Veľmi dlho som zhánala recept na vianočku, no vždy som našla len recept na klasické kysnuté cesto. Chcela som prísť na to, prečo je Zobraziť celý popisVeľmi dlho som zhánala recept na vianočku, no vždy som našla len recept na klasické kysnuté cesto. Chcela som prísť na to, prečo je vianočka taká lahodná a iná ako klasické kysnuté koláče. Až som na to nakoniec prišla :-) Ja som si samozrejme vymyslela trochu zdravšiu verziu.
porcií
príprava
na 150 °C
Postup
-
1
Mlieko slabo zohrejeme, rozšľaháme v nom žltky a vylejeme do nádoby domácej pekárne. Do misky si odvážime olej a prilejeme ho k mlieku. Pridáme soľ, sneh z bielkov, hladkú, celozrnnú aj polohrubú múku, cukor krištálový, hnedý aj vanilkový a nakoniec droždie. Pekáren zapneme na program "sladký" a počkáme kým sa nám vianočka upečie.
- 2
Ak si chceme upiecť klasickú pletenú vianočku, pekáren zapneme na program "cesto" a necháme si cesto vymiesiť a vykysnúť.
- 3
Hotové cesto dáme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na dve časti, jednu väčšiu a jednu menšiu. Väčšíu časť rozdelíme na 3 časti. Každú časť ušúľame na dlhý tenký šúlok a prenesieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Začiatky šúlkov spojíme a upletieme z nich vrkoč, konce tiež spojíme. Menšiu časť cesta tiež rozdelíme na tri časti z ktorých tiež upletieme vrkoč. Menší vrkoč položíme na ten väčší a konce vianočky zohneme pod nu aby boli pekne oblé. Vianočku prikrijeme utierkou a necháme ju podkysnúť ešte asi 20 minút.
- 4
Rúru si áme vyhriať na 200 stupnov. Vykysnutú vianočku potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť. Asi po 10 minútach teplotu znížime na 150 stupnov a pomali pečieme ešte asi hodinu kým pekne nezhnedne.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu