Slivkový lekvár
Slivkový lekvár

Naš domáci slivkový lekvár fotorecept

oldomachac - fotkaoldomachac, 25. augusta 2018

Toho roku je pekná úroda sliviek a pretože my nefandíme slivovici, ale lekváru, tak hor sa uvariť z nich lekvár Robíme ho Zobraziť celý popisToho roku je pekná úroda sliviek a pretože my nefandíme slivovici, ale lekváru, tak hor sa uvariť z nich lekvár Robíme ho tradične, podľa našich predkov. Dovolil som si jeho varenie prezentovať na Vareche, so stručným opisom a niekoľkými ukážkami - fotografiami.

Suroviny

 zrelé bystričky




Postup

  1. 1

    Čo je treba: medenny kotol, miesacie zariadenie - vesla, kotlina, drevo na kurenie, vela trpezlivosti, chuti do varenia. Naoberat potrebne mnozstvo zrelych sliviek (2x plny kotol), dobre umyt a oštikat - zbavit kôsiek, my sme pouzili 1/2 bystricke slivky a 1/2 stepene - velkoplode slivky. Teraz je ,, moderne - ocistene a odkoskovane slivky zomliet na kasu" mne sa to neosvedcilo - nic som neziskal, ani cas, ani kvalitu, len naviac pracu s mletim ovocia.

    Naš domáci slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ocistene, odkoskovane slivky nasypat doplna do medenneho kotla, zakurit pod nim a pomaly varit, (prudke varenie - vystrekuje vriaca zmes z kotla na vsetky strany). Po urcitom case sa slivky rozvaria, klesne hladina v kotli asi o 30 % = tzv. 1x brecka, ta sa z kotla vyberie, a proces sa este 1x zopakuje, tj. 2x brecka = jedna davka hotoveho lekvaru.

    Naš domáci slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pokracovat v pomalom vareni, postupne dolievat vybranu davku brecky, casom sa vsetko zvari o 50 %, = zo 2x brecka, je len 1x brecka - to sa uz pomaly lekvar dovara. Ked klesne hladina v kotli este asi 20 %, zmes uz len odfukuje - neklokoci, je husta, tmava a na pohlad leskla, pri miesani sa tvori za miesacim veslom prehlbenina, mozno lekvar odstavit z ohna, je hotova "jedna davka" (mensia cistota - kvalita obrazku, nie je chyba, ale para nad hotovym lekvarom).

    Naš domáci slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tradicne sa lekvar uskladnoval do kameninovych nadob, ja pouzivam sklenene pohare, ktore zavickujeme, zostatkove teplo pohar dostatocne uzavrie - pocas niekolkorocnych pouzivani sme nemali ziadnu stratu znehodnotenim obsahu

    Naš domáci slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Varenie domaceho lekvaru, co i len tzv. jedna davka je casovo velmi narocna, oberanie ovocia, umyvanie, odstranovanie kôsok, zaciatok varena = 0,00 hodin, koniec varenia = +12,00 - 14,00 hodin

    Naš domáci slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Toto jedna moznost pouzitia lekvaru...

Diskusia k receptu

radost
Aj my sme na dvore už dvakrát varili-rodinná udalosť..
správny život..taký bio...:-)
haji
To jsou rozměry, o kterých vím, ale v reále jsem neměla tu čest. Vidět, vařit, chutnat... Velké dílo, smekám.
45678
Určite ti patri vďaka,za sprostredkovanie retro varenia lekváru,aj keď ja si pamätám varenie v bednach u mojich starých rodičov,tiež skladovali v hlinených nádobách a odoberali krájaním.
Nech Vám padne na zdravie:-)
Buchty vyzerajú exelentne, mohol si pripojiť recept:-)
marienka44
Nepredáš 1-2 poháre? :-))
Ja by som mala záujem. Možno by som prišla preň osobne, ak to nie je ďaleko od Hlohovca.
martamm
Toto je naozaj poctivy slivkovy lekvar, kotol sice nemam, ale tiez varom bez cukru vo velkom liatinovom hrnci 6-7 hodin, pokial nie je husty, taky mam rada, bez zbytocne pridanych cukrov :))))))))))
gordonko
tak pri tomto by som chcel byť ....raz vidieť je lepšie ako 10 x počuť




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia