Naša zdravá vianočka

Autor receptu: monika2mamina

Veľmi dlho som zhánala recept na vianočku, no vždy som našla len recept na klasické kysnuté cesto. Chcela som prísť na to, prečo je vianočka taká lahodná a iná ako klasické kysnuté koláče. Až som na to nakoniec prišla :-) Ja som si samozrejme vymyslela trochu zdravšiu verziu.

30
porcií
180 minút
príprava
60 minút
na 150 °C

Postup

  1. Mlieko slabo zohrejeme, rozšľaháme v nom žltky a vylejeme do nádoby domácej pekárne. Do misky si odvážime olej a prilejeme ho k mlieku. Pridáme soľ, sneh z bielkov, hladkú, celozrnnú aj polohrubú múku, cukor krištálový, hnedý aj vanilkový a nakoniec droždie. Pekáren zapneme na program "sladký" a počkáme kým sa nám vianočka upečie.
  2. Ak si chceme upiecť klasickú pletenú vianočku, pekáren zapneme na program "cesto" a necháme si cesto vymiesiť a vykysnúť.
  3. Hotové cesto dáme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na dve časti, jednu väčšiu a jednu menšiu. Väčšíu časť rozdelíme na 3 časti. Každú časť ušúľame na dlhý tenký šúlok a prenesieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Začiatky šúlkov spojíme a upletieme z nich vrkoč, konce tiež spojíme. Menšiu časť cesta tiež rozdelíme na tri časti z ktorých tiež upletieme vrkoč. Menší vrkoč položíme na ten väčší a konce vianočky zohneme pod nu aby boli pekne oblé. Vianočku prikrijeme utierkou a necháme ju podkysnúť ešte asi 20 minút.
  4. Rúru si áme vyhriať na 200 stupnov. Vykysnutú vianočku potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť. Asi po 10 minútach teplotu znížime na 150 stupnov a pomali pečieme ešte asi hodinu kým pekne nezhnedne.