zatial nebola načatá, lebo ja nepijem a keď príde návšteva sa také množstvo nenačína...máme omnoho lepšiu na ponúknutie...tak som ju tento rok otvorila a postupne nalievam do kompotov malé množstvo...aspoň sa minie...
palokuchki
Obdivujem vsetky tie tvoje vynikajuce recepty. Uz si toho naozaj hromadu nazavarala a to este aj v tych horucavach co tam teraz mate. Budes dobre pripravena na zimu.
tatranocka
Prepáčte,whisky nazývate koňakom ? Už keď som čítala,že koňak do zaváranín,bolo mi to čudné,lebo to je veľké barbarstvo (a drahé),nuž ale tu sa niekedy človek dočíta neuveriteľné veci.Zaujímavé,že nikto na túto blbosť nereagoval (pokrytecké,nie?).Už chápem,prečo tu prestali prispievať kvalitní odborníci na gastronómiu.
margaretka28
Izka tvoj kompot musí byť suprový,ja takto vrstvím jablká,slivky a hrušky,na dno pohára dám koliesko citrona,uložím ovocie,pomedzi to uložím kúsky celej škorice a klinčeky,zasypem dvoma lyžicami cukru,zalejem lyžicou rumu a doplním vodou,tiež je to vynikajúce.
izabella929
@tatranocka , budeš sa diviť, ale je toto skutočne drahý koňak a nevylievam ho na cestu, ale dávam do svojich zaváraním, mne ho totiž nemá kto vypiť..a už vôbec neviem, čo je na tom pokrytecké...s mojim koňakom si robím to, čo uznám za vhodné...ďakujem za komentár.-)
elisticka
Izabelka nooooooooooo tieto jablcka sme mali doma to boli zlate casy,,, uz z kuchynskeho okna som si ho odtrhla mnam...no a bolo ich veru vela.. aj sa zavarilo ale iba klasika s klincekom... no tento tvoj musi byt bombasticky:-))
dorisa
Izabellka, ja by som sa nechala pozvať na tento tvoj kompót s GRÁDAMI, či je to koňak, whisky, mne je to jedno, ja to nerozoznám. Si šikovná a myslím si, že si každý zavarí to, ako a čo má rad, ad...a niekedy aj vyskúša niečo nové. ja sa tiež chystám zavárať aj jablčka,lebo sa ukazuje dobrá úroda, ale len klasicky, doma mam abstinenta.
izabella929
@elisticka ,@dorisa ,,,,Veľmi pekne vám ďakujem.-) ste milé .-) jablčka sú zdravé, treba experimentovať.-)ja mám rada zmenu...tiež nepijem okrem vody a kávy nič...
danda3
Nemám slov, úžasné niečo!♥ Máš môj veľký obdiv!♥




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia