Slivkový lekvár

Naš domáci slivkový lekvár (fotorecept)

Autor receptu: oldomachac

Toho roku je pekná úroda sliviek a pretože my nefandíme slivovici, ale lekváru, tak hor sa uvariť z nich lekvár Robíme ho tradične, podľa našich predkov. Dovolil som si jeho varenie prezentovať na Vareche, so stručným opisom a niekoľkými ukážkami - fotografiami.

Suroviny

Postup

  1. Čo je treba: medenny kotol, miesacie zariadenie - vesla, kotlina, drevo na kurenie, vela trpezlivosti, chuti do varenia. Naoberat potrebne mnozstvo zrelych sliviek (2x plny kotol), dobre umyt a oštikat - zbavit kôsiek, my sme pouzili 1/2 bystricke slivky a 1/2 stepene - velkoplode slivky. Teraz je ,, moderne - ocistene a odkoskovane slivky zomliet na kasu" mne sa to neosvedcilo - nic som neziskal, ani cas, ani kvalitu, len naviac pracu s mletim ovocia.
  2. Ocistene, odkoskovane slivky nasypat doplna do medenneho kotla, zakurit pod nim a pomaly varit, (prudke varenie - vystrekuje vriaca zmes z kotla na vsetky strany). Po urcitom case sa slivky rozvaria, klesne hladina v kotli asi o 30 % = tzv. 1x brecka, ta sa z kotla vyberie, a proces sa este 1x zopakuje, tj. 2x brecka = jedna davka hotoveho lekvaru.
  3. Pokracovat v pomalom vareni, postupne dolievat vybranu davku brecky, casom sa vsetko zvari o 50 %, = zo 2x brecka, je len 1x brecka - to sa uz pomaly lekvar dovara. Ked klesne hladina v kotli este asi 20 %, zmes uz len odfukuje - neklokoci, je husta, tmava a na pohlad leskla, pri miesani sa tvori za miesacim veslom prehlbenina, mozno lekvar odstavit z ohna, je hotova "jedna davka" (mensia cistota - kvalita obrazku, nie je chyba, ale para nad hotovym lekvarom).
  4. Tradicne sa lekvar uskladnoval do kameninovych nadob, ja pouzivam sklenene pohare, ktore zavickujeme, zostatkove teplo pohar dostatocne uzavrie - pocas niekolkorocnych pouzivani sme nemali ziadnu stratu znehodnotenim obsahu
  5. Varenie domaceho lekvaru, co i len tzv. jedna davka je casovo velmi narocna, oberanie ovocia, umyvanie, odstranovanie kôsok, zaciatok varena = 0,00 hodin, koniec varenia = +12,00 - 14,00 hodin
  6. Toto jedna moznost pouzitia lekvaru...