Naša zdravá vianočka
Autor receptu: monika2mamina
Veľmi dlho som zhánala recept na vianočku, no vždy som našla len recept na klasické
kysnuté cesto. Chcela som prísť na to, prečo je vianočka taká lahodná a iná ako klasické
kysnuté koláče. Až som na to nakoniec prišla :-) Ja som si samozrejme vymyslela trochu
zdravšiu verziu.
30 porcií |
180 minút príprava |
60 minút na 150 °C |
Postup
- Mlieko slabo zohrejeme, rozšľaháme v nom žltky a vylejeme do nádoby domácej pekárne. Do misky si odvážime olej a prilejeme ho k mlieku. Pridáme soľ, sneh z bielkov, hladkú, celozrnnú aj polohrubú múku, cukor krištálový, hnedý aj vanilkový a nakoniec droždie. Pekáren zapneme na program "sladký" a počkáme kým sa nám vianočka upečie.
- Ak si chceme upiecť klasickú pletenú vianočku, pekáren zapneme na program "cesto" a necháme si cesto vymiesiť a vykysnúť.
- Hotové cesto dáme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na dve časti, jednu väčšiu a jednu menšiu. Väčšíu časť rozdelíme na 3 časti. Každú časť ušúľame na dlhý tenký šúlok a prenesieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Začiatky šúlkov spojíme a upletieme z nich vrkoč, konce tiež spojíme. Menšiu časť cesta tiež rozdelíme na tri časti z ktorých tiež upletieme vrkoč. Menší vrkoč položíme na ten väčší a konce vianočky zohneme pod nu aby boli pekne oblé. Vianočku prikrijeme utierkou a necháme ju podkysnúť ešte asi 20 minút.
- Rúru si áme vyhriať na 200 stupnov. Vykysnutú vianočku potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť. Asi po 10 minútach teplotu znížime na 150 stupnov a pomali pečieme ešte asi hodinu kým pekne nezhnedne.