Foto: kukulienka71
Našla som ich na maďarskej stránke a hneď ma zaujali plnkou. Karamel milujem, príprava zákuska nie je zložitá a zdĺhavá, tak nebolo čo riešiť. Zobraziť celý popisNašla som ich na maďarskej stránke a hneď ma zaujali plnkou. Karamel milujem, príprava zákuska nie je zložitá a zdĺhavá, tak nebolo čo riešiť.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Vajcia rozdelíme, bielka vyšľaháme so štipkou soli a s cukrom na pevný sneh, po jednom do neho zašľaháme žĺtka. Mleté orechy zmiešame s práškom do pečiva a múkou, potom po častiach a jemne pridáme do snehu, aby sme ho veľmi neubili. Vylejeme a urovnáme na plech vystlaný pečiacim papierom. Môj má rozmery 31x35cm.
-
2
Pečieme v predom vyhriatej rúre na 180°C 18-20 minút, aby sa veľmi nevysušilo. Moja predloha (http://extremesilverblog.com/hu/receptek/csodalatos-karamell-szelet-elmondhatom-hogy-a-csalad-kedvence-lett) sa rôzni v niektorých častiach, recept som si upravila podľa seba. Upečený plát necháme mierne vychladnúť, potom odstránime papier a plát necháme v plechu úplne vychladnúť. Ja som nechala plát po stiahnutí papiera takto, lebo vrch bol hrboľatejší.
-
3
Pripravíme plnku. Ak nemáme karamelové Salko, obyčajné povaríme dve hodiny na miernom ohni deň predtým, aby stačilo dobre vychladnúť. Všetky suroviny som mala izbovej teploty. Do Salka som dôkladne zamiešala mascarpone.
-
4
Plátky želatíny som namočila v malom množstve vody, aby zmäkli, potom som ich zahrievala veľmi pomaličky, a stále miešajúc, kým sa úplne rozpustili. Želatína nesmie vrieť.
-
5
Necháme vychladnúť na izbovú teplotu, vlejeme do plnky a dobre premiešame. Hneď vyšľaháme pevný sneh z bielkov a obracajúc ho vmiešame tiež do plnky.
-
6
Odložíme na pár minút do chladničky, aby plnka trocha spevnela, ale nie nadlho, aby sa dala liať a urovnať. Zatiaľ som plát cesta obopla takouto rozťahovateľnou manžetou.
-
7
Plnku po vyliatí na korpus urovnáme a uložíme do chladničky stuhnúť, najlepšie cez noc. Dbajme dopredu na to, aby sa plech či podložka zmestili do chladničky. Na druhý deň zákusky pokrájame ľubovoľne, ja som ich rezala v horúcej vode namočeným a následne utretým nožom na menšie kocky, ktoré sa zmestia do papierových košíčkov. Okrem okrajov zostalo 36 krajších kociek.
-
8
Môžeme ozdobiť aj drobnými cukrárenskými ozdobami, ja som najskôr skúsila podľa predlohy čokoládovú polevu, čo steká po okrajoch. Zdalo sa mi však, že toľko polevy nenechá vyniknúť karamelovej plnke, preto som zvyšok poliala len cik-cakovo takýmto pomocníčkom.
-
9
Poliate necháme znova v chlade stuhnúť, potom podávame buď samostatne...
-
10
...alebo v košíčkoch. Tie sú praktické aj pre návštevu a dodajú nízkemu zákusku šmrnc. Cesto od plnky výborne zmäkne, plnka je skvelá, penová a nepresladená. Oproti originálu som ubrala v ceste 50g a do plnky som cukor vôbec nedala, Salko je sladké dosť. Nám veľmi chutí, už z neho veľa neostalo, preto som mu dala ten názov:-) Pekný víkend vám prajem.
to je ale lákavé sladké "dílo"..!!
myslíš,že mne by nechutilo..??
hmm..a ako..veľmi..
už stojím za tvojimi dvermi..!!
:-)
Jedine co ma odradza su surove bielka a zelatina , nemam s nou
dobre skusenosti, ale recept sa mi velmi paci. 5*.
@haji , ty máš dar vždy originálne zalichotiť, ďakujem:-) tá manžeta je vysoká 6cm a uplatní sa teda dobre aj pri vyšších zákuskoch, mám rada praktické pomôcky.
@radost , veršík od teba veľmi milý, uvítala by som vás s @haji aj v tejto chvíli...
milá @babav , surové bielka sa možno dajú aj nad parou našľahať a tak prehriať, trebalo by skúsiť. Želatína ti nerobí dobre, či sa nepodarí tak, ako by mala? Ja mám túto plátkovú rada, dobre sa s ňou pracuje.
@martamm , ty ich zvládneš lepšie, si šikovná cukrárka;-) použi o niečo menší plech, budú vyššie. To zdobítko mám už nejaký čas a fakt si nepamätám, či som ho kúpila v zahraničí či doma, ale určite ťa upovedomím, ak na to prídem. Pekný večer želám:-)
Ty si hlavička, Táni, ďakujem za nápad pre tých, čo nechcú penu z bielkov:-)
vďaka tebe som sa dostala v čítaní až k pasterizácii vajec v domácich podmienkach.:-) pasterizácia má zničiť možné patogény bez výraznejšej zmeny v konzistencii suroviny, takže pasterizované bielko sa dá našľahať do rovnako tuhej peny. Vraj. To je aj to šľahanie nad parou.
Kk +☆ ☆ ☆ ☆ ☆
třeba ti to pomůže - už jen kvůli názvu:
www.bonami.cz/p/cukrarsky-sacek-decomax-se-6-nastavci...
Tobě lichotit nemusím, jen popisuji jak cítím tvá díla. A děkuji za pozvání! Jasné, že to je nadsázka, bo i kdybych přijela, mohu se jen dívat a nebo papat korpus. Tuky teď nejsou nic pro moji maličkost. Přeji krásnou neděli!
Pozrela som si link a ja by som to tiež chcela, lebo s ozdobným vreckom neviem robiť. Dá sa to objednať?
www.dedra.cz/cz/produkty/?detail=DA56551...
- toto je podobné zdobítko a Dedre ho majú stále. inak zákusok vyzerá super, hviezdy som udelila a idem si ho uložiť, až sa u nás zase zíde nejaká spoločnosť, určite upečiem.
Jsi byla rychlá, já to hledala u Tescomy /ale marně/, pak jsem trefila výše uvedený odkaz, ale pozdě jsem zjistila, že už není v nabídce. Dedra mě nenapadla. Díky.
Dobrý postreh, veru ten cukor ide do snehu. Poprosím, @redakcia , o korekciu, ďakujem:-)
Cukor sme do 1. bodu postupu doplnili.