Nátierka z kefíru (fotorecept)

Autor receptu: eldina

ak máte radi chuť Lučiny, môžte si vyrobiť chuťovo podobný syr aj doma, akurát bez menšieho množstva konzervantov..:), časovo síce náročnejšie, ale práca asi na 3 minúty..:)..syr možno použiť na viacero spôsobov-bud ako "bryndzovú nátierku", plnku do tiramisu, si na domáce tzatziki /fantázii sa medze nekladú/

1 deň minút
príprava

Suroviny

  • 1 l (alebo acidofilné mlieko) kefír

Postup

  1. Potrebujeme: k celému procesu treba aj 1 väčšia miska, 1 väčší cedník , 1 utierka (či plienka alebo gáza) a 2 väčšie kelímky z jogurtu či smotany...kefír naliať do kelímkov a nechať zmraziť.. /dala som na noc a do rána naň zabudla..:) preto neviem, koľko to asi trvalo
  2. po zamrznutí dať do misky cedník, naň utierku a položiť hore dnom kelímky /viď obrázok/, po chvíli sa dajú ľahko stiahnuť dolu
  3. ako sa kefír pomaly rozpúšťa, s lyžičkou masu roztierať po utierke, aby sa aj rýchlejšie rozpustil , aj tekutina ľahšie odtekala
  4. ked je úplne rozmrazený-končeky utierky spojiť, stiahnuť akoby do batôžka a stáčať /ako ked sa vyrába domáci syr/...toto ešte pár x počas dňa opakovať, inak len nechať ležať na cedníku 24 h, na izbovej teplote
  5. ráno ma čakala takáto kôpka..:) /mohlo byť viac, ale čo už/...:)
  6. ako som v úvode spomenula, syr sa dá využiť na sladký spôsob , ale aj slaný..má mierne kyselkavú chuť...podobným spôsobom sa dá využiť aj biely jogurt, samozrejme nie odtučnený, urobila som "bryndzovú pomazánku", nakoľko bolo treba využiť jarnú pažítku..ČAS: kefír som dala zamraziť na noc a ráno som pokračovala- cedilo sa 24 h/aj s rozmrazovaním/