Nátierka z kefíru fotorecept

eldina - fotkaeldina, 13. apríla 2014
Nátierka z kefíru (fotorecept)
Foto: eldina

ak máte radi chuť Lučiny, môžte si vyrobiť chuťovo podobný syr aj doma, akurát bez menšieho množstva konzervantov..:), časovo síce náročnejšie, ale práca asi na 3 minúty..:)..syr možno použiť na viacero spôsobov-bud ako "bryndzovú nátierku", plnku do tiramisu, si na domáce tzatziki /fantázii sa medze nekladú/

1 deň minút
príprava

Suroviny

1 l (alebo acidofilné mlieko)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Potrebujeme: k celému procesu treba aj 1 väčšia miska, 1 väčší cedník , 1 utierka (či plienka alebo gáza) a 2 väčšie kelímky z jogurtu či smotany...kefír naliať do kelímkov a nechať zmraziť.. /dala som na noc a do rána naň zabudla..:) preto neviem, koľko to asi trvalo

  2. 2

    po zamrznutí dať do misky cedník, naň utierku a položiť hore dnom kelímky /viď obrázok/, po chvíli sa dajú ľahko stiahnuť dolu

    Nátierka z kefíru (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ako sa kefír pomaly rozpúšťa, s lyžičkou masu roztierať po utierke, aby sa aj rýchlejšie rozpustil , aj tekutina ľahšie odtekala

    Nátierka z kefíru (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ked je úplne rozmrazený-končeky utierky spojiť, stiahnuť akoby do batôžka a stáčať /ako ked sa vyrába domáci syr/...toto ešte pár x počas dňa opakovať, inak len nechať ležať na cedníku 24 h, na izbovej teplote

  5. 5

    ráno ma čakala takáto kôpka..:) /mohlo byť viac, ale čo už/...:)

    Nátierka z kefíru (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ako som v úvode spomenula, syr sa dá využiť na sladký spôsob , ale aj slaný..má mierne kyselkavú chuť...podobným spôsobom sa dá využiť aj biely jogurt, samozrejme nie odtučnený, urobila som "bryndzovú pomazánku", nakoľko bolo treba využiť jarnú pažítku..ČAS: kefír som dala zamraziť na noc a ráno som pokračovala- cedilo sa 24 h/aj s rozmrazovaním/

    Nátierka z kefíru (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

zdezda
Robievam z bieleho jogurtu, zostávajú väčšie kôpky :-))))))), no i toto vyskúšam, lebo som zvedavá :-)
eldina
@safran ahoj, je to preto, že tekutina z mliečn.výrobku sa ľahšie po zmrznutí oddelí a stečie..teda máš nakoniec hustejší syr /a vdaka za fans/..:)
safran
zaujímave, nová info, ďakujem
fans? aj kocúr za to trocha môže... nie, to by nepomohlo, keby že nie :-)
alex37
...naozaj zaujímavé, ukladám, začína sa pomaly čas na tzatziky :-)
*****
francuzska1
vidis, robievala som ked som mala vela domaceho kefiru totozne ako ty, len s tym zmrazovanim som si nikdy nepomohla, nuz dikes za tip;-) eldina, ty si strasna vymyselnicka;-)!
klaudia968
@eldina už robím jogurt podľa tvojho receptu, je výborný, decká si ho ochucujú už samé ako ktorý chce, preto vyskúšam aj nátierku. Viem, že sa určite vyplatí.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha